Kennisplatform voor noord holland

Flexibele kantoorsetting voor Amsterdamse bedrijven

Geplaatst op 29 december 2020
Thuiswerken 3.0

Thuiswerken 3.0

Het nieuwe werken is allang niet meer zo nieuw. Sterker nog: in De TelefoonCentrale en De OndernemersTuin in Alkmaar en in De OndernemersCentrale in Tuitjenhorn is het nieuwe werken voor heel veel ondernemers eigenlijk business as usual. “Als forens thuiswerken mét collega’s: in Alkmaar en Tuitjenhorn kan het!”

“Breng ondernemers samen en er ontstaat altijd een nieuw plan. Als er íets is wat ondernemers kenmerkt, is het wel hun creativiteit, hun drive om verder te komen en nieuwe wegen in te slaan”, vertelt Nico Berger. “Dat zie je op netwerkborrels, op beurzen, op seminars. Het manco van zulke evenementen is alleen dat je elkaar daarna makkelijk uit het oog verliest. Eenmaal weer op kantoor word je snel in beslag genomen door de drukte van het dagelijks werk en wordt dat gouden idee misschien wel gewoon ingehaald door de tijd. Zonde! Door ondernemers fysiek bij elkaar te zetten, ontstaat veel meer ruimte om al die creatieve ideeën en plannen wel om te zetten in daden. Je loopt zo even bij elkaar langs om er een klap op te geven.”

Vanuit dat idee ontstond het idee voor De Telefooncentrale – een locatie waar sinds 2011 zzp’ers en kleinere bedrijven flexplekken en kantoorruimtes huren. Samen met Jerry Breg heeft Nico Berger dat concept dan ook verder uitgerold in de Kop van Noord-Holland. Inmiddels draait het concept ook al in Alkmaar op de Beverkoog en in Tuitjenhorn. In Alkmaar wordt ook gewerkt aan een high-end versie: Robijn Office. “Vanuit hetzelfde idee van verbinden en inspireren zijn we in een kantoorpand aan de Robijnstraat in Alkmaar 1500 vierkante meter kantoorruimte aan het inrichten. Daarbij hebben we meer oog voor een professionele, zakelijke uitstraling – om zo ook een ander type ondernemer te laten ervaren dat ons concept werkt.”

Flex in de lift

Want flexwerken zit absoluut in de lift. Voor alle duidelijkheid: daarmee doelt Nico Berger op de mensen die een eigen bedrijf runnen vanuit huis maar wel behoefte hebben aan een praatje overdag en op medewerkers die in loondienst zijn en het ’thuiswerken’ niet zo letterlijk nemen. “Die mensen kiezen vaak voor een flexwerkplek op een van onze locaties. Ze doen hun ding – niet anders dan thuis – maar kiezen er bewust voor om ook contact te hebben met andere ondernemers. En van het een komt dan soms zomaar ineens het ander. Ondernemen werkt besmettelijk.”

Bestaat er dan geen huiver om letterlijk naast je concurrent te zitten? Nico Berger herkent de vrees maar erkent die niet. “Acht jaar terug kwam een IT-specialist kijken in De TelefoonCentrale. Er was nog één ruimte vrij – maar die zat direct naast een ander IT-bedrijf. Dat leek in eerste instantie inderdaad een te groot obstakel – de IT’er vreesde dat hij klanten zou verliezen aan de buurman. Ik stelde de twee aan elkaar voor en, toeval of niet, het klikte. Inmiddels zijn ze gefuseerd en huren ze samen 240 vierkante meter kantoor in plaats van elk apart 22 vierkante meter.”

Een mooi succesverhaal van twee ondernemers die hun krachten bundelden. En dat verbindende element – dat werkt gewoon altijd, is Nico Bergers ervaring. “Ik wil ondernemers de kans bieden om te zoeken naar kansen, naar hoe ze een aanvulling kunnen zijn op de dienstverlening of het werk van anderen. Dat ze elkaar kunnen inspireren en zo hun netwerk vergroten, hun business verstevigen of nieuwe ideeën kunnen realiseren. Verbinding is sector overstijgend – al was het maar omdat je met een groep ondernemers gewoon meer slagkracht hebt dan als eenpitter. Je kunt elkaar aanvullen en op die manier veel meer toegevoegde waarde bieden aan je klanten.”

Aantrekkingskracht

Ook in De OndernemersTuin aan de Berenkoog in Alkmaar en in De OndernemersCentrale in Tuitjenhorn staat die aanpak van samen ondernemen, inspireren en ontmoeten centraal. Jerry Breg: “Hoewel we er niet bewust op aansturen heeft elke locatie zijn eigen aantrekkingskracht. In De OndernemersCentrale en De OndernemersTuin zitten relatief veel (para)medische ondernemers zoals een tandarts, masseur, pedicure en diëtist. In De TelefoonCentrale zitten juist weer veel creatieve bedrijven – fotografen, webdesigners, filmmakers, grafisch ondernemers – al is er een goede mix met zakelijke dienstverleners en architecten bijvoorbeeld.”

Dependance

Thuiswerken heeft door Covid-19 een hoge vlucht genomen. Dat merken ze ook op de drie locaties van Nico Berger en Jerry Breg. Thuiswerken klinkt namelijk prettiger dan het in werkelijkheid vaak is. Negatieve bij-effecten als een groeiend eenzaamheidsgevoel en een verslechterende werk-privébalans zijn niet onwaarschijnlijk – steeds meer thuiswerkers geven aan dat ze face-to-face contact met collega’s missen. “Contact met anderen inspireert, geeft energie en geeft je werkmoraal een boost. Ook al is het contact beperkt tot een simpel praatje bij de koffieautomaat”, zegt Jerry Breg. “Grote organisaties uit Amsterdam of andere (grote) steden die veel medewerkers hebben die in Schagen, Heerhugowaard, Langedijk of Alkmaar wonen – in de Kop van Noord-Holland dus – zijn zich nu ook aan het oriënteren op het openen van zogenaamde ’thuiswerkdependances’, merken wij. Het idee is dat collega’s in kleine groepen dan wel samen kunnen werken op één locatie.”

Alle drie de locaties in Alkmaar en Tuitjenhorn beschikken over de ruimte om zo’n zakelijke kantoorsetting te creëren. Dat kan dus een uitkomst zijn voor al die thuiswerkende forensen van grote organisaties in de Randstad. “Je kunt denken aan flexplekken – dat bedrijven gewoon een aantal werkplekken huren – of dat ze echt een aparte ruimte huren en die inrichten voor de eigen medewerkers, als een soort dependance van het hoofdkantoor. Het nieuwe thuiswerken, dus”, legt Jerry Breg uit. Voordelen: minder reisbewegingen, kleinschaliger en dus meer coronaproof én collegialer. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: