Kennisplatform voor noord holland

Schoonmaakbedrijf CSU: Optimaal en innovatief schoon

Geplaatst op 28 maart 2023
Schoonmaakbedrijf CSU: Optimaal en innovatief schoon

CSU is een landelijk schoonmaakbedrijf dat bekend staat om zijn optimale service en zijn innovatieve visie en daadkracht. In gesprek met Gert Koffeman, Businessunit Directeur voor onder meer de regio Amsterdam. Samen met collega Jeanette Suurd is hij verantwoordelijk voor de gehele regio Noord-Holland.

Waar staat CSU eigenlijk voor?

“Dat staat voor Cleaning Services Uden. Het bedrijf bestaat al 55 jaar en is dus, zoals de naam al zegt, in Uden ontstaan. Oprichter Cor van der Heijden begon als ramenwasser met een droom: ooit een bedrijf met 100 man runnen. Dat is een beetje uit de hand gelopen: nu werken er 16.000 mensen voor CSU en samen met zusjes Tzorg en Zizo wel 28.000…”

In welke branches verzorgt CSU de schoonmaak?

“We zijn in alle branches vertegenwoordigd, van de zakelijke dienstverlening tot aan de zorg, het onderwijs en het openbaar vervoer. En we bedienen zowel grote als kleine bedrijven door heel Nederland. Ook onze medewerkers zitten verspreid door het land, waardoor we een fijnmazig en flexibel netwerk hebben. Wij staan dus voor single service schoonmaak. Je ziet weleens dat andere schoonmaakpartijen hun focus verleggen op een totaal facilitair pakket, maar dat doen wij juist niet. Wij richten ons alleen op schoonmaken, omdat we daarin heel goed zijn.”

CSU staat bekend om zijn innovatieve karakter. Kun je dit uitleggen?

“Die innovatie zie je bij ons vooral op twee gebieden terug, namelijk op sociale en technologische innovatie, zoals digitalisering in de schoonmaak. Een voorbeeld van onze sociale innovatie is ons visuele arbeidscontract. Hierin staat alles uitgelegd aan de hand van duidelijke plaatjes. Heel handig voor onze medewerkers die de Nederlandse taal minder machtig zijn of laaggeletterd zijn. Een tweede voorbeeld is ons aandeel in Masterplan Zuidoost. We verzorgen voor de gehele regio de dienstverlening, vanuit onze vestiging in Amsterdam Zuidoost. Dit is een wijk waar veel talent rondloopt, maar die ook nog kampt met problemen op het gebied van werk en inkomen. Met veel opdrachtgevers in deze omgeving vinden wij het belangrijk om onze verantwoording te pakken en een steentje bij te dragen. Sinds september 2021 is CSU daarom onderdeel van Masterplan Zuidoost, waarin werkgevers en andere partijen samen bijdragen aan een toekomstbestendig en inclusief Amsterdam Zuidoost. Daarnaast is CSU onderdeel van Zuidoost Werkt, een initiatief om zoveel mogelijk vacatures in te gaan vullen met bewoners uit het stadsdeel.”

Kun je meer vertellen over jullie digitalisering van het schoonmaakwerk?

“Onze medewerkers werken met een Be Clean systeem, waarmee we digitaal ondersteunend en data-gestuurd schoonmaken. Aan de hand van een tablet kan de schoonmaakmedewerker niet alleen heel handig zijn takenlijst en routing zo slim mogelijk indelen, maar ook relevante zaken voor de facilitair verantwoordelijke melden, zoals een kapotte lamp. Ook kan de schoonmaakmedewerker aangeven hoe vuil de ruimte was voordat hij begon met schoonmaken. Op die manier bouwen we data op, waarmee we een schat aan informatie creëren om zaken nog efficiënter en beter ingeregeld te krijgen. We kunnen zelfs ruimtes inrichten met sensoren, waardoor real time schoonmaken mogelijk wordt. Met één druk op de knop kunnen we dan nagaan welke ruimtes op welke momenten worden gebruikt en waar het nog slimmer kan.”

CSU is een van de grootste schoonmaakbedrijven van het land. Kunnen jullie de komende jaren nog op bepaalde gebieden verder groeien?

“Uiteraard kijken wij continu scherp waar de kansen liggen om onze top-service verder in te zetten. De zakelijke dienstverlening en het onderwijs blijven mooie groeimarkten en ook in de zorg zetten we diverse nieuwe projecten op. Begin 2022 lanceerden we de startup Zizo. Die biedt gemaksdiensten, zoals schoonmaak voor de thuiswerkplek die bedrijven hun medewerkers kunnen aanbieden. Gemiddeld werken medewerkers minimaal twee dagen thuis, dus ook dat wil je als werkgever in deze tijd faciliteren. Nog zo’n voorbeeld dat laat zien dat CSU staat voor kwaliteit, vernieuwing en innovatie.”

Benieuwd geworden? Kijk voor meer informatie op www.csu.nl.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: