Kennisplatform voor noord holland

SlingerTocht door Amsterdam

Geplaatst op 23 mei 2019
SlingerTocht door Amsterdam

Negen jaar geleden vergezelde Harry Slinger een kennis op een rondvaart door zijn geliefde Amsterdam. Via een bandje in allerlei talen kregen ze wetenswaardigheden over ‘de mooiste stad van Nederland’ te horen. “Ik dacht: wat een ellende voor gewone Nederlanders die hun eigen hoofdstad willen zien”, aldus Harry Slinger. Hij stapte naar Rederij ’t Smidtje. “Ik vroeg hen: hebben jullie interesse in SlingerTochten?” De rest is geschiedenis. Twee keer in de maand, op elke tweede en vierde zondag, verzorgt Harry Slinger theater op het water: een voorstelling van zo’n twee uren vol melodie en melancholie: liedjes en verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

“Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer. Ik kom van de Bloemgracht in de Jordaan. Mijn vader had een kleermakerij en was altijd aan het zingen. Wij woonden met een groot gezin in voorheen twee halve woninkjes. Ik kom uit de tijd van Tante Leen en Johnny Jordaan, zij hebben met hun muziek het armste deel van Amsterdam echt op de kaart gezet na de oorlog. Ik sta er trouwens versteld van dat veel jonge mensen tegenwoordig die liedjes ook nog kennen. Geweldig! Onze SlingerTocht is dan ook echt voor iedereen leuk.”

De weemoed van de Wester

De Westertoren, die doet echt wat met mensen. Terwijl Harry het bekende lied zingt, slikken heel wat mensen met tranen in hun ogen een brok in hun keel weg. “Er is zoveel gebeurd bij die Westertoren. Daar ligt zoveel geschiedenis.” Harry is lid van de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad en volgde bij die club ook cursussen over de historie van zijn stad. Dientengevolge kan hij met gedegen kennis van zaken vertellen. “Een echte Jordanees praat met zijn hart. Dat doe ik ook: ik vertel mijn verhaal over Amsterdam, terwijl we door het centrum slingeren. Het is heel knus: er passen maar veertig mensen op de boot en terwijl ik zing, word ik live begeleid door pianist Lucas de Bruin.”

Elke SlingerTocht start bij Carré en is een echt middagje uit voor jong tot oud. “Natuurlijk serveren we ook een hapje en drankje op de boot: een harinkje, een ossenworstje… En bij de koffie een Eberhardje: een hartvormig koekje met de drie kruisjes van Amsterdam, ter nagedachtenis aan burgemeester Eberhard van der Laan.”

Harry Slinger praat vol passie over de SlingerTocht, zijn Amsterdam en de optredens met zijn band Drukwerk, waarin ook zoon Bram speelt. Van elektrische salonboten tot cafés en grote festivals: overal laat de bijna zeventigjarige Slinger zijn liefde voor muziek horen. “Het is maar net hoe je je voelt. Ik geniet ervan en hoop dit bij leven en welzijn nog heel lang te mogen doen. Als ik er geen lol in had, deed ik het niet.”

SlingerTocht boeken? Bekijk de evenementen op www.smidtje.nl.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: