Kennisplatform voor noord holland

Meer impact door nauwe samenwerking: PVO Noord-Holland een laagdrempelig loket om ondernemers cyberweerbaar te maken

Geplaatst op 19 april 2023
PVO Noord-Holland een laagdrempelig loket om ondernemers cyberweerbaar te maken

In het huidige digitale tijdperk is het voor ondernemers van levensbelang om zich bewust te zijn van de risico’s van gedigitaliseerde criminaliteit. Hacking, phishing, CEO-fraude en diverse andere vormen van cybercriminaliteit kunnen grote schade veroorzaken. Niet alleen financiële schade, maar ook reputatieschade als gevolg van datalekken. Het is daarom van belang dat ondernemers zichzelf weten te beschermen tegen cybercrime.

In Noord-Holland is er een organisatie die ondernemers in deze regio daarbij helpt: Platform Veilig Ondernemen (PVO). PVO is een samenwerkingsverband waarin politie, justitie, gemeenten, brancheorganisaties en ondernemers samenwerken om (digitale) criminaliteit tegen het bedrijfsleven aan te pakken.

“Het doel van onze organisatie is om ondernemers te helpen om veilig te ondernemen in een economisch gezond ondernemersklimaat,” zeg Ruben van Adrichem, projectleider Cybercrime bij PVO Noord-Holland. “Dit betekent ondernemers bewust maken van diverse vormen van criminaliteit en ze hier weerbaar tegen maken. Cybercriminaliteit, maar ook agressie in de horeca, drugscriminaliteit, ondermijning en de aanpak van winkeldiefstal zijn zaken waarvoor ondernemers ons weten te vinden en voor wie wij op verzoek trainingen op maat maken.”

Bij PVO Noord-Holland vinden ondernemers via één loket ondersteuning bij het nemen van preventieve maatregelen. Dit wordt gerealiseerd via kosteloze (online) trainingen, workshops en informatiebijeenkomsten en de online talkshows ‘De Ondernemer Draait Door’. De eerstvolgende online talkshow staat bijvoorbeeld in het teken van phishing en ransomware.

Prangend

Op zijn eigen werkgebied cybercrime ziet de projectleider hoe cybersecurity is uitgegroeid tot één van de grootste uitdagingen voor ondernemers.  “Digitale criminaliteit en cybercrime moeten continue een hoge plek op de ondernemersagenda innemen. Het is niet een vinkje dat je eenmalig zet,” zegt Van Adrichem. “Voor de meeste kleine en middelgrote bedrijven is het een ver-van-mijn-bed-show. Ze zijn liever bezig met ondernemen. Aan ons de taak om onze boodschap tussen de oren te krijgen.”

Een belangrijke boodschap die Van Adrichem benadrukt is dat PVO Noord-Holland ondernemers niet alleen maar waarschuwt. “Ondernemers moeten de weg naar ons weten te vinden voor kennis en hulp via de verschillende praktijktrainingen die wij door heel Noord-Holland organiseren. Een recent voorbeeld zijn de kennissessies die we samen met CyberVeilig West-Friesland organiseren. Cybercrime evolueert heel snel, maar onze workshops ook!”

Cyberschaamte

“Een taboe moet doorbroken worden. Cyberschaamte is niet voor niets het cybersecuritywoord van het jaar 2022”, stelt Van Adrichem. “Je hangt niet snel aan de grote klok dat je slachtoffer bent. Toch is het belangrijk dat cybercrimeslachtoffers naar buiten treden. Om van elkaar te leren en zo samen cybercriminelen de baas te worden.”

PVO Noord-Holland is in 2007 opgericht als RPC Noord-Holland en een initiatief van het georganiseerde regionale bedrijfsleven, gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie, brandweer en de provincie Noord-Holland. Website: www.pvonh.nl

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: