Kennisplatform voor noord holland

Toekomst De Groene Afslag op Crailo een stap dichterbij

Geplaatst op 3 februari 2021
Toekomst De Groene Afslag op Crailo een stap dichterbij!

In mei vorig jaar hebben GEM Crailo B.V. en De Groene Afslag (DGA) een intentieovereenkomst met elkaar gesloten. Die overeenkomst had als doel om te onderzoeken of het realistisch en haalbaar was om een definitieve plek te krijgen binnen buurtschap Crailo en te zoeken naar een geschikte locatie op het terrein. De Groene Afslag heeft na overleg met GEM Crailo haar zinnen gezet op het gebouw de Spiegelhorst, een voormalig lesgebouw van defensie. DGA wil de Spiegelhorst op een duurzame, circulaire manier transformeren.

De Groene Afslag is daarbij gevraagd om een businessplan te maken dat bestaat uit een ontwerp van een gebouw dat past in de ruimtelijke, stedenbouwkundige en landschappelijke randvoorwaarden voor het buurtschap en voldoet aan de eisen op het gebied van duurzaamheid (identiteit, biodiversiteit, energie en mobiliteit). Het opstellen van een overzicht van de activiteiten die DGA wil ondernemen en een sluitende financiële onderbouwing maken daar ook integraal onderdeel van uit. 

Samenwerking
De plannen die De Groene Afslag onlangs heeft ingediend bij GEM Crailo geven het vertrouwen om de samenwerking verder voort te zetten. De betrokken wethouders van de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren staan achter het plan en hebben ingestemd met een besluit van projectdirecteur Jan Nieuwenhuizen voor een volgende stap naar een definitieve toekomst van De Groene Afslag op Crailo. De volgende stap in dit proces is het sluiten van een ontwikkelovereenkomst tussen beide partijen. Wij hopen deze stap in het voorjaar af te kunnen ronden.

Woningbouw
De Spiegelhorst is een groot gebouw. De Groene Afslag wil intrek nemen in een gedeelte van het gebouw. GEM Crailo gaat binnenkort in gesprek met de woningcorporaties om het andere deel te herontwikkelen. In dat deel is er ruimte voor circa 40 appartementen in de sociale- en middeldure huur sector.

Tijdelijke locatie 
Partijen hebben op grond van bovenstaande de afspraak gemaakt dat De Groene Afslag tot 31 december 2022 in hun tijdelijke onderkomen aan de Amersfoortsestraatweg 117 mag blijven zitten.

In het kader van De Week van de Circulaire Economie organiseert De Groene Afslag begin februari allerlei lezingen en workshops. Op woensdag 3 februari 2021 is er een online workshop over de toekomst van De Groene Afslag in Buurtschap Crailo. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: