Kennisplatform voor noord holland

Schot Groep: Negentig jaar Schot in de zaak

Geplaatst op 26 juli 2021
Schot Groep: Negentig jaar Schot in de zaak

Van het een komt het ander. Het typeert de dynamische historie van de negentigjarige Schot Groep. Hoe je van één vrachtwagen in Oudorp uitgroeit tot een breed opererend bedrijf met honderden werknemers zonder de grip op de zaken te verliezen. “We hebben altijd heel bewuste keuzes gemaakt.”

Met de derde generatie aan het roer is het leuk terugblikken op negentig jaar Schot Groep. Waar opa Gijs Schot in 1931 begon als zzp’er avant la lettre – één vrachtwagen voor zandtransport en verder alles aanpakken wat op je pad komt – runt kleinzoon Gijs Schot nu een bedrijf met zeven divisies en ruim vierhonderd medewerkers. “Toch zijn we altijd trouw gebleven aan onze roots. Niet alleen zijn we nog steeds actief in grond-, weg- en waterbouw, we pakken ook nog steeds alle mogelijkheden aan, willen echt een dienst verlenen. Dat zit ons in de genen.”

Schot Groep is een familiebedrijf. De organisatie stoelt op drie pijlers: bouw, food en data/internet. “En ook al werken we vanuit zeven aparte BV’s – Schot Verticaal Transport, Schot Rijplaten, Schot Infra, Dailycool, Kwinfra, Spyke Security en Datacenter Noord-Holland – we voeren geregeld totaalprojecten uit. Onze adviseurs zijn breed georiënteerd en zien overal kansen. We willen ook echt een totaalaanbod bieden, optimaal meedenken met onze klanten.” Voor en vlak na WOII focuste Schot vrijwel volledig op transport van zand en allerlei werk in de weg- en waterbouw. Economisch zware tijden, het was keihard werken. Vanaf de jaren zestig – de vier zoons van Schot senior runden de zaak inmiddels – kregen ze het drukker. “Dankzij de woningbouwexplosie kwam Schot ook in beeld als hoofdaannemer infra en sprong het in op de groeiende vraag naar kippertransport. De investering in nieuwe technieken zoals hydraulische kranen in de jaren zeventig betaalde zich snel uit”, vertelt Schot.

Groeispurt
Met de komst van de derde generatie werd ervoor gekozen om meer te differentiëren. “We startten in 1984 een food-divisie voor het melktransport voor de Campinafabriek in Heiloo en namen in 1987 een telekraanbedrijf over.” Schot Groep incorporeerde uiteindelijk diverse bedrijven uit Noord-Holland, Friesland en Almere en groeide steeds sneller. “In 2001 begonnen we een eigen ingenieursbureau: Kwinfra. Ontwerp en aanleg van wegen, bodemonderzoek: we voeren dat nu allemaal zelf uit.” Het opstarten van een camera-uitkijkcentrale om bedrijventerreinen 24/7 te beveiligen past bij het innovatieve karakter, en daaruit volgde weer de overname van het Datacenter Noord-Holland.

Sinds 1998 zit het hoofdkantoor van Schot Groep op bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar. “We werken overal. Meer dan honderd kranen van Schot staan verspreid door Nederland, van de Eemshaven tot in Rotterdam. De vrachtwagens van Dailycool leveren elke dag overal versproducten af. In Amsterdam hebben we ook een eigen koel- en vrieshuis. Vandaaruit wordt de horeca in de stad bevoorraad.”

Ondanks de omvang staat de Schot Groep nog steeds met twee benen in de maatschappij. Waar opa Schot voorzitter was van de Oranjevereniging Oudorp en Gijs Schots vader allerlei speeltoestellen in elkaar laste voor de plaatselijke kinderspeeltuin, ondersteunt de huidige Schot Groep diverse instellingen en sportclubs. “In ons hart zijn we nog gewoon die zzp’er uit die woonwijk, die graag iets terug wil doen voor zijn buurtje.”   

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: