Kennisplatform voor noord holland

TaxTech startup Expatfile haalt €1.3 miljoen op voor opschaling

Geplaatst op 27 oktober 2022
TaxTech startup Expatfile haalt €1.3 miljoen op voor opschaling

Expatfile maakt bekend €1.3 miljoen financiering te hebben opgehaald. De technologie startup biedt Amerikanen woonachtig buiten Amerika een platform om op een gemakkelijke, tijd- en kosten efficiënte wijze hun Amerikaanse belastingaangifte te doen. Met de opgehaalde financiering zal Expatfile haar wereldwijde opschaling versnellen. 

Waar 99.9% van de landen ter wereld haar inwoners belast op basis van woonplaats, belast Amerika op basis van burgerschap. Dit maakt dat elk persoon met een Amerikaans paspoort ieder jaar opnieuw verplicht is om belastingaangifte te doen in Amerika. Dit geldt ook voor expats en diegenen met een dubbele nationaliteit, de zogenoemde ‘accidental Americans’, die in het buitenland verblijven. Deze groep van wereldwijd maar liefst negen miljoen personen in 160 landen, waaronder 40.000 in Nederland, krijgt hiermee jaarlijks twee belastingaangiftes voor hun kiezen.

Daarbij komt dat aangifte doen voor hen niet gemakkelijk wordt gemaakt. Zo biedt de Amerikaanse overheid geen (gratis) online platform, zoals wij dit in Nederland kennen, en zijn zij aangewezen op het gebruik van software van derden of belastingadviseurs. De huidige software op de markt is daarnaast niet specifiek ontworpen om de grote groep Amerikanen woonachtig buiten Amerika te bedienen met als resultaat dat ze vastlopen met hun aangifte door bijvoorbeeld het ontbreken van ‘expat’ specifieke belastingformulieren. Voor het inhuren van een gespecialiseerde belastingadviseur moet er al snel een bedrag van tussen de $400 en $1.500 worden neergelegd. Uiteraard is zelf aangifte doen een optie. Echter is dit, met een richtlijn vanuit de IRS van 12.5 uur per aangifte, een tijdrovende en lastige klus.

Met €1.3 miljoen aan opgehaalde financiering staat TaxTech startup in de startblokken dit proces voor elke Amerikaanse expat en ‘accidental American’ wereldwijd te versimpelen; belastingaangifte in een fractie van de tijd en kosten.

Eenvoud en automatisering voor disruptie

Expatfile is opgericht door ondernemers Jeroen Kooimans, internationaal fiscalist, en Giuseppe Salvaggio, digitaal marketing strateeg. Waar dit eerder op de markt ontbrak, bieden zij een geavanceerd do-it-yourself platform dat specifiek is ontwikkeld voor Amerikaanse expats en ‘accidental Americans’. Door de inzet van automatisering kunnen zij zonder enige belastingkennis binnen tien minuten op eenvoudige wijze hun belastingaangifte in dienen. Uniek is de gecertificeerde verbinding die het platform heeft met de IRS. Hierdoor komen de aangiftes direct op de juiste plek binnen en ontvangen gebruikers binnen enkele minuten een bevestiging van hun aangifte, of worden zij erop worden gewezen dat het is afgekeurd, inclusief de reden hiervoor en hoe zij dit zelf kunnen corrigeren. Gecombineerd met de eenvoud, maakt dit de inzet van belastingadviseur overbodig. Hierdoor kan minimaal een-vierde op de kosten worden bespaard.

Sinds de livegang van het platform in februari 2021 verzorgde Expatfile als financiële disrupter al meer dan 10.000 aangiften en wordt de technologie gebruikt op ieder continent ter wereld. De opgehaalde €1.3 miljoen financiering zal worden gebruikt om het team en de marketingactiviteiten uit te breiden om zo verder wereldwijd op te kunnen schalen. In de toekomst ambieert Expatfile uit te groeien tot het go-to platform voor alle Amerikanen verblijvend in het buitenland.

“Als je het de portal van de Nederlandse belasting als voorbeeld neemt, kan je je niet voorstellen hoe moeilijk en kostbaar het is om als Amerikaanse expat of accidental American aan je aangifteverplichting in Amerika te voldoen. Dit moet makkelijker en betaalbaarder, dachten we. Bij de bouw van onze software is vastgehouden aan ons motto “be stress-free in no time”. Zonder enige belastingkennis in een handomdraai je Amerikaanse aangifte indienen. Simpel, snel en veilig. Dit is gelukt en de reacties zijn overweldigend! Met de opgehaalde financiering willen we nu alle Amerikanen in het buitenland laten zien dat je niet meer tegen de aangifte hoeft op te zien, laat staan je Amerikaanse paspoort op geven!”, aldus Kooimans, oprichter van Expatfile.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: