Kennisplatform voor noord holland

Springers de Roeck Recycling: Duurzaam is lang met je spullen doen

Geplaatst op 9 april 2024
Springers de Roeck Recycling: Duurzaam is lang met je spullen doen

Afval verwerken is zo ongeveer het oudste beroep ter wereld. Al heel vroeger wist men dat oude spullen een nieuw leven konden krijgen door ze anders te gebruiken. Weggooien bestond toen niet…

Met deze instelling levert Springers de Roeck Recycling een wezenlijke bijdrage aan de circulaire economie. Manager Loek Stokhof de Jong legt uit hoe gebruikte metalen weer prima verder kunnen.

Springers Recycling uit Diemen en de Roeck Recycling uit Zaandam behoren tot de oudste en meest bekende metaal recyclingbedrijven in de regio Amsterdam. Rene Stokhof de Jong kocht Springers toen hij twintig was en nam ongeveer 15 jaar geleden het bedrijf de Roeck over. Sinds die tijd werken de bedrijven samen. De officiële fusie dateert uit 2022.

Loek: “Springers de Roeck Recycling is gespecialiseerd in de inzamelstroom voor de industrieën, we zijn daarvoor ook MRF en Tüv gecertificeerd. Hoe meer wij kunnen demonteren, terugwinnen en inzamelen, hoe minder er uit de mijnen gehaald hoeft te worden. Wij plaatsen bij onze relaties containers die zij vullen, en wij halen ze op als ze vol zijn. Dat is een continu proces.”

“Er is behoefte aan metalen want er is weinig van”

Loek: “Milieutechnisch leveren wij een uitstekende bijdrage aan de wereld van nu en straks. Onze kinderen en kleinkinderen gaan profiteren dat wij, en andere recyclebedrijven, duurzaam omgaan met grondstoffen die al eens gebruikt zijn. De eerste stadia om metalen uit de grond te halen en te verwerken tot iets bruikbaars zijn voor mens, dier en aarde nu niet echt de meest gunstige.

Wij kopen metalen als ijzer, koper, aluminium en rvs, maar ook industriële machines en silo’s en dergelijke en verzamelen en sorteren dit voor verdere verwerking. Wij nemen bijv. bovenleidingen voor tram en trein in en nemen overgebleven lood en zink van dakdekkers af. Ook worden we ingezet tijdens sloopwerkzaamheden van bijvoorbeeld gebouwen. Je staat versteld wat er aan metalen boven water komt. Denk aan ijzer, koper en kabels.

Springers de Roeck Recycling heeft twaalf medewerkers in dienst: een deel werkt op de werf voor sortering en verwerking en een deel is chauffeur. Onze vrachtwagens (met kraan) gaan periodiek of op afroep langs bij relaties in de regio’s Noord-Holland, Utrecht en Flevoland: van Beverwijk tot in Lelystad. Maar ook Rotterdam, vanwege de haven.

We komen bij industrieën- en productiebedrijven om de restmetalen in te nemen. Denk aan de voedingsindustrie en olieverwerkende bedrijven. Het materiaal gaat in containers of in bakken van diverse afmetingen, waarvan er tussen de een en twaalf op een vrachtwagen passen.

Bij restmetalen kun je denken aan ijzer, rvs of draaisels die overblijven na verspaning als fresen en draaien van messing of koper. Maar ook bij het produceren van bijv. aluminium platen, pannen en voorwerpen van rvs, blijft materiaal over dat prima geschikt is voor hergebruik. Op de werf beschikken we over apparatuur om grotere stukken op te knippen, zodat het in de stortvakken past en na overslag beter vervoerd kan worden. Wij verzorgen de vergoeding en zorgen dat de vracht op een plek voor verdere verwerking komt, of we slaan het op ons eigen terrein op. Dit alles zo milieuvriendelijk mogelijk.

Diverse smelterijen en verwerkingsbedrijven uit heel Europa zijn erg blij om deze grondstoffen opnieuw te gebruiken. Want metalen verliezen hun eigenschappen niet. Hapklare brokken voor de circulaire economie!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: