Kennisplatform voor noord holland

Rob de Winter: ‘Beveiligen met een glimlach’

Geplaatst op 20 juli 2023
Rob de Winter: 'Beveiligen met een glimlach'

Als jonge jongen begon Rob de Winter in de beveiliging. Hij werkte voor een grote organisatie maar kon zich niet vinden in de focus op eigen veiligheid eerst. Op z’n 21e besloot hij zijn eigen beveiligingsbedrijf op te zetten. Zonder slag of stoot ging dat zeker niet. Een flinke dosis ADHD, een burn-out van twee jaar en behoorlijk wat deksels op zijn neus maken hem tot de ondernemer die hij nu is; eigenaar van Reaction security met klussen door het hele land en zo’n 340 beveiligers waar hij dag en nacht op kan rekenen. Rob vertelt over de weg die hij heeft bewandeld en de uitdagingen die hij tegenkwam.

Ik heb behoorlijk zwaar ADHD dus structuur is voor mij heel belangrijk” begint Rob zijn verhaal. “Na het leger ging ik de beveiliging in. Ik werd theoretisch getraind met de belangrijkste regel: eigen veiligheid eerst. Signaleren en rapporteren, verder mocht ik niks doen. Na een paar jaar begon dat te wringen. Ik voelde dat het beter kon.

Rob schreef zich in bij de Kamer van Koophandel en kocht een zakelijk koffertje. “Ik had in Capelle als beveiliger gewerkt op scholen, horeca en evenementen en zag zoveel verbeterpunten op gebied van veiligheid. Ik schreef een plan, stopte het in mijn koffertje en ging naar de wethouder veiligheid. Twee weken later had ik mijn eerste gemeentelijke klus te pakken. Naar beider tevredenheid want ik werk nog steeds voor de gemeente Capelle.

De eerste jaren werkte ik zeven dagen per week om zoveel mogelijk op te bouwen. Ik beveiligde tankstations, voetbalkooien en ging naar allerlei evenementen. Daarbovenop kwam nog een klus via de gemeente in een winkelcentrum. Achteraf gezien vind ik dat ik het lang heb volgehouden. In 2014 ben ik met een ambulance van de vluchtstrook gehaald. Compleet burn-out. Twee lange jaren heb ik thuisgezeten. Ik heb alle soorten therapie geprobeerd die allemaal niet werkten. Ik moest mijn hoofd leegmaken maar dat is met mijn ADHD echt geen optie. Gelukkig heb ik ergens een knop gevonden om weer aan de slag te gaan.

Bluffen

Ik werd gebeld door iemand die me had zien werken bij een tentfeest. Ik heb gebluft dat ik tot vijftig man kon leveren. Nog dezelfde dag mocht ik beginnen met de beveiliging van Rabobanken. Over die vijftig man had ik gebluft maar ik had wel degelijk een groot netwerk opgebouwd door mijn manier van werken en op dat netwerk kon ik rekenen. Bij een andere organisatie wilde ik graag een ingang dus bood ik onze diensten aan voor € 27,- per uur. Mijn personeel betaalde ik € 26,- per uur. Die marge was veel te krap, bij ziekte kom je niet uit. Maar we leverden goed werk en we doen nog steeds veel voor dat bedrijf. Toen in één regio, inmiddels in zeven en voor een stuk beter tarief.

Bedrijfcultuur

Wij doen beveiliging net wat anders dan andere bedrijven. Wat bij de grote bedrijven niet kan, kan bij ons wel. Ik maak het werk menselijk, luchtig en professioneel. Een pak dragen past meer bij een advokatenkantoor en boven de mensen staan werkt alleen maar tegen je. Wij zijn meer van het levelen met het publiek en dat doen we met humor. We zijn almeerdere keren op Dumpert verschenen met onze dansmoves. Dat is alleen maar goede reclame voor ons. Als wij de sfeer ontspannen weten te houden zijn onze klanten tevreden.

Eigen opleiding

Iedereen die bij ons komt werken, ongeacht de ervaring die men meebrengt, volgt onze interne opleiding. Dezelfde opleiding geven we aan boa’s. Waar mogelijk werken we het liefst zoveel mogelijk samen met de politie namelijk. We leren onze beveiligers hetzelfde als politie en handhaving voor een perfecte samenwerking. We verwachten veel van onze mensen, dat kan alleen als je ze een goede uniforme basis meegeeft. Ook de zzp’ers die we inhuren krijgen onze training. Zo zorgen we ervoor dat er altijd een team staat. Ik werk het liefst alleen met allrounders. Voor de planning is het handig als ik mijn beveiligers op elke klus kan indelen – of het nou een asielzoekerscentrum, een bouwplaats of een groot feest is – maar ook voor de ervaring en vaardigheden is het goed. Van iedere situatie leer je en word je een betere beveiliger.

Steun van de overheid

We merken dat mensen sinds de coronapandemie agressiever zijn geworden. Voorheen had je bepaalde groepen die vaak problemen zocht, nu lijkt iedereen met je op de vuist te willen. Binnen de branche missen we soms de steun vanuit de overheid. Als een collega een klap krijgt en er zijn acht getuigen en camerabeelden, dan nog wordt de zaak geseponeerd. Niet lang geleden raakte ik gewond tijdens een dienst en degene die daarvoor verantwoordelijk was kreeg een gevangenisstraf en moest mijn geleden financiële schade vergoeden. Hij ging echter in hoger beroep en kwam weg met een korte taakstraf en van de schadevergoeding bleef nog geen 10% over. Dat een rechter bepaalt dat het allemaal wel meevalt terwijl er duidelijk kwade opzet in het spel was, is soms echt moeilijk te verkroppen. Maar dat is geen reden om met het vak te stoppen. We proberen juist te verbeteren. Daarom zijn we nu in gesprek met justitie om voor elkaar te krijgen dat getrainde beveiligers met handboeien op pad mogen. Dat we mensen een gevoel van veiligheid kunnen bieden is het allemaal meer dan waard.

Alles onder controle

Ik geniet ervan als alles op z’n plek valt en we de hele situatie onder controle hebben. Tijdens de laatste editie van Paasvee haalde een man uit naar een vrouw. Toen onze beveiligers hem in de kraag wilden vatten, ging hij ervandoor. Een beveiliger verderop werd ingeschakeld en kon de man vanaf de andere kant overmeesteren. De politie en burgemeester hadden er van bovenaf prachtig zicht op en complimenteerden ons met ons teamwork. Dat zijn de mooiste complimenten die ik kan krijgen.

De toekomst

Mijn vriendin is hondengeleidster en voor haar ben ik naar deze regio verhuisd. We houden kantoor in Opmeer maar door de mond-tot-mondreclame is het werk verspreid door het hele land. Het zou soms weleens handig zijn als we vaker dichterbij huis zouden werken, als ik een dienst opvang door ziekte bijvoorbeeld. Ik hou erg van de samenwerkingen die we hebben met gemeenten, maar we hebben nog geen gemeenten in de kop van Noord-Holland in ons klantenbestand. Ik hoop dat daar snel verandering in komt.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: