Kennisplatform voor noord holland

Tech-startup Vormats gaat internationaal met video-app

Geplaatst op 25 januari 2021
Tech-startup Vormats gaat internationaal met video-app

De coronacrisis toont aan dat visueel en persoonlijker communiceren voor bedrijven steeds belangrijker wordt. Toch weten veel organisaties en medewerkers nog niet goed hoe ze zelf snel persoonlijke video’s kunnen maken. De Nederlandse startup Vormats speelt hierop in. Hun nieuwe applicatie maakt de creatie van video’s voor zowel interne als externe communicatie toegankelijker en betaalbaarder. Vormats ziet haar business dan ook in rap tempo groeien de afgelopen maanden en ervaart nu ook internationale belangstelling.

Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat een video 60.000 keer sneller door je hersenen wordt verwerkt dan tekst, dat het bereik van een videoboodschap met 70 procent wordt vergroot en dat 90 procent van de medewerkers het leuk vindt om met video te starten.

Video in dezelfde tijd als e-mail

,,Het is toch raar dat mensen in hun vrije tijd de hele tijd op hun smartphone naar videocontent zitten te kijken en video’s maken en dan op de werkvloer overstappen op geschreven e-mails, nieuwsbrieven of powerpoints. Daar zit niemand meer op te wachten”, stellen CEO Jan-Jaap van den Hoek en CTO Arnold Bouwman van Vormats. ,,Daarom is het onze missie om video voor iedereen toegankelijk te maken, zodat wie dan ook met zijn of haar verhaal impact kan maken. Met onze app kun je een persoonlijke video maken in de tijd dat je een e-mail tikt.”

Groeimarkt voor video’s

Als videoproducent zag Jan-Jaap van den Hoek dat een video maken veel tijd en geld kost, ingewikkeld is en daardoor voor veel bedrijven onbereikbaar. Samen met zijn vriend en IT-specialist Arnold Bouwman richtte hij daarom in 2018 Vormats op. Vorig jaar haalden ze tijdens een eerste investeringsronde 1 miljoen euro op en groeide het bedrijf met 500 procent. Dit jaar starten ze opnieuw een investeerdersronde om de app ook verder in Europa te kunnen lanceren, onder meer in Duitsland en Scandinavië. ,,Veel landen hebben een vergelijkbare bedrijfscultuur. Onze app kan net zo makkelijk door een miljoen als door honderd mensen gebruikt worden. De groeipotentie is enorm”, aldus de twee.

Echte content van multinationals

De startup werkt al voor grote bedrijven als Unilever, ABN AMRO, Nationale Nederlanden, de Rijksoverheid en Oxfam Novib. Binnen deze organisaties communiceren veel directeuren, medewerkers en teams via Vormats-video’s met elkaar. Nu internationale reizen vanwege de corona-pandemie zo goed als onmogelijk zijn, rapporteren lokale projectleiders van Oxfam Novib in Azië bijvoorbeeld met behulp van Vormats per video over de stand van zaken. Het Amsterdam UMC zet de app in bij het werven van gespecialiseerd personeel, waar een groot tekort aan is. ,,Wie kunnen er beter vertellen hoe het is om ergens te werken dan je eigen medewerkers? Bovendien zien sollicitanten dan meteen het team waarin ze terecht komen. Zo’n video is veel echter en werkt veel beter dan een gelikte corporate video. Daar prikken mensen tegenwoordig doorheen”, zegt Van den Hoek.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: