Kennisplatform voor noord holland

Rabobank en Trevian: Spiegelen met specialisten

Geplaatst op 20 december 2021
Rabobank

Wat vijftien jaar terug begon als een relatief wild idee (‘we kijken gewoon of het lukt’) is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze organisatie met twintig medewerkers. De groei van Trevian ging min of meer vanzelf. “We zijn er steeds beter achter gekomen waar onze kracht ligt. Dat werkt.” Woningcorporaties in heel Nederland helpen om hun inkoop te optimaliseren. Daar komt het werk van Trevian uit Wognum in het kort op neer. “Woningcorporaties hebben heel deskundige mensen in dienst, maar fulltime inkopers vind je er toch niet veel. Vaak is het voor een aantal medewerkers een taak erbij.” En dan blijkt inkopen toch echt een vak te zijn. “De meeste waarde voor je euro krijgen betekent dat je goed op de hoogte moet zijn van de actuele prijzen, van mogelijke voorwaarden en van wettelijke bepalingen”, legt Stephan Deen uit. Bij Trevian werken zulke specialisten.

Dat kan beter

Samen met Dennis Swart startte Deen in 2007 adviesbureau Trevian. In eerste instantie richtten Deen en Swart zich helemaal niet specifiek op woningbouwverenigingen. “Organisaties beter laten functioneren was ons hoofddoel. Goede ideeën bleven vaak op de plank liggen bij gebrek aan tijd of menskracht. Daar wilden wij iets aan doen. Dat werk sloot aan bij onze eerdere werkervaring en bij onze studie bedrijfskunde”, vertelt Swart. Gaandeweg merkten ze dat ze vooral bij woningbouwverenigingen het verschil konden maken op gebied van inkoop.

Het bijzondere aan een woningcorporatie is dat het geen bedrijf is waar het puur en alleen draait om winstmaximalisatie. “De maatschappelijke rol die de corporaties vervullen maakt ook het inkoopwerk boeiender”, vindt Deen. “Bovendien besteden woningcorporaties zo’n negentig procent van hun budget aan leveranciers: loodgieters, aannemers, dakdekkers, isolatiespecialisten… Slim inkopen is dus nogal relevant. Tegelijk willen ze de huren zo laag mogelijk houden en zien ze zich geconfronteerd met de opgave om het complete woningbestand te verduurzamen.”

De adviseurs van Trevian werken altijd met projectteams. “We gaan niet op de stoel van onze opdrachtgevers zitten, maar opereren juist mét hen. Die betrokkenheid van de eigen medewerkers is cruciaal, want ook het leerproces bij de klant is van belang. We begeleiden dus meer dan dat we de kar trekken.” Vanuit Wognum werkt Trevian voor woningcorporaties in heel Nederland.

Sprong in het diepe

Hoewel ze inmiddels bepaald geen starter meer zijn, denken ze nog wel eens terug aan die beginperiode. “We namen echt een sprong in het diepe. Eigenwijs genoeg om te denken dat we dat gewoon konden, maar af en toe sparren met een buitenstaander was toch wel prettig. Een goede start geeft je gelijk een voorsprong”, zegt Swart. Bij de Rabobank namen ze dat sparren best serieus. “Minstens twee keer per jaar belde ik om ‘bij te praten’ of voor een klankbordgesprek. Ook bracht ik ze in contact met andere ondernemers”, vertelt Jeffrey Rustenburg, zakelijk accountmanager van Rabobank Alkmaar e.o. en de vaste contactpersoon van Swart en Deen. “Dat ze werden genomineerd voor de Starter van het Jaar-verkiezing in 2009 was een leuke bijkomstigheid.” Swart: “Zoals wij zelf nu woningcorporaties begeleiden om het inkoopproces te verbeteren – die rol vervulde de Rabobank toen wij net voor onszelf waren begonnen. Klankborden met een specialist is altijd waardevol, daar zijn wij van overtuigd. Het maakt je net wat scherper als iemand anders je een spiegel voorhoudt.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: