Kennisplatform voor noord holland

Polderdak Old School verhuist naar de Voedselbank

Geplaatst op 24 juni 2020
Polderdak

Het eerste Polderdak van de wereld op het dak van Old School aan de Gaasterlandstraat in Amsterdam verhuist naar het onlangs gerenoveerde pand van de Voedselbank Amsterdam Zuid. Daar komt de begroeiing van het Polderdak te liggen. Op deze manier wordt het groene dak hergebruikt op een nieuwe locatie. Het groene dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en werkt verkoelend in de zomer.

Het Polderdak van Old School verhuist omdat het voormalige schoolgebouw aan de Gaasterlandstraat verdwijnt of wordt gerenoveerd. In beide gevallen moet het Polderdak worden verwijderd. Green Business Club Zuidas wilde dit bijzondere dak een nieuwe bestemming geven. Circulariteit was daarbij het uitgangspunt. Het pand van de Voedselbank Amsterdam Zuid aan de Lutmastraat bleek een uitstekende nieuwe locatie voor het groene dak. 

Hollands vernuft

Het Polderdak is een echt staaltje Hollands vernuft. Het eerste Polderdak van de wereld op broedplaats Old School is ontstaan uit een samenwerkingsverband van Green Business Club Zuidas, Amsterdam Zuidas, Waternet en De Dakdokters en is in 2013 aangelegd. Het is een groen, waterbergend dak met een uniek watermanagementsysteem dat piekbuien opvangt. Het houdt het regenwater vast en laat het daarna beetje voor beetje afvloeien naar het riool, dat op deze manier minder overbelast raakt.

Van over de hele wereld kwamen geïnteresseerden om dit ingenieuze systeem “af te kijken” voor hun eigen klimaatadaptatieve opgaven. Zo liggen er nu ook in Den Haag, Delft, Leiden en Rotterdam, maar ook  in New York en de Italiaanse steden Viterbo, Palermo, Cagliari en Perugia echte Polderdaken. Amsterdam blijft echter de Polderdak-hoofdstad met momenteel meer dan tien stuks, onder andere in Zuidas waar ook op De Boel en het kantoor van Breevast Polderdaken liggen. 

Wateroverlast in de stad

Klimaatverandering zorgt voor lange perioden van droogte, maar ook voor steeds extremer wordende hoosbuien. In stedelijk gebied hebben deze hevige buien grote impact. Het riool is niet altijd geschikt om zo veel water in zo’n korte tijd af te voeren. Waterberging op daken en in tuinen is daarom van groot belang.

De Voedselbank

Eind 2019 begon bij de Voedselbank Amsterdam Zuid een grote renovatie van het pand aan de Lutmastraat. Van een locatie waar men kratten voedsel op kon halen, veranderde dit in een zogenaamde Voedselmarkt, waar klanten van de Voedselbank zelf boodschappen kunnen doen. Daarnaast kwam er een ruimte voor cursussen en activiteiten en een gezellige koffiehoek.

De komst van de sedumvegetatie van het Polderdak maakt deze grote verbetering compleet: een van de mankementen van het pand was dat het slecht was geïsoleerd, waardoor het in de zomer te heet, en in de winter te koud was. Het nieuwe groene dak heeft namelijk ook de kwaliteit dat het goed isoleert, en daarmee energie bespaart. Het onderkomen van de Voedselbank wordt daarmee niet alleen comfortabeler, de verwarmingsrekening zal voortaan ook een stuk lager zijn. Daarbij is het dak voor de mensen die in het blok wonen een prettig uitzicht. Ze keken eerst op een groot grijs plat dak, en nu op een mooi groen dak.

De verhuizing

Amsterdam Zuidas en Waternet (de gezamenlijke organisatie van gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) waren destijds de medefinanciers van het Polderdak op Old School. Ook zij hechten veel waarde aan het verhuizen van het groene dak. Amsterdam Zuidas financiert grotendeels de verhuizing van het groene dak, die samen met vrijwilligers door de Dakdokters wordt uitgevoerd.

Peter Smit, bestuurder bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: ‘De wateropgaven die de klimaatverandering met zich meebrengt zijn fors. Zeker in de stedelijke omgeving. Het waterschap draagt, vanuit de expertise die we hebben, actief bij aan het klimaatbestendig maken en houden van onze omgeving. Juist in samenwerking met anderen. Ik ben dan ook blij dat we in samenwerking met alle betrokkenen veel hebben geleerd van dit eerste dak. We zien de resultaten in allerlei nieuwe projecten en beleidskaders in de stad. De sleutel blijft samen werken aan een aantrekkelijke omgeving.’

Eline Kik, programmadirecteur Green Business Club Zuidas: ‘Hergebruik van waardevolle materialen, vergroening van een stuk dak waar veel Amsterdammers op uitkijken en daarbij ook nog eens de Voedselbank Amsterdam Zuid helpen aan een comfortabeler (isolatie) en fraaier dak; geweldig hoe dit allemaal hierin samenkomt. Dit traject is precies wat we met Green Business Club Zuidas beogen: waarde toevoegen in verschillende duurzame thema’s; circulair, groen én sociaal.’

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: