Kennisplatform voor noord holland

Polychromal: Wie wijst de weg?

Geplaatst op 4 januari 2022

Bewegwijzering, instructiepanelen, (machine)naamplaten, informatie- of gevelborden, typeplaatjes, bedieningspanelen: bij elk bedrijf en in elk gebouw zie je zulke signs en panelen. Wie maakt die eigenlijk? En waar moet je op letten als je zelf zoiets nodig hebt? “Aluminium, kunststof(folie) of rvs – het kan allemaal. De beste optie hangt af van de gewenste toepassing en de plek waar het bevestigd wordt.”

Van parkeerautomaat tot alarminstallatie en van naambordje tot instructiepaneel. Het zou best kunnen dat van al die duizenden bordjes en panelen in Nederland een flink deel uit Alkmaar komt. Polychromal INTF is gespecialiseerd in de productie van de genoemde naam-, tekst- en frontplaten. Al sinds 1965. “Juist omdat je die panelen, bordjes en frontjes overal tegenkomt, vallen ze vaak niet eens op. Het belangrijkste is ook dat je ziet wat erop staat, of weet op welke knop je moet drukken. Daarbij: de variatie is groot. De toepassing en locatie zijn bepalend voor materiaalkeuze, grootte en kleur”, legt Eric Hensen uit.

Samen met zijn broer Stephan staat hij aan het roer van het Alkmaarse bedrijf dat ze in 1995 overnamen van hun vader, die het in 1965 oprichtte. “Ons team bestaat uit 28 mensen en we hebben werk voor meer collega’s. Als technisch bedrijf in een nichemarkt is het niet gemakkelijk om nieuwe collega’s te vinden, vooral nu niet. Wij staan altijd open voor een gesprek met technisch geschoolde mensen”, zegt Stephan Hensen.

Kleine oplage

Polychromal INTF is een van de drie divisies van het bedrijf. INTF focust zich op bedrijven in de regio en in heel Nederland. “Onze kracht zit hem in onze jarenlange expertise en technische knowhow. Wij produceren één tot vijfhonderd stuks per keer en kunnen altijd snel leveren. Bovendien: maatwerk staat voorop.”

Belangrijkste kenmerk van printen in geanodiseerd aluminium is dat het een volledig krasvast, oplosmiddelbestendig en hufterproof resultaat oplevert. “Anodiseren is een chemisch proces waardoor de aluminiumplaat open poriën krijgt. Daardoor trekt de inkt als het ware ín het aluminium. Daarna seal je de nog openstaande poriën van het aluminium in een tank met bijna kokend water van tenminste 97°C. Logo, tekst, afbeeldingen: je kunt het er met geen mogelijkheid meer afkrijgen. Moet je bord of paneel tegen een stootje kunnen, dan is aluminium de slimste keuze”, legt Eric Hensen uit.

Wie uit nog meer kleuren wil kunnen kiezen of een bedieningspaneel met geïntegreerde knoppen wil, is meer gebaat bij een kunststof folie. “Gebruiksgemak, duurzaamheid, robuustheid, esthetiek: het is uiteindelijk ook gewoon een kwestie van belangen afwegen. Daarin adviseren wij altijd proactief – we denken vanuit onze technische en productkennis mee met onze klanten.” Qua duurzaamheid gooien de aluminium panelen in elk geval hoge ogen. “Aluminium is sterk, licht, slijt- en krasvast en volledig recyclebaar.”

Wereldmarkt

De andere twee divisies van Polychromal zijn Products en Digital. Products produceert geanodiseerde aluminium basisplaten voor de industrie, biedt complete basisplaat- en drukmateriaaloplossingen voor digitaal printen, zeefdruk, graveren, laser markeren en fotografische druk en levert hoogwaardige drukinkten, chemicaliën, accessoires en apparatuur. Bij Digital draait alles om digitaal printen. “Speciaal voor digitaal printen in geanodiseerd aluminium hebben we zelf printers en drukinkten ontwikkeld”, vertelt Stephan Hensen. Products en Digital zijn wereldwijd actief.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: