Kennisplatform voor noord holland

Softwarebedrijf Pelosa lanceert gratis nationale personeelspool voor kinderopvang

Geplaatst op 23 april 2020

Afgelopen dinsdag, 21 april 2020, maakte premier Rutte bekend dat per 11 mei de Nederlandse basisscholen en kinderopvangcentra weer zullen openen. Het advies om de helft van de schoolkinderen tegelijkertijd les te geven, zal naar verwachting zorgen voor grote druk op medewerkers van de buitenschoolse opvang. Om de centra en het personeel bij te staan is verbinding van de branche, evenals hulp van Nederlanders die bij kunnen springen, nodig. Softwarebedrijf Pelosa lanceert vandaag Quebble Together: een nationale personeelspool die vraag en aanbod van personeel samenbrengt, gratis te gebruiken voor alle Nederlandse kinderopvangorganisaties.

Uitdagingen voor buitenschoolse opvang

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen minder snel besmet worden met het Covid-19 en ook een geringe rol spelen in het overbrengen van het virus. Hieruit volgde het advies van het Outbreak Management Team (OMT) om kinderdagverblijven, basisscholen en het speciaal onderwijs per 11 mei weer te openen, wat door de overheid werd aangenomen. Alhoewel de heropening naar verwachting niet zal leiden tot meer druk op de zorg, geldt dit niet voor de buitenschoolse opvangcentra en medewerkers. Met scholen die leerlingen verdeeld les zullen geven om zo de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen, is het aan buitenschoolse opvang de taak om hun rooster hierop aan te passen. Dit resulteert in verlengde openingstijden, organisatorische uitdagingen en een grote vraag naar personeel.

“Direct na de aankondiging van premier Rutte hebben we contact opgenomen met kinderopvangorganisaties die gebruik maken van onze software om hun personeel te managen. We hoorden van alle kanten hetzelfde geluid: de druk op ons personeel en hiermee de vraag naar extra handen zal toenemen. Met 25 jaar aan specialisatie in personeelsplanning en alle benodigde tools om bij te dragen aan verlichting van deze druk, konden we niet anders dan te hulp schieten. Met de overtuiging dat onze software vraag en aanbod bijeen kan brengen besloten wij Quebble Together minimaal tot de zomervakantie gratis beschikbaar te stellen voor alle centra in Nederland en ons personeel in te zetten voor de coördinatie”, aldus Peter van Zijl, directeur van Pelosa.

Een nationale personeelspool als uitkomst

Quebble Together creëert een medewerkerspool om op nationale schaal vraag en aanbod binnen de kinderopvang te verbinden. Deelnemende organisaties kunnen hier hun personeelsplanning, inclusief oproepkrachten, invoeren. Vervolgens gaat het team van Pelosa aan de slag met de coördinatie om personeelstekorten op de planningen op te vullen met medewerkers van andere kinderopvangcentra uit dezelfde regio. Daarnaast kunnen ZZP’ers, oud-medewerkers van kinderopvangcentra en voormalig pedagogisch professionals zich inschrijven om bij te springen.

Ten slotte kunnen ook onder andere vierdejaarsstudenten van Niveau 3 opleidingen gerelateerd aan de ontwikkeling van kinderen en afgestudeerden in dit vakgebied na het ontvangen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hun steentje bijdragen. Hiermee wordt de kans op extra tijdelijke hulpkrachten in de buitenschoolse opvang aanzienlijk verhoogd. Online is gemakkelijk te controleren of personen voldoen aan de kwalificaties om aan de slag te gaan in de kinderopvang.

“Laten we met z’n allen de handen ineenslaan om de grote piek waar de kinderopvang mee te maken zal krijgen volgende maand het hoofd te bieden. Ik roep dan ook iedereen die de mogelijkheid en tijd heeft op om zich in te schrijven voor de crisispool. Samen kunnen we de tijdelijke drukte overbruggen en ervoor zorgen dat alle kinderen opgevangen kunnen worden.”, aldus Van Zijl.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: