Kennisplatform voor noord holland

Unieke samenwerking Unica en Goflex: ‘Leerlingen zijn bij ons écht onderdeel van het team’

Geplaatst op 7 december 2021
Unieke samenwerking Unica en Goflex: 'Leerlingen zijn bij ons écht onderdeel van het team’

Unica Building Projects regio Noordwest en Goflex hebben een unieke samenwerking, die misschien wel hét antwoord is op de enorme krapte op de arbeidsmarkt. De leerlingen die vanuit het opleidingsbedrijf van Goflex doorstromen naar Unica, blijven daar vaak werken. Wat is het geheim van deze wisselwerking? We vroegen het montageleider Rick Keizer van Unica, coach Georgina van der Horst van Goflex en leerling-monteur Luke van der Veen.

Unica Building Projects coördineert de nieuwbouw en renovatie van gebouwen van A tot Z, met eigen specialisten op het gebied van engineering en ontwerp, projectmanagement, installatie en inbedrijfstelling. Goflex is een mbo-opleidingsbedrijf voor leren en werken in de techniek: leerlingen volgen theorielessen op het ROC, techniek en training bij Goflex en doen praktijkervaring op bij bedrijven zoals Unica.

Coach Georgina vertelt: “Wij werven en selecteren jongeren die een toekomst willen in de techniek, brengen hen de basisbeginselen bij van het vakgebied dat ze hebben gekozen en koppelen hen aan een geschikte opdrachtgever. Unica is daar één van: het bedrijf heeft een goed opleidingsklimaat, de mensen die hier werken vinden het leuk om kennis over te dragen, de jongens leren hier veel. Wij zorgen dat onze leerlingen ergens terechtkomen waar ze het naar hun zin hebben en echt iets leren, als coach houd ik doorlopend een vinger aan de pols. Het mes snijdt aan twee kanten, als het traject goed verloopt, kunnen het toekomstige medewerkers zijn.”

‘Hier zitten potentiële Unica-medewerkers tussen’
Bij Unica Building Project regio Noordwest zijn nu negen jongens geplaatst. “Daar zitten echt potentiële Unica-medewerkers tussen”, vertelt montageleider Rick Keizer. “Het zijn gemotiveerde jongens, die goed weten wat ze willen. Ze lopen vanaf dag één in Unica-kleding, ze krijgen een buddy en we begeleiden ze bij het werk. De werkzaamheden zijn heel gevarieerd: we hebben een groot aantal projecten. De jongens gaan meteen mee de bouw op. Als we een bespreking of een uitje hebben, horen ze er ook gewoon bij. We hebben een sociaal bedrijf, dat merk je zowel aan de mensen als aan de bedrijfsvoering. De jongens zien dat bij Unica mensen werken die er al heel lang zijn: we hebben weinig verloop en dat geeft vertrouwen.” Georgina: “Dat ze bij Unica zo breed aan het werk kunnen en veel verschillende dingen doen, maakt dat ze een goed toekomstperspectief hebben. We sluiten hierop aan met het Goflex-programma in onze trainingscentra, waarbij we vakmodules aanbieden die bij de werkzaamheden van pas komen.” Rick: “Welke kant een bbl-leerling ook op wil: bij Unica zijn meer dan genoeg mogelijkheden.”

‘Ik hoorde meteen bij het team’  
Leerling-monteur Luke draait nu anderhalf jaar mee in het leerwerktraject. “Ik heb vier jaar in de horeca gewerkt, maar een klusjesman liet me kennismaken met elektrotechniek: daarin wilde ik verder! Goflex en Unica helpen mij met mijn ontwikkeling: ik kan met al mijn vragen bij hun terecht. Bij Unica word ik al vanaf dag één gezien als één van hen, ik hoorde meteen bij het team. Ik vind het fijn dat ik verantwoordelijkheden krijg en evenveel respect als volwaardige monteurs. Daar krijg ik zelfvertrouwen van, daardoor ben ik extra gemotiveerd om mijn best te doen. De elektrotechniek is ontzettend breed, er is nog zoveel te leren. Dat vooruitzicht vind ik prettig: ik houd van afwisseling.”

Toekomstperspectief
Georgina: “Ik ben nu 2,5 jaar coach en net zolang gelinkt aan Unica. Ik vind onze samenwerking uniek omdat Unica ontzettend leuke dingen doet, vernieuwend bezig is en veel mogelijkheden heeft. Het is een bijzonder bedrijf, waar we graag leerlingen naartoe sturen. Wij weten zeker dat zij daar een mooie toekomst tegemoet gaan.” Rick: “Zonder dit leerwerktraject is het voor ons moeilijk om aan mensen te komen. We steken er van beide kanten veel tijd en werk in. Dat is het waard: de meeste leerlingen blijven.” Georgina: “Iedereen die geïnteresseerd is, mag zich bij ons melden. Dat geldt voor jongens én meiden!”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: