Kennisplatform voor noord holland

Prestigieuze internationale prijs voor Actienetwerk 15% GasTerug

Geplaatst op 31 oktober 2022
Prestigieuze internationale prijs voor Actienetwerk 15% GasTerug

Het actienetwerk dat is opgezet om het gebruik van aardgas in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) nog dit jaar met 15% terug te dringen, heeft een prestigieuze internationale prijs gewonnen. In het Argentijnse Buenos Aires is het initiatief onderscheiden met een award van C40 Cities.

C40 is een internationaal netwerk van burgemeesters, waar de Amsterdamse burgemeester en MRA-voorzitter Femke Halsema lid van is. Het netwerk zet zich in voor het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering. De nominaties voor de prijzen werden in augustus bekend. Verdeeld over vijf categorieën waren er twintig finalisten uit verschillende landen. De MRA nam het in de categorie voor initiatieven voor het versnellen van directe actie op tegen Adis Ababa, New York City en Seoul. Het thema van dit jaar was ‘United in action’.

Gasverbruik in MRA daalt fors

Het Actienetwerk 15% GasTerug is kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne opgericht en vormde in korte tijd een coalitie van meer dan 150 partijen die zich ervoor inzet om het gasverbruik in de MRA fors te beperken. De rijksoverheid heeft zich hierachter geschaard en een financiële bijdrage toegezegd van € 1 miljoen. Inmiddels is het gasverbruik in de regio met 7% verminderd. Een prognose van Alliander van eind augustus liet zien dat het verbruik van aardgas dit jaar bijna 10% lager zal zijn dan het gemiddelde over de periode 2018 tot en met 2021. Met elkaar hopen we dat voor het eind van het jaar 15% reductie is gerealiseerd.

In de MRA werken gemeenten, provincies, instellingen, belangenorganisaties en bedrijven samen om het gasverbruik te verminderen. Zo wordt zo veel mogelijk het licht in bedrijfspanden gedoofd tussen 23:00 uur ’s avonds en 06:00 uur ’s ochtends en is in gemeentepanden de thermostaat lager gezet. Ondernemers zetten verlichting en gevelreclames ’s avonds uit en sluiten de deuren wanneer de verwarming of airco aanstaat. Energiecoaches adviseren inwoners heel concreet over manieren om gas en stroom te besparen. En de Fixbrigade gaat langs huishoudens met een laag inkomen (minder dan 140% van het minimumloon) en het MKB om gratis hun woning of bedrijf (beter) te isoleren.

‘Steden lopen voorop’

Sadiq Khan, voorzitter van C40 Cities en burgemeester van Londen, feliciteerde alle winnaars voor het winnen van de internationale prijs C40 Cities Bloomberg Philanthropies Awards. ‘Steden lopen voorop als het gaat om de aanpak van de klimaatcrisis’, zei Khan. ‘Deze steden presenteerden de beste projecten van over de hele wereld.’

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: