Kennisplatform voor noord holland

Rotterdamse jonge ondernemer wil commerciële afzetmarkten in Zuid-Afrika creëren

Geplaatst op 24 september 2021
Rotterdamse jonge ondernemer timmert aan de weg in Afrika

Sam van Tol, oprichter van de Rotterdamse sociale onderneming Correctbook, verhuist 2 oktober 2021 voor vijf maanden naar Zuid-Afrika om zijn doel schrijven toegankelijk maken voor iedereen extra kracht bij te zetten. In Nederland zijn de herschrijfbare notitieboeken van Correctbook inmiddels aardig bekend geworden.

Tijdens zijn verblijf in Zuid-Afrika wil hij nieuwe commerciële afzetmarkten creëren en een lokale productielocatie opzetten. Dat wordt alweer de zesde productiefaciliteit van Correctbook op het Afrikaanse continent. Extra bijzonder aan deze reis is dat in Zuid-Afrika in 2014 ook deze droom van Sam is ontstaan!

Correctbook

Gewaagde stappen zetten is Sam van Tol wel toevertrouwd. Eind 2014, hij was toen twintig jaar oud, startte hij de eenmanszaak Correctbook in Rotterdam. Hij wilde herschrijfbare notitieboeken produceren en verkopen om met een vast deel van de omzet hetzelfde type herbruikbaar schrijfmateriaal te doneren aan kinderen in Afrikaanse landen die door extreme armoede niet beschikten over schrijfmateriaal om te leren lezen.  

Hij was op dit idee gekomen door de vakantie met zijn ouders in Zuid-Afrika eerder dat jaar. Hij zag daar voor het eerst met eigen ogen wat extreme armoede betekent en werd erg geraakt door het beeld van kinderen die zonder pen en papier op school zaten. Hoe leer je ooit schrijven zonder pennenstreken te kunnen oefenen?! Thuisgekomen, verdiepte Sam zich in de oorzaken van extreme armoede en kwam erachter dat analfabetisme een heel belangrijke is. Dit leidde tot zijn concept om herschrijfbare notitieboeken te produceren. Deze notitieboeken gaan immers oneindig mee. Zijn concrete doelstelling daarbij: “In 2023 één miljoen kinderen van oneindig herbruikbaar schrijfmateriaal voorzien!” De teller staat vandaag de dag op 502.270 kinderen.

Omdat herbruikbaar schrijfmateriaal ook duurzaam is, voorzag het idee van Sam op de Nederlandse en Europese markt in een belangrijke behoefte, namelijk de behoefte om te verduurzamen. Sam vertelt: “Ik woonde nog thuis bij mijn ouders en wilde dus vanuit Nederland iets doen. Daarom ben ik begonnen met een buy and give model, waarbij ik het schrijfmateriaal in Nederland ontwikkelde en verkocht en uit de omzet dezelfde Correctbooks naar Afrika doneerde”.

Anno 2021

Anno 2021 is de eenmanszaak van toen uitgegroeid tot de holding Correctbook International B.V. met daaronder Correctbook Europe B.V. die de commerciële Nederlandse en Europese zaken regelt. Daar komt nu het nieuwe dochterbedrijf Correctbook Africa B.V. bij. Onder die vlag wil Sam naast het besteden van de donaties uit de verkoopomzet, het Correctbook schrijfmateriaal makkelijker beschikbaar maken in verschillende Afrikaanse landen. Dat wil hij bereiken door nieuwe markten te betreden zoals de NGO- en donoren-markt, maar ook de lokale commerciële markt. Daarnaast wil hij een lokaal en efficiënt distributiekanaal opzetten en een lokale productiefaciliteit.

“Onze schrijfmaterialen zijn bestand tegen de Afrikaanse omstandigheden. Ze gaan lang mee en worden in Afrika lokaal en duurzaam geproduceerd. Doordat de materialen zo lang mee gaan en wij zelfs in de meest afgelegen gebieden kunnen leveren, maken we het schrijfmateriaal heel concreet goedkoper voor de doelgroep en wordt schrijven echt toegankelijk gemaakt,” aldus Sam.

Een goed voorbeeld van een succesvolle samenwerking is de samenwerking die Correctbook heeft met Edukans. Binnen het programma ‘Teaching with Impact’ van Edukans in vijf verschillende Afrikaanse landen, wordt het schrijfmateriaal van Correctbook gebruikt. Daardoor kon Correctbook vorig jaar een flinke stap zetten in de richting van het ambitieuze doel van het bereiken van een miljoen kinderen met herschrijfbaar Correctbook materiaal.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: