Kennisplatform voor noord holland

Rotocoat Heerhugowaard: Goed voorbereid op de toekomst

Geplaatst op 24 november 2022
Rotocoat Heerhugowaard: Goed voorbereid op de toekomst

Rotocoat Heerhugowaard is gespecialiseerd in het thermisch verzinken van staal en het aanbrengen van beschermende poedercoatings op verzinkt staal, staal, aluminium en RVS. Een interessant bewerkingsproces dat Rotocoat goed, snel, maar ook duurzaam, uitvoert. Bedrijfsleider Sander Zeinstra vertelt ons hier meer over.

Rotocoat Heerhugowaard, dat als verzinkerij al sinds 1965 in Heerhugowaard gevestigd is, is gespecialiseerd in oppervlaktebehandeling en conservering van staal door middel van verzinken en poedercoating. Sander: “Met behulp van deze zogenaamde Duplex-behandeling zorgen wij ervoor dat materiaal niet alleen duurzaam beschermd is tegen weersinvloeden, maar er ook fraai uitziet. Onze behandeling bestaat uit het onderdompelen van het staal in een zinkbad van 450 graden na een voorbehandeling. Daarna wordt het gecoat.”

Groot formaat

Rotocoat Heerhugowaard is onderdeel van Rotocoat B.V. met nog drie vestigingen in Wolvega, Kampen en Dieren. Iedere vestiging heeft zo zijn eigen specialisatie. Sander legt uit: “In Heerhugowaard zijn wij specialist in het conserveren en verduurzamen van grote, zware stalen producten, zoals constructiemateriaal voor de bouw, infrastructuur en machinebouw. Rotocoat kan tot wel 10.000 kilo ophanggewicht per constructiedeel aan. Niet voor niets hebben wij dan ook het langste zinkbad van Nederland: maar liefst 15,5 meter. Door materiaal te “dubbeldippen” kunnen we lengtes tot 24,5 meter behandelen. We behandelen dan eerst de ene kant van het materiaal en daarna de andere kant. Per dag kunnen we zo’n 120.000 kilo verzinken. Niet zo gek dus dat onze klanten ons al jaren goed weten te vinden.”

Vernieuwingen

Afgelopen anderhalf jaar heeft Rotocoat Heerhugowaard flinke verduurzamingen doorgevoerd. Sander: “Zo hebben we een nieuwe hal gebouwd voor onze chemische voorbehandeling. Hier hebben we een hypermoderne behandelingsinstallatie geïnstalleerd met in totaal tien baden. Maar dat is niet alles: we hebben nu ook een nieuwe zinkoven die een stuk zuiniger is. Ook aan warmtepompen is gedacht. Op deze manier levert dit Rotocoat Heerhugowaard een energiebesparing op van zo’n 20%.”

Duurzaam en energiezuinig

Met de vernieuwingen is Rotocoat Heerhugowaard klaar voor een duurzamere toekomst. Sander: “We denken steeds vooruit, met onder andere het gebruik van duurzame materialen, energiebesparende machines en het intern hergebruiken van de warmte van onze oven – in plaats van gas. We vinden het belangrijk om te blijven innoveren en naar nog duurzamere oplossingen te zoeken. We hebben goede hoop om in de toekomst onze zinkoven volledig te laten draaien op groen gewonnen energie.”

Samenwerking

Het unieke van Rotocoat is dat elke locatie zijn eigen specialiteit heeft, maar dat de locaties tegelijkertijd intensief samenwerken. Sander: “Een voorbeeld: Rotocoat Heerhugowaard heeft het langste zinkbad, Rotocoat Kampen heeft het breedste. Zo’n breed bad is weer ideaal voor het verzinken van bijvoorbeeld ondergrondse afvalcontainers of spiltrappen. Daarnaast hebben we ook ons eigen transport waarmee het werk bij de juiste locatie terechtkomt. De klant hoeft hier niet over na te denken. Het hele proces van verzinken, poetsen, poedercoaten en transport naar de klant houden we zo in één hand, waardoor alles gemakkelijker en sneller geregeld wordt. Zo garanderen wij al jarenlang een hoge kwaliteit en betrouwbare levertijden.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: