Kennisplatform voor noord holland

Piet Bruijn Installatiebedrijf: ‘Een familiebedrijf in transitie’

Geplaatst op 2 mei 2023
Piet Bruijn Installatiebedrijf: 'Een familiebedrijf in transitie'

Piet Bruijn Installatiebedrijf is een totaal installateur uit Heerhugowaard. Oprichter Piet begon in 1994 als een echte pionier. Hij bleek een klantmagneet en zijn bedrijf groeide snel. Drie van zijn vier zoons werken inmiddels bij het installatiebedrijf dat vol zit met ambitie. Zoon Michel vertelt over het begin, de markt en de transitie waar het bedrijf in zit.

In 1994 is mijn vader begonnen als installateur met een grote focus op service en onderhoud. Hij groeide snel van eenpitter naar een bedrijf met vijf personeelsleden en een pand in Dirkshorn. Mijn oudste broer Bas is servicetechnicus en werkt al meer dan 25 jaar voor m’n vader. Mijn jongste broer Niels kwam er later bij. Hij is engineer en ontwerpt complexe installaties. Door zijn komst zijn we grotere projecten gaan doen. Het pand in Dirkshorn werd te klein en het bedrijf verhuisde naar de plek waar we nu zitten in Heerhugowaard, met 25 collega’s.

Inmiddels groeien we weer uit ons jasje. De vraag is enorm en het materiaal wordt steeds groter en complexer. We werken al meer dan tien jaar met warmtepompen en we zien dat het nu echt een vlucht neemt. Het zijn flinke pakketten en ons magazijn staat er vol mee. Een warmtepomp zit complexer in elkaar dan een cv-ketel en dat biedt ons personeel een mooie uitdaging. Een cv-ketel installeren werd routine, dat konden ze bijna dromen. De installatie van een warmtepomp vraagt veel meer voorbereiding en een andere kijk op installatie.

Mogelijkheden door samenwerking

We zien dat de markt zich enorm ontwikkelt op het gebied van installatietechniek en dat er veel meer interesse is vanuit de klant op deze materie. Men wil verduurzamen en verdiept zich in de mogelijkheden voordat we langskomen. Zestig procent van onze klanten is particulier, de rest is zakelijk. Een zakelijke klant van ons uit Uitgeest, draait nog op gas en wil verduurzamen. Voor een dak vol zonnepanelen en een grote warmtepompinstallatie is de elektra-aansluiting onvoldoende. We zijn in gesprek gegaan met de energiemaatschappij en hebben de optie besproken om grote containeraccu’s te plaatsen. Dat is een enorme investering maar uiteindelijk wel met een interessante business case. De klant en energiemaatschappij waren beide direct enthousiast. Door die grote accu’s te plaatsen omzeilen we de beperking van een te kleine aansluiting en is de verduurzaming te realiseren. Zo creëren we een mogelijkheid door samenwerking en dat maakt het werk ontzettend interessant.

Naast dat we ruimte te kort hebben is ons pand ook verouderd. Net als de techniek gaat nu ook het interieur met zijn tijd mee. De sanitair showroom gaat eruit. Voorheen was daar behoefte aan, nu werken we samen met grote showrooms die veel meer keus bieden en het assortiment vaker vernieuwen dan wij. Het kantoorpersoneel is gegroeid van drie naar zeven en ook daar willen we een mooie moderne ruimte voor realiseren. We willen openheid creëren, een mooie kantine en zicht op ons magazijn waar het allemaal gebeurt.

Ik ben als laatste broer het bedrijf in gestapt en heb de taak gekregen om het bedrijf te professionaliseren. Met mijn bedrijfskundige visie wil ik dat we bijvoorbeeld processen beter vastleggen en voorraad professioneler beheren. Als je vandaag warmtepompen bestelt, krijg je morgen al onderdelen binnen. Daar kun je nog helemaal niks mee totdat de rest binnenkomt, soms maanden later. Dat is niet erg, maar we moeten het stroomlijnen. Mijn vader heeft samen met mijn broers en het vaste personeel een heel mooi bedrijf neergezet. Het voelt goed dat ik mag aanhaken bij deze volgende fase van professionaliseren en moderniseren.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: