Kennisplatform voor noord holland

Samenwerking BAM en overheden: maximale win-win

Geplaatst op 3 januari 2020

Het beste resultaat in infrastructurele projecten? Dat realiseer je als bouwbedrijf alleen door intensief samen te werken met je opdrachtgevers. “Alleen dan kom je erachter wat ze willen, waarom ze dat willen en waar de knelpunten zitten. Natuurlijk telt de prijs ook, maar een goed resultaat is het allerbelangrijkste.”

In Noord-Holland waait een verfrissende wind als het om bouwprojecten gaat. Opdrachtgevers én bouwbedrijven zijn zich er steeds meer van bewust dat de echte winst niet zit in de beste prijs, maar in de kwalitatief beste uitvoering. “Dat betekent dat we bij BAM meer en meer aansturen op een structurele samenwerking in projecten om zo een echt duurzaam en goed resultaat neer te zetten”, zegt Erik van der Maat, bedrijfsleider van de vestiging van BAM Infra Regionaal West in Alkmaar. In oktober opende BAM een vestiging op bedrijventerrein Beverkoog, ook een direct gevolg van die frisse wind. “We willen daarmee beter laten zien dat we betrokken zijn bij de regio. Op zich niets nieuws, want we zijn al decennialang actief in Noord-Holland en kennen het gebied goed, ook via onze medewerkers.”

Focus op expertise
BAM Infra sloot twee jaar terug onder meer een convenant met de gemeente Hoorn. Met nog acht andere regionale aannemers (KWS, Strukton Civiel West, GP Groot, Schot Infra, Schadenberg, Klein Wieringen, Germieco en J. Koper), de gemeente en de stichting Building Changes wordt per project gekeken wat er moet gebeuren, waar de prioriteiten liggen en hoe complex het werk is. “Zodat we samen kunnen kijken wie het beste resultaat kan leveren, met welk specialisme en op welke termijn”, legt Van der Maat uit. Door af te stappen van de focus op de (laagste) prijs kunnen de aannemers zich weer gewoon bezighouden met hun vak en is de opdrachtgever verzekerd van een goed product tegen een eerlijke prijs.

Druk van de ketel
“De oude aanpak kende eigenlijk alleen maar verliezers, dat is nu totaal anders. Het onderling vertrouwen is groot, het werk wordt sneller gerealiseerd en de expertise staat centraal. Absoluut win-win, voor iedereen.” Het is niet zo dat de prijs er helemaal niet meer toe doet, erkent Van der Maat. “Maar de druk is van de ketel: er wordt op een veel ontspannener en redelijker manier naar de waarde van het werk gekeken. Wat wil de opdrachtgever, wat beloven wij? Uiteindelijk komen we zo tot een veel betere match.”

Vanuit dezelfde visie sloot BAM Infra ook twee gebiedscontracten met de provincie Noord-Holland. “Dat houdt in dat wij tien jaar lang verantwoordelijk zijn voor al het dagelijks en groot onderhoud aan vaarwegen, bruggen, sluizen, kades, wegen en steunpunten in de regio West-Friesland en in Zuid-Kennemerland en IJmond. Als het om investeringsprojecten in deze twee regio’s gaat, zijn wij preferred supplier.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: