Kennisplatform voor noord holland

Programmareeks Ongemakkelijke Gesprekken in Tropenmuseum

Geplaatst op 29 maart 2023
Programmareeks Ongemakkelijke Gesprekken in Tropenmuseum

Het liefst gaan we ongemakkelijke situaties uit de weg. Maar waarom eigenlijk? Is het niet juist van belang om bij botsingen in gesprek te blijven? Maar hoe doe je dat? Hoe kan het aangaan van ongemak zorgen voor meer begrip? Door ongemakkelijke thema’s bespreekbaar te maken komen we meer over elkaar te weten. Om deze reden organiseert het Tropenmuseum de reeks Ongemakkelijke Gesprekken over complexe actuele thema’s, culturele botsingen en taboes. De vorm is actief; geen lezing, debat of podium vol experts. Het programma biedt ruimte voor nieuwe ontmoetingen, daagt uit om uit je comfortzone te stappen en te leren omgaan met ongemak in herkenbare situaties.

De reeks is een ‘work in progress’ waarin met elkaar gezocht wordt naar antwoorden op actuele, maatschappelijke vraagstukken en naar meer bewustwording en wederzijds begrip. Met een open blik op de wereld wordt in ieder gesprek een ander thema aangesneden waarbij deelnemers ervaringen en perspectieven met elkaar delen. In elk gesprek staat een thema centraal middels performance en prikkelende vragen i.s.m. theatermaker Sheralynn Adriaansz & Building Conversation. De thema’s worden hieronder toegelicht.

Gemengde relatie: voorrecht of gevecht? I zondag 16 april 14:00 – 16:00 uur

Het CBS noemt de relatie tussen iemand met een Nederlandse achtergrond en iemand met een migratieachtergrond ‘gemengd’. Sommige mensen zien gemengde relaties als een positieve indicator voor integratie. Omgekeerd bestaan er groepen mensen niet buiten hun etniciteit willen daten. Hoe werken gemengde relaties in de praktijk en waarom zijn de meningen hier zo over verdeeld?

Adoptie, is dat nog wel een optie? I zondag 21 mei 14:00 – 16:00 uur

Veel kinderen en jongeren in Nederland zijn geadopteerd. Lang leek dat een win-winsituatie. Maar die tijd lijkt voorbij; de discussie over internationale adoptie en ongelijkheid laait weer flink op. Waar loop je tegenaan als je geadopteerd bent? Welke voorwaarden moet adoptie krijgen? Of kunnen we beter het hele idee loslaten?

Wat is de waarde van excuses? I zondag 18 juni 14:00 – 16:00 uur

Hoe makkelijk zeg jij sorry? En betekent het ook echt iets? De regering biedt zo vaak excuses aan dat er een ambtelijke werkgroep voor is opgericht. Want: excuses moeten oprecht overkomen, maar mogen niet tot schadeclaims leiden. Denk mee over de zin en onzin van excuses. Devalueren ze als ze vaak worden gemaakt? Wat is het verschil tussen schuld hebben en verantwoordelijkheid nemen?

Hoe inclusief zijn safe spaces? I zondag 15 oktober 14:00 – 16:00 uur

Echt fijn om een plek te hebben waar je onder elkaar bent … Om je begrepen te voelen… En veilig te kunnen zeggen wat je wilt. Maar bij elke vorm van insluiting ligt uitsluiting op de loer. Wat vind jij: zorgen zulke veilige havens voor het broodnodige support of juist voor meer verdeeldheid (en houden zij een inclusievere samenleving juist tegen)? Kan een museum of andere plek echt ‘safe’ zijn?

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: