Kennisplatform voor noord holland

Sloper focust steeds meer op hergebruik

Geplaatst op 2 december 2020
Van Leeuwen Zwanenburg Sloopwerken

De beuk erin?

Dat sloopwerk per definitie neerkomt op grof beukwerk is echt iets van de vorige eeuw. Nuance en letten op de details is al jarenlang de gewoonste zaak van de wereld voor slopers. De reden? Recycling en hergebruik staan centraal. “Een goede sloper ontwikkelt een scherpe blik op elke kans om circulair te ondernemen.”

Stoffeninventarisatie. Daar begint elke sloopklus mee voor de mensen van Van Leeuwen Zwanenburg Sloopwerken, kortweg VLZS. “We kijken welke technische zaken herbruikbaar zijn: schakelapparatuur, kabelgoten, dat soort materiaal. We strippen het pand dat gesloopt gaat worden van die materialen. Onze medewerkers beoordelen, sorteren, reinigen en repareren alles zodat het daarna weer terug kan naar de klant of een externe partij om opnieuw gebruikt te worden. Helemaal cradle-to-cradle, dus”, vertelt directeur Marcel van Leeuwen. Hij is de vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf dat al zestig jaar actief is in sloopwerk en asbestsanering – Marcel van Leeuwen kwam er in 1993 bij en is sinds 2008 enig aandeelhouder. Circulair slopen heeft in al die tijd aan belang gewonnen.

Van A tot Z

Dat slopen meer is dan een kwestie van eenvoudigweg de hele boel neerhalen, blijkt ook uit het feit dat VLZS voor zijn klanten het totale proces eromheen ook voor zijn rekening neemt. “Dus van vergunningaanvraag en stoffeninventarisatie tot en met recycling en verwerking van alle afvalstromen.” Total Care noemen ze dat bij VLZS – klanten hebben na de opdrachtverstrekking geen omkijken meer naar het werk. Dat gaat in nog sterkere mate op voor asbestsanering, waar meer regels en verplichtingen gelden. “Logisch ook: met elke dag 75 tot 110 man aan het werk op diverse sloop- en saneringsprojecten staat de veiligheid en gezondheid van mijn mensen voorop. We werken dan ook volgens alle arbo-voorschriften en andere wet- en regelgeving”, legt Marcel van Leeuwen uit.

In stilte

VLZS werkt voor klanten in heel Nederland, met een sterke focus op de industrie en de retail. Veel van die sloopklussen zijn het voorstadium van renovatiewerk. “Dat we veel oog hebben voor hergebruik is dan ook niet zo heel verrassend: dat past uitstekend bij het principe van renovatie.” Onder de klanten van VLZS een aantal landelijke supermarktketens, maar ook medische instellingen, winkels, bouwbedrijven en fabrieken.

Zelfs voor een stofvrije en geruisloze sloopklus – omdat in het ziekenhuis, het hotel of het bedrijfspand waar dat moet gebeuren ondertussen gewoon wordt doorgewerkt – draaien de medewerkers van VLZS hun hand niet om. “Wij snappen heel goed dat de operaties in een ziekenhuis gewoon door moeten kunnen gaan en dat reizigers op Schiphol moeiteloos van en naar de gate kunnen komen – zonder hinder te ondervinden van stofwolken of oorverdovende herrie. Zo tussen alle bedrijven door laveren is voor ons een tweede natuur geworden.”  

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: