Kennisplatform voor noord holland

Platform TOMAS maakt slimmer investeren in lokaal talent mogelijk

Geplaatst op 16 maart 2022
Platform TOMAS maakt slimmer investeren in lokaal talent mogelijk

TOMAS werkt met haar platform aan een structurele oplossing tegen de oplopende tekorten op de arbeidsmarkt. Door het complete landschap van talentontwikkeling vanuit één plek inzichtelijk en toegankelijk te maken, komt vraag en aanbod sneller bij elkaar, weten partijen elkaar te vinden, komen investeringen, samenwerkingen en plannen goed van de grond. Inmiddels staan er 135+ talent-initiatieven online.

In Nederland worden tot 2026 ruim twee miljoen vacatures verwacht, waarvan 16% in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) en met name in technische beroepen, door vergrijzing en een beperkte instroom. Een groeiend deel van de beroepsbevolking beschikt niet over vaardigheden die in de toekomst nodig zijn.

Effectiviteit

“Er is de afgelopen jaren al veel gedaan om de mismatch op de arbeidsmarkt tegen te gaan: publieke private samenwerkingen, programma’s, nieuwe opleidingen, netwerken en organisaties. Zo zijn er in de MRA bijvoorbeeld ruim 99 initiatieven die op verschillende manieren bijdragen aan een ‘leven lang leren’ op het gebied van de energietransitie. Elke maand komen er nieuwe initiatieven bij. Er zijn goede stappen gezet, maar het is ook vaak versnipperd, kleinschalig en initiatieven bestaan naast elkaar. We horen verhalen dat bedrijven in de regio maandelijks tot wel twaalf keer benaderd worden door verschillende initiatieven met dezelfde vraag. Dit gaat ten koste van de kern van talent-ontwikkelingsinitiatieven: het effectief klaarstomen van talent met de juiste skills voor de arbeidsmarkt van morgen”, aldus Natalija Counet, Talent Lead bij de Amsterdam Economic Board.

Vind

TOMAS biedt eencomplete digitale map voor Leven Lang Ontwikkelenentalentontwikkeling-initiatieven voor ICT en Techniek: Publiek-Private samenwerkingen, online tools, servicepunten, opleiders, netwerkorganisaties, bedrijfsscholen, opleidingsfaciliteiten, zijinstroomprogramma’s en financieringsregelingen.

Verbind

Het Prikboard van TOMAS maakt samenwerkingsbehoeftes zichtbaar en investeren in de ontwikkeling van lokaal talent eenvouding. Zo biedt Bit Academy aan bedrijven bijvoorbeeld programmeurs met opleiding en zoekt Deeplo samenwerkingspartners voor een Diversity & Inclusion-platform.

Voor wie?

TOMAS is voor alle partijen binnen bedrijven, onderwijsinstellingen, gemeenten en provincies die in de regio actief zijn op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en talentontwikkeling. Het platform stelt professionals zoals HR managers, beleidsadviseurs en intermediairs in staat om hun weg op het gebied van leven lang ontwikkeling te vinden met als doel méér mensen met de juiste skills op de juiste plek.

Over TOMAS

TOMAS – Talent Ontwikkeling, Match & Select – koppelt vraag en aanbod van alle mogelijkheden voor omscholing, bijscholing en talentontwikkeling, door overzicht en toegang tot alle talentinitiatieven in de Metropoolregio Amsterdam te bieden. TOMAS is een professioneel matchingplatform voor professionals om samen te werken aan een leven lang ontwikkelen. Het platform is een initiatief en samenwerking van de Amsterdam Economic BoardGemeente AmsterdamDigital Society School HvAMetropoolregio Amsterdam (MRA bureau) en StartupAmsterdam. Meer weten? www.vraaghettomas.nl

Fotografie: Priscilla du Preez | unplash

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: