Kennisplatform voor noord holland

Rioned en Van der Velden rioleringsbeheer introduceren ’s werelds eerste elektrische lange range bus met elektrische hogedrukpomp

Geplaatst op 4 oktober 2021
Rioned en Van der Velden rioleringsbeheer introduceren ’s werelds eerste elektrische lange range bus met elektrische hogedrukpomp

Rioned en Van der Velden rioleringsbeheer introduceren de eerste én enige elektrische lange range bus met volledig elektrische hogedrukpomp ter wereld. In een tijd waarin milieueisen steeds strenger worden en duurzaamheid hoog op de agenda staat slaan Rioned en Van der Velden opnieuw de handen ineen en introduceren zij ’s werelds eerste elektrische lange range bus met elektrische hogedrukpomp.

De samenwerking tussen Van der Velden en Rioned kent een lange geschiedenis, waarover Walter van der Velden Jonkers met trots vertelt. In 1969 ontwikkelde en testte zijn grootvader Wal van der Velden samen met Rior (nu Rioned) de allereerste hogedruk machine voor rioolreiniging ter wereld en nam deze vervolgens in gebruik. Dat was uniek voor die tijd en illustratief voor het feit dat innovatie al vanaf dag één geworteld is in het DNA van beide bedrijven.

Getest in de praktijk

Precies 50 jaar later, in 2019, lanceerden de samenwerkingspartners de elektrische Vito bus met elektrische CityJet. Deze is vervolgens in de praktijk getest en doorontwikkeld in Amsterdam. De ervaringen waren positief, aldus medewerker Celestino da Cruz: ‘’We kunnen met de elektrische pomp twee dagen volop werken zonder de accu tussentijds op te laden. Daarnaast is de eCityJet aanzienlijk stiller dan een hogedrukpomp met dieselmotor. Vooral bij werkzaamheden in de avond- of nachturen is dat een groot voordeel.”

Dat de test heeft plaatsgevonden in Amsterdam, is geen toeval: de stad heeft de ambitie uitgesproken om in 2030 de eerste emissievrije stad ter wereld te zijn.

Doorontwikkeld en verbeterd

Na de testfase is de eCityJet doorontwikkeld, op basis van de feedback uit de praktijk. Het resultaat is een verbeterde versie die ervoor zorgt dat de elektrische bus met elektrische hogedrukpomp dagelijks goed inzetbaar is voor onze klanten. Wij hebben onze nieuwe Vito bus in de praktijk getest en zien dat hij een verbeterde range heeft van maar liefst 350 km. Eerder in 2019 was dit 110 km. Van der Velden heeft in nauwe samenwerking met Mercedes Duitsland / Louwman de Vito bus aangepast waaruit deze lange range bus ontstaan is. Hierdoor is deze Vito bus in staat om non-stop van Groningen naar Maastricht te rijden.

Uitgerust met de modernste technologie, een uitstoot van nul en waarbij de geluidshinder tot een minimum wordt beperkt is de lange range bus met elektrische hogedrukpomp geschikt voor plekken waar de hoogste milieunormen gelden.

Bijdragen aan een schonere wereld

De elektrische lange range bus met elektrische hogedrukpomp is ontstaan door ‘out of the box’ te denken waardoor Van der Velden en Rioned vol inzet op duurzame innovatie. Beide willen hiermee bijdragen aan een schonere wereld voor de volgende generatie. Niet voor niets heeft Van der Velden als eerste in haar branche de Sustainable Development Goals charter ondertekend. Hierin zijn de zeventien werelddoelen opgenomen die erop gericht zijn om voor 2030 een eind te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. 

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: