Kennisplatform voor noord holland

Sander Pielkenrood van Marant Kunststoffen: ‘Over vijf jaar staan wij in de Top 3’

Geplaatst op 5 juli 2021
Sander Pielkenrood van Marant Kunststoffen: ‘Over vijf jaar staan wij in de Top 3’

Door het leveren van hoge kwaliteit en het investeren in machines, mensen en certificeringen is Marant Kunststoffen, met vestigingen in Heerhugowaard en Heemskerk, hard op weg één van de grootste kunststofondernemingen van Nederland te worden. Directeur Sander Pielkenrood: “Over vijf jaar staan wij in de Top 3 van Nederland.”

De recente overname van De Boer Plastik in Heemskerk brengt de al meer dan zestig jaar bestaande onderneming nog dichter in de buurt van het verwezenlijken van deze ambitie. “Wij groeien gestaag door en ook de ontwikkelingen op het gebied van kunststof toepassingen staan bepaald niet stil.”  

Industriële toepassingen
De producten die Marant maakt, zijn gebaseerd op vragen vanuit de markt. “Wij hebben Marant gekocht in 2013 en we zijn de afgelopen jaren druk bezig geweest met het verder ontwikkelen van onze dienstverlening. Wij maken vooral kunststof leidingsystemen, tanks en apparaten voor industriële toepassingen. Denk aan datacenters die kunststof leidingwerk nodig hebben voor koelwater, voedingsmiddelenproducenten die datzelfde nodig hebben voor het doseren van chemicaliën of enzymen, en de geothermie prefereert kunststof boven metaal omdat dat laatste materiaal snel corrodeert. Klimaatinstallaties voor in de bouw leggen we ook aan. Kortom: er zijn met kunststof ontzettend veel toepassingen mogelijk en wij leveren vaak maatwerk op basis van het ontwerp van onze klanten.”

Die klanten kiezen voor Marant omdat de Noord-Hollandse onderneming sinds jaar en dag als betrouwbare partner wordt gezien in de regio. “We zijn dan ook echt regionaal actief, maar we doen ook steeds meer in andere delen van Nederland. Bovendien hebben we een partner net over de grens in België, die de markt in België en Zuid-Nederland bedient. Maar voor veel van onze klanten zijn wij al jarenlang een vaste partner.”

Zowel composieten als thermoplasten
Het voordeel van Marant boven andere kunststofondernemingen is volgens de directeur ook dat klanten bij hen terechtkunnen voor bijna álle kunststoffen. “De meeste kunststof bedrijven maken toepassingen van composieten: een combinatie van vezels en hars. Of ze zijn juist gespecialiseerd in thermoplasten: kunststoffen die bij verhitting smelten. Wij werken met beide en dat is voor klanten heel interessant.”

Certificering
In de kunststoffenbranche zijn certificeringen enorm belangrijk. “Klanten vragen daarnaar, want zonder de benodigde certificaten mag je bepaalde toepassingen niet doen. Daarom zorgen wij ervoor dat we ISO-gecertificeerd zijn voor onder andere hoogwaardige leidingsystemen, zijn onze lassers en monteurs keurig gecertificeerd én we zijn bezig met BRL-certificering: dan kunnen we nóg complexere opdrachten aannemen, onder andere met chemicaliën.” Grotere en complexere projecten: daar ziet Pielkenrood toekomst in. “Omdat we er nu al voor gevraagd worden, investeren we daar volop in. Klanten gunnen ons óók dat werk en als je dat voor hen kunt doen, ben je echt van toegevoegde waarde. Wij vinden het sowieso erg belangrijk om onze mensen continu te blijven opleiden, (her)certificering is daar een belangrijk onderdeel van.”

Duurzaam

Hoewel er nog weleens anders over wordt gedacht, is kunststof een heel duurzaam product. “Metalen tanks en leidingen beginnen op den duur te corroderen en hebben veel meer onderhoud nodig”, vertelt de directeur. “Kunststoffen gaan heel lang mee. Ze zijn licht van gewicht, dat betekent dat het veel minder energie kost om ze te laten bewegen dan andere materialen. Denk aan brugdelen of sluisdeuren. Bovendien kosten ze vanwege dat lagere gewicht veel minder brandstof bij vervoer.” Het knelpunt bij kunststof zit hem in het omgaan met het materiaal aan het einde van zijn levensduur. “Dan moet je het op een verantwoorde manier demonteren en afvoeren. Bij alle projecten en producten die wij leveren, geven wij instructies aan de klant hoe hij over een jaar of twintig, dertig moet handelen als hij de kunststoffen wil verwijderen. We geven een handleiding mee met een beschrijving van een verantwoorde demontage en afvoer. Thermoplasten zijn goed recyclebaar, composieten iets lastiger, maar ook daar nemen we stappen in.”

Een andere interessante ontwikkeling is die van het gebruik van plantaardige vezels in composieten. “Denk aan bamboe of hennepvezels: ook heel sterk. Dat wordt bijvoorbeeld al gebruikt in gevelpanelen. Wij zorgen bovendien dat we zoveel mogelijk gerecyclede kunststoffen kopen om weer te verwerken en wij hebben onze afvalstromen duidelijk in beeld.” Pielkenrood is hier erg enthousiast over: “Het is in de huidige tijd en in deze markt heel belangrijk, maar wij zijn vooral zelf heel gemotiveerd om nog verder te verduurzamen.”

Nieuwe hal in Heerhugowaard
De nieuwe hal die Marant wil plaatsen bij de fabriek in Heerhugowaard, wordt dan ook gebouwd volgens de nieuwste inzichten op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. “We willen de verwerking van thermoplasten en composieten scheiden. Daarom bouwen we een nieuwe hal voor de composieten, dan kunnen we de kwaliteit nóg beter waarborgen.” De directeur vertelt dat je bij de verwerking van composieten speciale afzuigingssystemen nodig hebt, die – nu er nog één hal is – voortdurend aanstaan. “Dat kost ontzettend veel energie, terwijl het voor de thermoplasten niet nodig is. Het is gewoon duurzamer en efficiënter om dit van elkaar te scheiden.”

Investeren in werknemers

Verduurzamen en doorgroeien: daarvoor is ook vakpersoneel nodig. “We leiden op in eigen huis en werken ook samen met een aantal opleidingsinstanties. Zo leren onze mensen bijvoorbeeld met producten van de leverancier omgaan en deze op de juiste wijze monteren. Maar het binnenhalen van nieuwe talenten, dat is lastiger”, erkent Pielkenrood. Hij wordt echter meteen weer enthousiast: “We hebben vorig jaar onze eerste vrouwelijke monteur aangenomen, hartstikke stoer! Zij is erg goed. Daarom hebben we haar ook aangenomen: niet omdat ze vrouw is, maar vanwege haar kwaliteiten.”

Maatwerk en meedenken
Van dubbelwandige drainagesystemen voor laboratoria en bluswaterleidingen voor opslagterminals, tot doseersystemen voor chemicaliën in de industrie en apparaten voor afvalverwerkers die daarmee grondstoffen terugwinnen uit afvalstromen: je kunt het zo gek niet bedenken of Marant maakt het. “Het is grotendeels maatwerk en daarin denken we graag mee met onze klanten.” Die service gaat zelfs zover dat als bijvoorbeeld kunststof leidingwerk op een schip van een rederij stukgaat, een monteur van Marant meevaart om het te repareren. “We geven de benodigde materialen mee en onze werknemer gaat aan boord van het schip aan de slag.”

Wie nog niet zeker is of zijn ontwerp wel in kunststof kan worden uitgevoerd, kan gerust bij Marant aankloppen. “Wij gaan graag in gesprek en bieden deskundig advies, gebaseerd op onze jarenlange kennis en ervaring!”

Marant als werkgever
Ook bij Marant aan de slag? Eén ding is zeker, je treft er een grote diversiteit aan mensen én werkzaamheden. “Het is gewoon heel mooi werk: je komt op superjachten, maar ook bij bijvoorbeeld Tata Steel, datacentra, bedrijven in de utiliteitsbouw en voedingsproducenten. In onze fabrieken in Heerhugowaard en Heemskerk is het ook prima werken.”
Pielkenrood heeft de zaken graag goed voor elkaar en heeft daarom een bedrijf in de arm genomen dat ervoor zorgt dat de kledij, gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen altijd op orde zijn. “De juiste materialen en kleding is in onze branche ontzettend belangrijk. Op de terminals in de havens van Rotterdam en Amsterdam heb je bijvoorbeeld brandvertragende kleding nodig”, weet de directeur.

Het salaris is bovendien goed in de kunststoffenbranche. “En wij zitten net even boven de markt wat dat betreft. Bovendien zijn we bezig met een programma om werknemers mee te laten delen in het succes van het bedrijf. Kortom: hard werken en goed geld verdienen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: