Kennisplatform voor noord holland

SuperFalen: de beste strategieën om te leren van je fouten

Geplaatst op 30 mei 2022
SuperFalen: de beste strategieën om te leren van je fouten

Van je fouten kun je leren. Toch is er, vooral op het werk, vaak maar bar weinig ruimte om fouten te maken. Het gevolg? De ene na de andere burn-out en een waardeloze sfeer. In zijn boek SuperFalen, dat 30 mei verschijnt, houdt foutenfanaat Frank Deuring daarom een vurig pleidooi voor falen op het werk. Hij laat zien hoe organisaties zich radicaal kunnen openstellen voor fouten én hoe ze ervan kunnen leren. Een boek vol blunders, superstrategieën en de nodige humor. SuperFalen is een uitgave van Boom uitgevers Amsterdam. 

Medewerkers die zich veilig voelen om zelfs de grootste blunders te delen, maken uiteindelijk juist veel minder fouten, betoogt Deuring. In een zelflerende organisatie leren mensen immers niet alleen van hun eigen fouten maar ook van die van anderen. De luchtvaart is hier een treffend voorbeeld van. Daar weten ze allang dat je fouten niet moet afstraffen en dat inzicht heeft het vliegen een stuk veiliger gemaakt, aldus Deuring. De angst om fouten te maken zorgt er bovendien voor dat we voortdurend op onze tenen lopen en nauwelijks nog initiatief tonen. Dit krampachtig streven naar perfectionisme is funest en niet meer van deze tijd. Fouten maken mag!

Serieuze zaak

Deuring beet zich tien jaar lang vast in het fenomeen fouten maken. Wat is een fout eigenlijk? Hoe kun je ervan leren? En de hamvraag: hoe creëer je radicale openheid en zorg je dat medewerkers meer fouten durven delen? In SuperFalen geeft hij op speelse en humoristische wijze antwoord op deze vragen, zonder de ernst ervan uit het oog te verliezen. Want fouten maken – en ervan leren – blijft een serieuze zaak. Het kan je organisatie ontzettend veel opleveren, niet in de laatste plaats onder de streep. 

Perfectionisme loslaten

Het creëren van een open foutencultuur begint bij je eigen mindset, zo stelt Deuring. Hij laat zien hoe je omgaat met schaamte, afwijzing en tegenslagen en hoe je perfectionisme kunt loslaten. Vervolgens legt hij uit hoe je de cultuuromslag binnen je organisatie maakt. Cruciaal daarbij is hoe je anderen aanspreekt op hun fouten, hoe je reageert wanneer iemand een fout deelt en dat je zorgt voor terugkoppeling. Deuring maakt het allemaal bespreekbaar en uitvoerbaar met dit vlotte, humoristisch geschreven boek.

Meer over Frank

Frank Deuring is oprichter van de FoutenFabriek. Hij heeft al duizenden mensen geïnspireerd met zijn lezingen en gastcolleges bij ministeries, banken, ziekenhuizen, universiteiten en het mkb.

Online boekpresentatie bijwonen?

Op 31 mei en 2 juni geeft Frank de online boekpresentatie SuperFalen. Je kunt je hier aanmelden.

Bestelinformatie

ISBN 9789024446896 – 160 pagina’s – € 22,50, Boom uitgevers. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: