Kennisplatform voor noord holland

UniPharma faciliteert groei in orderpicksnelheid

Geplaatst op 22 september 2020
UniPharma

UniPharma heeft het distributiecentrum in Middelburg met 4500 vierkante meter uitgebreid tot 12.500 vierkante meter in totaal. Dankzij de uitgekiende inrichting met een combinatie van doorrolstellingen en palletstellingen is de opslagcapaciteit verdubbeld. Door de verbeterde ergonomie van de door BITO geleverde stellingen is eveneens de orderpicksnelheid flink gestegen. Operations manager Ton Vermeulen: “Binnen drie weken was alles volledig volgens plan gemonteerd.”

Ton Vermeulen vervolgt verder. “Meer dan 2000  drogisterijen, apotheken en supermarkten worden nu bevoorraad vanuit ons distributiecentrum in Middelburg. Voor de webshops verwerken wij elke dag 4500 tot 5000 orders.”

Opslagcapaciteit verdubbeld

In 2018 constateerde UniPharma dat het distributiecentrum te klein was geworden voor de groeiende volumes en het groeiende assortiment dat inmiddels 43.000 artikelen telt. Op 26 november van dat jaar werd de eerste steen gelegd van een uitbreiding met 4500 vierkante meter tot een totale vloeroppervlakte van 12.500 vierkante meter. Omdat het nieuwe pand maar liefst 15 meter hoog is – veel hoger dan het bestaande pand – is de opslagcapaciteit in feite verdubbeld. Bovendien is in het bestaande pand nog meer ruimte voor opslag vrijgemaakt door de kantoren te verplaatsen naar een nieuwe kantoorruimte van 1500 vierkante meter boven de nieuwe laadkuil en de expeditieruimte.

Ton Vermeulen, Operations Manager

Pallet- en doorrolstellingen

De inrichting komt hoofdzakelijk op naam van BITO. Het overgrote deel van het nieuwe pand is uitgerust met een combinatie van palletstellingen en doorrolstellingen. De doorrolstellingen op grondniveau bieden ruimte aan de pickvoorraad. De palletlocaties daarboven bieden ruimte aan 3450 pallets met bulkvoorraad, bestemd voor aanvulling van de in totaal 2670 picklocaties. Ook veiligheid was een belangrijk aandachtspunt bij de inrichting. De palletlocaties zijn aan de pickzijde voorzien van gaaswanden, zodat orderpickers zijn beschermd tegen vallende dozen en pallets. Omdat de doorrolstellingen met de pickzijde naar elkaar toe zijn geplaatst, is een gebied ontstaan met gescheiden gangen voor orderpicking en voor aanvulling van de picklocaties. De orderpickers die met pickkarren de picklocaties bezoeken, lopen dus geen risico op aanrijding door reachtrucks.

De keuze voor opslagsystemen van BITO is mede gebaseerd op goede ervaringen uit het verleden. Naast prijs en kwaliteit was de snelle lever- en montagetijd van doorslaggevend belang. In de bouwvakvakantie van 2019 zijn de stellingen in slechts drie weken tijd volledig volgens plan gemonteerd ” aldus Ton Vermeulen.

Productiviteit

In nauwe samenwerking tussen UniPharma en BITO is met name de ergonomie flink verbeterd. De bovenste picklocaties in het bestaande pand waren geplaatst op een hoogte van 1,90 meter. Het gevolg was dat met name de kleinere orderpickers een opstapje nodig hadden om de bovenste artikelen te kunnen pakken. “De bovenste picklocaties zijn nu een stuk minder hoog, zodat opstapjes niet meer nodig zijn. Daarnaast hebben we de locaties zo ingedeeld dat de snellopers op de middelste niveaus liggen. Voor tachtig procent van de picks hoeven onze medewerkers niet meer te bukken”, vervolgt Vermeulen.

Hogere orderpicksnelheid

Speciale aandacht is besteed aan de opslag van kostbare artikelen zoals specifieke medicijnen en cosmetica. Die liggen in een kooi met wanden en plafond van dik stalen gaas. Een deur voorkomt dat iedereen zo maar deze ruimte kan betreden. “De legbordstellingen in deze ruimte zijn eveneens geleverd door BITO”, verklaart Vermeulen. “De productiviteit ligt in het nieuwe pand duidelijk hoger dan voorheen. Dat heeft grotendeels te maken met de aandacht voor ergonomie bij de inrichting van de picklocaties. Daardoor is de picksnelheid een stuk hoger”, weet Vermeulen, die eraan toevoegt dat voor inslag van pallets en aanvulling van picklocaties barcodescanning wordt gebruikt.

Schuifpuzzel met stellingen

Na de ingebruikname van het nieuwe deel is UniPharma nog lang niet klaar met de herinrichting van het distributiecentrum. Op dit moment wordt het bestaande deel gerenoveerd en onder meer voorzien van een nieuwe vloer. Het resultaat is een grote schuifpuzzel met de bestaande legbordstellingen en doorrolstellingen van BITO. Bij de herinrichting houdt UniPharma rekening met toekomstige ontwikkelingen zoals robotisering van het orderpickproces. Vermeulen denkt voorzichtig aan de inzet van autonome mobiele robots die orderpickers op de voet volgen en het transport richting het verpakkingsgebied voor hun rekening nemen. “Maar die robots hebben een gangpadbreedte van 1,25 meter nodig. Dat is meer dan de breedte die we nu hanteren.”

Hard werken en kwaliteit

Als UniPharma voor de herinrichting van het bestaande deel nieuwe stellingen nodig heeft, is de kans groot dat opnieuw BITO wordt ingeschakeld. Vermeulen denkt met volle tevredenheid terug aan die drie weken dat de stellingen in het nieuwe deel zijn gemonteerd. “Ondanks de tijdsdruk heeft BITO die klus geklaard in een ontspannen sfeer met een team dat hard werkt en tevens kwaliteit levert. Die samenwerking is ons uitstekend bevallen.”

Over BITO Systems nv

BITO-Lagertechnik Bittmann GmbH uit Meisenheim blaast dit jaar 175 kaarsen uit. We schrijven 1845. Leopold Bittmann is amper 17. Zijn ondernemershart pompt. En hoe. Leopold richt zijn eigen bedrijf op.  175 jaar later is BITO nog altijd in familiebezit. Het heeft meer dan 1000 medewerkers in dienst, in 20 landen. Huidig eigenaar Fritz August Bittmann viert zijn bedrijfsjubileum. 60 jaar geleden, op 1 augustus 1959, werd hij de vierde generatie Bittmann aan de top van het bedrijf. Fritz was er toen 23. Samen met zijn vader wist hij het familiebedrijf naar de top van de wereld van de magazijninrichting te leiden. Inmiddels is BITO uitgegroeid tot een multinational. Het bedrijf is een internationale klepper en ambassadeur als het gaat over totaalleverancier van oplossingen bij magazijninrichting. Het is een van de marktleiders in magazijnstellingen, bakken-, pick- en transportsystemen voor alle industrieën. BITO Systems nv is het BeNe-filiaal van de gelijknamige Duitse producent van magazijninrichting en heeft kantoren in Aartselaar (België) en Etten-Leur (Nederland).

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: