Kennisplatform voor noord holland

Remco Bosma beëdigd als dijkgraaf, boegbeeld van HHNK

Geplaatst op 9 februari 2023
Remco Bosma beëdigd als dijkgraaf, boegbeeld van HHNK

Commissaris van de koning van Noord-Holland Arthur van Dijk heeft Remco Bosma beëdigd als nieuwe dijkgraaf voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De beëdiging vond plaats tijdens een bijzondere vergadering van het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap.

In zijn inauguratiespeech benadrukte Bosma het belang van waterschappen voor een laaggelegen land zoals Nederland. Refererend aan de herdenking van de Watersnood van 1953, eerder deze week, en de indringende documentaires op televisie, stelde Bosma dat “We nog niet klaar zijn, misschien wel nooit. De belangrijke rol van waterschappen bij het leefbaar houden van Nederland wordt steeds meer erkend.” Daarnaast sprak Bosma zijn waardering uit voor de manier waarop Hollands Noorderkwartier samenwerkt met gemeenten, inwoners, agrariërs en bedrijven.

Boegbeeld

In oktober vorig jaar droeg algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Remco Bosma unaniem voor als nieuwe dijkgraaf. De voordracht is onlangs door de koning bekrachtigd, zodat Bosma ten overstaan van de commissaris van de koning en het voltallig algemeen bestuur en genodigden de belofte kon afleggen. De benoeming is voor zes jaar. Na de beëdiging richtte commissaris van de koning Van Dijk het woord tot Bosma: “De cirkel is rond. Je begon als jonge ambtenaar bij Uitwaterende Sluizen, en bent nu dijkgraaf van fusiewaterschap Hollands Noorderkwartier. Jouw stip op de horizon [de functie van dijkgraaf] werd een schot in de roos. Jij bent een nieuw boegbeeld voor dit hoogheemraadschap.”

Remco Bosma begon zijn carrière begin jaren ’90 als ingenieur waterbeheer bij Het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland, in 2003 opgegaan in het huidige hoogheemraadschap. De afgelopen vier jaar was hij burgemeester van de gemeente Bladel (NB). Toen de functie van dijkgraaf bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vacant kwam, realiseerde Bosma zich dat deze kans maar enkele keren tijdens een professionele carrière langs komt. “Het was nu of nooit.” Eén van de eerste dossiers waarmee hij zich zal bezighouden zijn de waterschapsverkiezingen van 15 maart aanstaande.

Waterbeheer

Naast burgemeester was Bosma van 2019 tot met 2021 ook portefeuillehouder Economische Zaken voor Bladel. In die rol was hij ook voorzitter van het Kempisch Bedrijven Park en plaatsvervangend voorzitter van het portefeuillehouderoverleg Economie van de metropoolregio Eindhoven.

Bosma studeerde Milieukunde aan de Hogeschool van West-Brabant en daarna Waterbeheer aan de Wageningen Universiteit. Naast zijn politieke loopbaan als statenlid van de provincie Flevoland en lid van de Tweede Kamer werkte hij in diverse functies bij het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat. Bosma is getrouwd en heeft drie kinderen.

Foto: HHNK/Arnold van der Zee

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: