Kennisplatform voor noord holland

Prinses Beatrix reikt Zilveren Anjer Cultuurfonds uit op 9 juni in Koninklijk Paleis Amsterdam

Geplaatst op 17 mei 2022
Prinses Beatrix reikt Zilveren Anjer Cultuurfonds uit op 9 juni in Koninklijk Paleis Amsterdam

Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds: “Ook dit jaar onderscheiden we bijzondere vrijwilligers die zich inzetten voor de creatieve, verrijkende en verbindende waarde van cultuur en natuur. Ze dragen bij aan ons gezamenlijke doel dat iedereen in Nederland kan opgroeien in een springlevend cultuur- en natuurrijk landschap, en dat verdient elk jaar opnieuw – al sinds 1950 –  onze bijzondere aandacht en waardering. Daarom ontvangen Daphne Wassink, Klaas Post en Adolf Kock op donderdag 9 juni uit handen van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix hun Zilveren Anjer in Koninklijk Paleis Amsterdam.”

Daphne Wassink (1980) is hét boegbeeld van de Nederlanders koorzang, en koorzang is als sociale en culturele verbinder van mensen van groot belang. Dankzij haar werd Koornetwerk Nederland dé vertegenwoordiger van de amateurkoorsector, en door haar persoonlijke en onvermoeibare lobby konden koren na maanden van gedwongen stilzwijgen door corona weer zingen.

Klaas Post (1953) heeft als bevlogen autodidact en citizen scientist op het gebied van de paleontologie een enorme verzameling van ruim 10.000 fossiele zeezoogdieren opgebouwd die onmisbaar is geworden voor het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Hij spoort ze op, verzamelt ze, maar financiert ook de expedities om dit allemaal mogelijk te maken. Daarmee is hij heel belangrijk voor de wetenschap en voor de natuurhistorische museumsector.

Adolf Kock (1936) heeft geschiedkundige kennis over Aruba waarvan het belang niet te evenaren is. Met zijn kennis en verzameling van 1 miljoen foto’s vanaf 1800 tot nu heeft hij een enorme bijdrage geleverd aan het behoud van ons cultureel erfgoed. Als ‘selfmade man’ is ‘Dufi’ Kock met zijn inzet en toewijding van grote waarde voor veel landgenoten. Met zijn liefde voor het eiland en haar geschiedenis inspireert hij iedere dag zijn medemens, waaronder veel jongeren.

Zilveren Anjer sinds 1950

De Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds is een eerbetoon aan mensen die zich met hun expertise, tijd of geld bijzonder inzetten voor cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. De onderscheiding bestaat sinds 1950. Sindsdien hebben honderden cultuur- en natuurvrijwilligers de onderscheiding ontvangen, zie het overzicht op www.cultuurfonds.nl/zilverenanjer

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we al meer dan 80 jaar. Samen met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdragen van de VriendenLoterij, de Nederlandse Loterij en van al onze schenkers en donateurs.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: