Kennisplatform voor noord holland

Stichting Venzo: Bruggen bouwen in de stad

Geplaatst op 31 juli 2020

Dat jongeren uit de buurt weten wat er nou echt achter de muren van een groot kantoorpand gebeurt. Dat een multinational zich realiseert welke impact het bedrijf heeft op de directe omgeving. Doel: over en weer meer begrip voor elkaar krijgen. Dát (en meer) wil stichting Venzo realiseren. “We verbinden onder andere groepen mensen die elkaar eigenlijk nooit treffen. Ook al zijn ze letterlijk elkaars buren.”

Sociale participatie van bewoners stimuleren. Maatschappelijk betrokken ondernemen. Wegnemen van vooroordelen. “Venzo helpt bewoners en organisaties om sociale initiatieven te ontplooien. Startpunt daarbij is de eigen deskundigheid”, vertelt Kenny Zschüschen, directeur van Venzo. Die deskundigheid moet je breed zien. “Grote kans dat mensen eerst denken aan vakkennis, bijvoorbeeld van een IT’er of een advocaat. Maar bewoners van een buurt weten alles van leefbaarheid en waar het in de wijk aan schort. Daarin kun je elkaar vinden”, legt Zschüschen uit.

Venzo organiseert bijvoorbeeld meet-ups over maatschappelijke thema’s. “Op zulke bijeenkomsten komen bewoners én medewerkers van profit- en non-profit bedrijven af. Dat levert vaak vernieuwende ideeën op. Aan Venzo de taak om deze ideeën samen met hen concreet te maken en de regie te pakken.” Dat de belevingswereld van bedrijven in, pak ‘em beet, Zuidoost en een deel van de inwoners van dat stadsdeel mijlenver uiteen ligt, is voor Venzo reden om bruggen te slaan. “Met bedrijfsbezoeken en netwerkborrels willen we de drempel over en weer zo laag mogelijk maken. Zodat er bewoners zijn die misschien ineens wél mogelijkheden zien voor zichzelf bij zo’n multinational om de hoek, of bedrijven die hun betrokkenheid bij de buurt vergroten.”

Burgeracademie

Venzo richt zich ook op persoonlijke ontwikkeling van Amsterdammers. Via de burgeracademie worden kennis en kunde op laagdrempelige wijze gedeeld met iedereen die daar behoefte aan heeft. Ook op dit vlak wordt nauw samengewerkt met bij de stichting aangesloten organisaties. “Je kunt denken aan bedrijven die cursussen inkopen voor hun eigen medewerkers en een aantal plekken daarvan beschikbaar stellen. Of een medewerker van een bedrijf die zelf een cursus over een bepaald onderwerp verzorgt voor een groep bewoners.”

De hele stad door

Venzo is actief voor circa 3000 bewoners uit heel Amsterdam en omstreken; ruim 700 organisaties en bedrijven zijn op een of andere manier betrokken bij het werk van de stichting. “Je kunt denken aan bedrijven die één keer per jaar hun medewerkers vrij maken voor een maatschappelijke activiteit. Of bedrijven die maandelijks een paar mensen een dag op een zorginstelling laten meedraaien.” Volgens Zschüschen vanuit het opzicht van maatschappelijk betrokken ondernemen een stuk effectiever dan de klassieke zak geld. “Actief participeren geeft veel meer persoonlijke voldoening.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: