Kennisplatform voor noord holland

Robots veroveren Nederlandse kantoren

Geplaatst op 12 mei 2022
Robots veroveren Nederlandse kantoren

Als het over robots gaat, denk je al snel aan glimmende, mensachtige figuren die met mechanische stem spreken. Maar het zijn softwarerobots die op dit moment aan een opmars bezig zijn en de manier waarop we werken ingrijpend zullen veranderen.

De technologie achter die softwarerobots noemen we Robotic Process Automation (RPA). Deze robots draaien op computers, waar ze op dezelfde manier als een medewerker bedrijfsprocessen uitvoeren. Het zijn eigenlijk virtuele medewerkers die net als een menselijke medewerker muis-clicks en toetsaanslagen gebruiken om applicaties te bedienen. Zo werken robots bijvoorbeeld op de financiële administratie of worden ze ingezet bij inkoopprocessen.

Adoptie

De adoptie van zulke cognitive automation, oftewel intelligente automatisering, is hoog. Volgens het World Economic Forum maakt 50 procent van de organisaties wereldwijd al gebruik van RPA. De verwachting is dat dit in de komende jaren zal stijgen tot 70 procent. Tegelijkertijd slaagt maar 15 procent van deze organisaties erin om hun automatiseringsprogramma’s op te schalen en meer robots aan het werk te zetten. 

‘Dat betekent dat veel bedrijven kansen laten liggen om hun efficiency en processen te verbeteren’, zegt Gerald Been, CEO van Node1, een tech-consultancy bedrijf dat organisaties helpt hun cognitive automation in te richten. ‘We helpen niet alleen met de technologie, maar ook met de organisatorische aspecten. In de toekomst zullen bedrijven steeds meer een hybrid workforce kennen van mensen en robots.’

Mensen moeten wennen aan robots

Ook het selecteren van de bedrijfsprocessen die in aanmerking komen voor robotisering verdient bijzondere aandacht. Thomas Janssen, lead cognitive consultant bij Node1: ‘Laat mensen eerst kennismaken met robots in een paar korte projecten. Op die manier kunnen de verschillende afdelingen wennen aan het idee van RPA en waar welke verantwoordelijkheden liggen. De komst van robots brengt nogal wat veranderingen met zich mee voor gebruikersbeheer en in applicaties.’

Afgelopen maand is Thomas Janssen door UiPath, marktleider in de software waar de robots op draaien, uitgeroepen tot UiPath MVP. Daarmee is hij een van de honderd meest invloedrijke UiPath experts wereldwijd.

Iedereen kan robots maken

De belangrijkste ontwikkeling in RPA die in het verschiet ligt, is volgens Thomas Janssen Citizen Development. ‘Daarbij worden robots niet langer gebouwd door IT-ontwikkelaars, maar door medewerkers zonder technische achtergrond. Zij weten precies wat het werk inhoudt dat ze de robots willen laten doen. Dat is al eerder geprobeerd, maar toen was de technologie er nog niet rijp voor. Medewerkers in de business zullen de komende jaren meer impact hebben met taakautomatisering, terwijl IT-ontwikkelaars zich richten op centrale bedrijfsprocessen. Uiteindelijk zullen Citizen Developers steeds nieuwe ideeën voor steeds complexere robots ontwikkelen, die ook nog eens meer met elkaar gaan samenwerken. Het resultaat is een fenomeen dat hyper automation wordt genoemd. Hele bedrijfsprocessen zullen worden overgenomen door robots. Daardoor kunnen medewerkers zich kunnen focussen op werkzaamheden die er echt toe doen en waar ze meerwaarde hebben’, aldus Janssen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: