Kennisplatform voor noord holland

Stemwijzer 2.0: AI-chatbot biedt kiezer helpende hand

Geplaatst op 15 november 2023
Stemwijzer 2.0: AI-chatbot biedt kiezer helpende hand

Kunstmatige intelligentie wordt ingezet om de stemkeuze voor de Tweede Kamerverkiezingen te vergemakkelijken. In dat kader wordt de AI-chatbot Kiesbot gelanceerd door Watermelon, een startup gespecialiseerd in AI-chatbotoplossingen. Via WhatsApp en Instagram kunnen stemgerechtigden objectief antwoord krijgen op al hun vragen rond de aankomende verkiezingen. 

De AI-chatbot kent de volledige verkiezingsprogramma’s van alle politieke partijen die deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Kiezers kunnen al hun vragen stellen rondom thema’s die zij belangrijk vinden. Ook is er de mogelijkheid om de standpunten van de politieke partijen met elkaar te vergelijken. 

“Door de grote veranderingen binnen de Nederlandse politiek, met sterk opkomende nieuwe partijen en nieuwe partijleiders, is er grote behoefte aan duidelijke informatie en heldere verschillen tussen de partijen. De Kiesbot is ontwikkeld om zowel jongere als oudere stemgerechtigden te helpen met het besluitproces. De chatbot kan namelijk zowel via WhatsApp als Instagram gebruikt worden, wat de bot zeer toegankelijk maakt. Met dit laatste online platform richten we ons vooral op goede voorlichting onder de jongere doelgroep,” aldus Alexander Wijninga, medeoprichter van Watermelon. 

Voorbeeldvragen die gesteld kunnen worden

Vragen die gesteld kunnen worden zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe willen partijen de woningmarkt verbeteren?
  • Wat zijn de standpunten met betrekking tot duurzame energie?
  • Welke partijen zetten zich het meest in voor de zogenoemde pechgeneratie?
  • In hoeverre wordt er in de partijprogramma’s gesproken over kunstmatige intelligentie?

Er is ook de mogelijkheid om praktische vragen te stellen zoals:

  • Wanneer mogen we naar de stembus?
  • Waar kan ik stemmen?
  • Mag ik stemmen voor mijn partner?

Whatsapp en Instagram chatbot op basis van ChatGPT

De chatbot, aangedreven door GPT-4 AI-technologie, bevat een ‘Document Scraper’-functie. Deze stelt de chatbot in staat om de inhoud van alle 26 partijprogramma’s, direct beschikbaar als PDF-bestanden, te absorberen in zijn ‘kennis’-database. Hierdoor kan de bot onmiddellijk vragen beantwoorden die gerelateerd zijn aan de partijprogramma’s.

Kiesbot uitproberen 

De AI-chatbot is vanaf vandaag kosteloos en in alle talen beschikbaar via kiesbot.nl. Voor het gebruik via Whatsapp kunnen de vragen geappt worden naar het nummer +31 85 004 3187. Om Kiesbot via Instagram te gebruiken, kan er een bericht (direct message) gestuurd worden naar het account ‘Kiesbotverkiezingen’ op Instagram.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: