Kennisplatform voor noord holland

Slim, efficiënt en duurzaam: zo richt Integro bedrijfswagens in

Geplaatst op 30 april 2024
Slim, efficiënt en duurzaam: zo richt Integro bedrijfswagens in

De Integro Groep uit Obdam engineert, fabriceert en bouwt bedrijfswageninrichtingen. Ongeacht het automerk en het type bedrijf, maakt Integro een ontwerp op maat en ontzorgt de klant. Veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid zijn de belangrijkste thema’s voor directeur Dennis Erades. Met veel creativiteit en een dosis gezond verstand gaat hij iedere uitdaging aan.

“We zijn dit vak begonnen in 1998 en op dat moment was er nog geen echte aandacht voor bedrijfswageninrichting”, vertelt Dennis. “Er werden planken en kastjes in een bedrijfsbus getimmerd en klaar. Men maakte zich nog helemaal geen zorgen om veiligheid en aansprakelijkheid, laat staan om duurzaamheid. Wij zijn met ons bedrijf vooruit gaan lopen en hebben onze klanten laten nadenken over al deze aspecten. Van lieverlee is de branche inmiddels geprofessionaliseerd en kunnen we stellen dat een goede wageninrichting enorm veel waarde toevoegt.”

Veilig, netjes én duurzaam

Dennis is wat je noemt een ondernemer in hart en nieren. Hij begon zijn carrière als aannemer. Naast zijn liefde voor de bouw ontstond hier ook de liefde voor bedrijfswageninrichtingen. “Uit ervaring ken ik de noodzaak van een optimale inrichting van een bedrijfsbus. Voor de veiligheid van de inzittenden en om beschadigingen aan materiaal en gereedschap te voorkomen, is het ontzettend belangrijk dat er niks los rondslingert. Bovendien werk je sneller vanuit een opgeruimde wagen, waarin spullen een vaste plek hebben. Zo’n inrichting moet aan de ene kant stevig en aan de andere kant licht zijn. Hoe zwaarder, hoe meer brandstof of elektriciteit je verbruikt. Een optimale combinatie ontwerpen waarin ik rekening houd met al deze factoren is een prachtig vak. En ik gun mijn klanten het beste. Bij iedere opdracht vraag ik me af; Hoe zou ik de bus zelf het liefst willen hebben.”

Maatwerk

“Voor de materialen werken we samen met een partner uit Italië waarmee we een product hebben ontwikkeld dat zo flexibel is, dat we de ruimte van iedere bedrijfsauto optimaal kunnen benutten”, vertelt Dennis. “Niks is erger dan loze ruimte in je bedrijfswagen en daarom leveren we op 2,5cm nauwkeurig. Maatwerk is onze standaard geworden. Of dat nou is voor de zzp’er om de hoek of voor hele wagenparken van grote bedrijven als ANWB of PWN. Beide zijn even belangrijk voor ons. Door de zzp’er zijn we geworden wat we zijn en de grote bedrijven dagen ons uit op gebied van engineering, creativiteit en innovatie. Die diversiteit maakt het voor ons elke dag leuk. En dat is maar goed ook want we houden niet van sleur”, lacht Dennis. “De ANWB is inmiddels alweer zeventien jaar klant. Voor hen engineren we de wageninrichtingen voor verschillende type auto’s en leveren we kant-en-klare pakketten die ze vervolgens zelf in hun werkplaats inbouwen. Zij hebben zo’n 500 auto’s rijden en doordat de automarkt zo verandert, verandert hun vraag continu mee. PWN wilde het wagenpark vernieuwen en die opdracht werd Europees aanbesteed. Maatschappelijk verantwoord ondernemen was één van de thema’s. Als enige inschrijver waren we op het idee gekomen om het oude wagenpark te refurbishen. Met nieuwe technieken en software, wilden wij ervoor zorgen dat de bedrijfswageninrichting nog jaren mee konden.  Die aanbesteding hebben we gewonnen. Een prachtige klus die ons door de coronatijd heeft gesleept.”

De uitdagingen van elektrisch rijden

Bij Integro bouwen ze steeds vaker inrichtingen voor elektrische auto’s in. “Die vraag groeit explosief en dat nodigt uit om heel creatief te werk te gaan”, vertelt Dennis. “Inmiddels hebben we een slim en flexibel product waarmee we de beladingsgraad goed onder controle hebben. Want hoe lichter wij inbouwen, hoe meer kilometers de klant kan rijden. Elektrisch rijden heeft natuurlijk heel veel voordelen, daarom worden ze zo massaal aangeschaft, maar er zijn ook nadelen. Wij voelen ons weleens de boodschapper van slecht nieuws. Over dat de actieradius van een auto naar beneden wordt bijgesteld als wij hem hebben ingericht en de klant zware materialen vervoert. Of over de luikjes op soms hele onhandige plekken waar de monteurs bij moeten kunnen voor onderhoud of de brandweer voor het ontkoppelen van de accu. Daar moeten we omheen werken en dat komt de inrichting niet altijd ten goede. Al moet de klant soms anders tegen autorijden aan gaan kijken, uiteindelijk bedenken we altijd een passende oplossing waar hij of zij tevreden mee is. We denken mee met onze klanten, zelfs over de kleinste details.”

Handige sodemieters

Tegen bedrijven met een eigen wagen(park) doet Dennis de oproep: “Kom eens langs. We laten je heel graag zien wat we kunnen.” En omdat ook Dennis staat te springen om personeel roept hij iedere handige sodemieter op om contact op te nemen. “Er is geen opleiding voor dit werk. Als je een beetje handig bent, leren wij je hier de rest.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: