Kennisplatform voor noord holland

Stimulans voor productiviteit en werkplezier

Geplaatst op 7 september 2020

Productief zijn in je werk heeft niet alleen te maken met beschikken over de juiste hardware: dat je kunt zitten op een goede stoel of het beste gereedschap kunt gebruiken. De omgeving waarin je werkt, speelt ook een rol. “Zie kunst en inrichting van de werkplek als de software die je ook zo nu en dan moet updaten.”

Gelijk maar even een misverstand de wereld uit: kunst op de werkplek is zeker niet alleen geschikt voor kantoortuinen, vergaderzalen of chique entrees van banken of multinationals. Integendeel, vindt Marc Aijtink, directeur van Artzaanstad en gepassioneerd pleitbezorger van kunst voor iedereen. “Een fijne werkomgeving is voor iedereen waardevol. In een saaie, grijze kantine kom je minder tot rust dan in een eetruimte waar aandacht aan is besteed. Dat weten veel werkgevers ook. En dus zorgen ze voor goede koffie, een sport- of relaxruimte, planten en liefst ook voor kunst.” Want kunst is niet alleen om naar te kijken maar geeft juist ook stof tot praten. “Smaken verschillen en kunst voedt die dialoog. In die zin bevordert het de sociale cohesie, op elke werkplek.”

Een ander belangrijke reden voor werkgevers om aandacht te besteden aan de inrichting van verschillende werkruimtes is dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat onder meer het ziekteverzuim onder medewerkers dan lager is. “Een fijne werkruimte heeft een positieve invloed op het werkplezier, zeker bij jonge mensen, blijkt uit onderzoek. Anders gezegd: het geld dat een werkgever besteedt aan een mooi schilderij – de software dus – verdient hij makkelijk terug”, zegt Marc Aijtink.

Te huur en te koop

Artzaanstad is gevestigd op het Hembrugterrein in Zaandam in een voormalige fabrieksloods. Bedrijven en particulieren kunnen er kunstobjecten kopen én huren. Dat laatste is in trek, zeker bij grote organisaties. Al vinden ook tal van kleine en middelgrote bedrijven hun weg naar het kunstbedrijf. “Beeldende kunst, schilderijen, design: we hebben een ruime collectie van heel veel verschillende kunstenaars.” Onder hen bekende en grote namen maar bijvoorbeeld ook werk van jonge kunstenaars uit de regio. Volop keuze dus. Artzaanstad kan bedrijven ook adviseren bij de keuze voor een kunstwerk of de beste locatie om iets neer te zetten. Met een kunstobject kun je specifieke kenmerken zoals plafondhoogte of lichtinval meer naar voren halen waardoor ook het kunstwerk beter tot zijn recht komt. “Dan haal je er echt het maximale uit. Kunst geeft een ruimte direct meer sfeer, je voelt je er sneller thuis”, zegt Marc Aijtink. “Of een bedrijf nu een opvallend visitekaartje wil afgeven aan klanten die zijn pand bezoeken of dat het zijn medewerkers een mooie werkomgeving gunt: kunst werkt altijd.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: