Kennisplatform voor noord holland

Mobility van de toekomst: mobile driver’s license

Geplaatst op 22 januari 2019
Mobility van de toekomst: mobile driver’s license

De samenleving wordt steeds digitaler. Smartphones vervangen steeds meer fysieke producten: geprinte boarding passes behoren tot de verleden tijd en betalen kan tegenwoordig met onze telefoon. Een mobile driver’s license is de volgende stap: een app op de smartphone waarin een geldig rijbewijs staat. De RDW ontwikkelt samen met internationale partners het rijbewijs van de toekomst: via de smartphone, veiliger én makkelijker.

De mobile driver’s license is niet de eerste technologische innovatie op het gebied van mobiliteit. De deeleconomie in Nederland draait op volle toeren. Zo kan de consument op ieder moment van de dag een auto, scooter of fiets in de buurt gebruiken indien beschikbaar. Daarnaast wordt mobiliteit steeds meer een dienst en is het gemak van de gebruiker belangrijk, stelt Ab van Ravestein, Managing Director van de RDW. Een smartphone versie van het fysieke rijbewijs is een logische volgende stap, aangezien steeds meer diensten beschikbaar zijn op de smartphone.

Veiligheid
Een van de belangrijkste voordelen van de mobile driver’s license volgens Bas van den Berg, Unit Manager Rijbewijzen bij de RDW, is de verbetering van de verkeersveiligheid. Vervalsingen van fysieke rijbewijzen worden steeds beter door het gebruik van hightech machines. De mobile driver’s license is moeilijk te vervalsen en wordt door een verificatie-app elektronisch geverifieerd, in tegenstelling tot controle van het fysieke document dat nu nog voornamelijk handmatig plaatsvindt. Waarbij het voor controleurs lastig is om alle echtheidskenmerken van de verschillende internationale rijbewijzen paraat hebben.

Daarnaast is iedere wijziging in de status van iemands rijbewijs bij een mobiele variant direct zichtbaar. Op het moment dat een rijbewijs bij overtreding wordt ingetrokken en de persoon in kwestie zegt het pasje kwijt te zijn, bestaat er nu geen mogelijkheid voor het innemen van het fysieke rijbewijs. Dit vraagt om extra controle en scherpte van de politie. Ook het bewust vermijden van updates door niet met internet te verbinden, wordt ondervangen: de laatste update-datum in te controleren in de app.

De consument
Naast verhoogd gebruiksgemak doordat het meenemen van een aparte kaart overbodig wordt, zorgt de mobile driver’s license voor burgers voor meer privacy.  Een voorbeeld: wie zich moet legitimeren bij het kopen van alcohol, moet nu het volledige rijbewijs geven, terwijl eigenlijk alleen de pasfoto en het feit of iemand boven de achttien is daadwerkelijk relevant is. ‘Door een bedieningspaneel in de app heb je zelf de controle op de gegevens die je deelt,’ zegt Van den Berg en geef je alleen vrij wat daadwerkelijk nodig is bij een specifieke transactie.

Maar wat gebeurt er als je telefoon gestolen wordt? Eigenlijk is er weinig verschil met de huidige situatie: in theorie kan het rijbewijs misbruikt worden tot de melding van diefstal (mits de misbruiker lijkt op de foto die er op staat). Digitaal is een rijbewijs wel een stuk makkelijker te blokkeren: bij een mobiel rijbewijs bestaat de mogelijk om van afstand de inhoud te wissen door middel van remote wipe. De smoes ‘mijn telefoon is leeg’ is eveneens niet echt geloofwaardig. ‘Want hoe vaak is je telefoon nu écht leeg?’ zegt Van den Berg en daarbij is deze situatie vergelijkbaar met de huidige praktijk, waar het ook niet telt als iemand zegt zijn kaartje vergeten te zijn.

(Inter)nationale samenwerking
Volgens Van den Berg is samenwerking essentieel voor het succesvol invoeren van de mobile driver’s license. Internationaal, omdat een rijbewijs overal geldig moet zijn. Er moeten nieuwe wetten worden ontwikkeld die rekening houden met internationale standaardisatie, maar ook flexibel zijn omtrent technologische ontwikkeling. Ook op nationaal gebied zoekt RDW samenwerking en support. Zo is de RDW partner van de Big Improvement Day, die op 15 januari 2019 plaatsvindt, en het bedrijfsleven en de overheid samen brengt. ‘Beide partijen moeten deze innovatie kunnen volgen en spelen een grote rol in de ontwikkeling en daadwerkelijke invoering van de mobile driver’s license,’ aldus Van Ravestein.


Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: