Kennisplatform voor noord holland

Rabobank bundelt alle (financiële) zorgknowhow

Geplaatst op 4 januari 2021
Rabobank bundelt alle (financiële) zorgknowhow

Komt een bank bij de dokter…

Een gezonde bedrijfsvoering. Een mooie metafoor die dubbel en dwars opgaat voor ondernemende zorgprofessionals. Toch focussen zij zich vaak vooral op hun vak en minder op de bedrijfsmatige kant van hun zorgonderneming. “Met Medicidesk willen we juist appelleren aan het ondernemerschap van de zorgprofessionals.”

Dat tandartsen, huisartsen en fysiotherapeuten zich in de eerste plaats bekommeren om hun patiënten is natuurlijk een goede zaak. Dat vinden ze bij Rabobank ook. “Maar juist omdat de ontwikkelingen in de zorg razendsnel gaan, is het belangrijk óók goed zicht te hebben op de zakelijke kant van je bedrijf. Digitalisering en andere innovaties vragen soms bijvoorbeeld om flinke investeringen. Dan moet je verder kunnen kijken dan alleen de zorgkant van het verhaal”, vertelt Marc Meskers, directeur bedrijven van Rabobank Kop van Noord-Holland.

Medicidesk

Om die reden hebben de vier Rabobanken in Noord-Holland Noord – Alkmaar, Kop van Noord-Holland, Waterland en West-Friesland – al hun zorgkennis gebundeld in de Medicidesk. “Zo kunnen we medische professionals optimaal helpen bij hun zakelijke én privé-financiën en vooral ook fungeren als sparringpartner. Al onze kennis en expertise van de sector zit dankzij Medicidesk op één plek.” Dat de zorgprofessionals ook onderling kunnen sparren over niet-medische zaken is van onschatbare waarde, erkennen ze bij Rabobank. De coöperatieve bank heeft een grote maatschappelijke betrokkenheid. “Daarom organiseren we straks voor alle eerstelijns zorgondernemers die bij ons zijn aangesloten netwerkbijeenkomsten rondom een bepaald thema.”

Sparren

Neem positieve gezondheid en een gezonde leefstijl. “Daar hebben we als maatschappij, als medische sector én als bank groot belang bij. Verzekeraars zien al jaren een stijging van de zorgvraag en dus ook van de bijbehorende kosten. De verwachting is dat die stijging door gaat zetten. Die toenemende zorgvraag zet de betaalbaarheid van ons hele systeem onder druk – daar moeten we dus iets mee.” Preventie is een krachtig wapen in de strijd tegen die groeiende zorgvraag. Hoe gezonder mensen leven, hoe minder vaak ze naar de dokter hoeven. “Hoe kunnen we daar als sector en als individuele zorgondernemer goed op inspelen? Hoe kunnen we van elkaar leren? En vooral: hoe kunnen we elkaar daarin versterken? Goed om daarover in gesprek te gaan dus.”

Ook digitalisering in de zorg, innovatieve tools of schaalvergroting in de eerstelijnszorg, zijn onderwerpen die zich goed lenen voor zulke bijeenkomsten. “Als bank willen wij er niet alleen aan bijdragen dat de kennis over die thema’s breed bekend is, we willen de zorgondernemers in de regio ook goed met elkaar verbinden. Daar hebben we allemaal profijt van.”

Knowhow

Met Medicidesk wil Rabobank ook de eigen dienstverlening aan de zorgondernemers in Noord-Holland Noord naar een hoger plan tillen. “De kennis over zaken als pensioen voor zelfstandige artsen of schaalvergroting voor tandartsen zit verspreid bij accountmanagers van de verschillende regionale afdelingen – die knowhow is nu veel beter toegankelijk. Elke zorgondernemer houdt gewoon zijn eigen contactpersoon, maar diegene kan sneller schakelen, meer specifieke kennis achterhalen én beter meedenken.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: