Kennisplatform voor noord holland

Samenwerking tussen In Ovo en EIB voor duurzame eierproductie

Geplaatst op 17 november 2023

In Ovo, een Nederlandse AgriTech scale-up, heeft een overeenkomst gesloten met de Europese Investeringsbank (EIB) voor een lening van €40 miljoen. Deze financiering maakt de doorontwikkeling mogelijk van Ella®: In Ovo’s snelle en nauwkeurige technologie om het geslacht van eieren in een vroeg stadium te bepalen. Met Ella zijn broederijen in staat om enkel vrouwelijke kuikens uit te broeden. Hierdoor hoeven mannelijke kuikens niet direct na het uitkomen gedood te worden.

Duurzame pluimveeproductie

Wereldwijd worden jaarlijks naar schatting 6,5 miljard mannelijke kuikens gedood, omdat zij geen economische waarde hebben. De technologie van In Ovo helpt de pluimveesector om dierenwelzijn te verbeteren en de druk op het milieu te verminderen.

Ella® is een volledig geautomatiseerde technologie die broederijen ook in staat stelt de capaciteit en efficiëntie van broedmachines te vergroten. De technologie is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de sector en is de afgelopen jaren met succes geïnstalleerd in broederijen.

Mede-oprichter van In Ovo, Wouter Bruins, over de overeenkomst: “We zijn buitengewoon trots en dankbaar voor deze prestigieuze en grote steun van de EIB. Deze lening bevestigt niet alleen de positie van In Ovo als toonaangevende scale-up in de AgriTech-sector, maar is ook een belangrijke mijlpaal in de groei van het bedrijf.”

“De technologie van In Ovo betekent een verbetering op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid in de pluimveesector, dat past goed binnen de beleidsprioriteiten van de EIB”, stelde EIB-vicepresident Kris Peeters. “In de afgelopen jaren hebben we verschillende belangrijke innovaties uit Nederland gesteund en dit willen we blijven doen, met name als het gaat om technologieën die zo relevant zijn voor het milieu.”

Europees commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, Stella Kyriakides, voegt toe: “Het waarborgen van de dierenwelzijnsnormen in Europa – die tot de hoogste ter wereld behoren – is een prioriteit voor ons. Met deze technologie zullen we het systematisch doden van miljoenen mannelijke kuikens in de hele Europese Unie voorkomen. Dit is een belangrijke stap in ons werk om de normen voor dierenwelzijn in onze Unie te verbeteren.”

Met steun van Europa innoveren in de pluimveesector

De financiële steun van EIB voor dit project is mede mogelijk gemaakt door het InvestEU-programma. Dit programma wil tussen 2021 en 2027 meer dan €372 miljard aan aanvullende investeringen voor EU-beleidsprioriteiten doen. In Ovo zal de lening ook gebruiken om Eve® technologie verder te ontwikkelen. Eve monitort met sensoren het volledige broedproces en zorgt op die manier dat er meer gezonde kuikens worden geboren. Naast Ella en Eve zoekt In Ovo naar verdere innovaties die zijn gericht op de verbetering van dierenwelzijn en duurzaamheid in de pluimveesector.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: