Kennisplatform voor noord holland

Van Westen Elektro: Allround in precisiewerk

Geplaatst op 27 juli 2021
Van Westen Elektro: Allround in precisiewerk

Tuurlijk, elektrotechnisch specialist zijn ze bij Van Westen Elektro absoluut. Toch noemt Erwin van Westen zijn collega’s liever flexibele allrounders. “Ons werk is veel te afwisselend voor echte hardcore specialisten.”

Of het nou om het verhelpen van een storing gaat of het bouwen van een compleet en op maat gemaakt systeem inclusief schakelkasten, maatwerksoftware en bekabeling: bij Van Westen Elektro draaien ze er hun hand niet voor om. Niet voor niets zijn ze al jaren hofleverancier voor Agratechniek en werken ze samen met programmeurs om specifieke systemen te bouwen voor zaad- en bollenbedrijven over de hele wereld. “We waren al betrokken bij de eerste schakelkasten en kennen alle ins en outs. We snáppen die systemen. En dan worden we wel eens speciaal ingevlogen.”

Altijd de regie

Van Westen en zijn vijf medewerkers werken vanuit de eigen werkplaats in Anna Paulowna of op locatie bij klanten uit industrie en agrarische sector. Dat werk varieert van ‘gewoon’ schakelkasten maken tot het uittekenen en bouwen van complexe machines met mechanische en elektrische aansturing. “Soms bouwen we mee aan machines van wel tachtig meter lengte, waarbij de bekabeling deels op hoogte moet. Daar hebben we dan onze eigen hoogwerkers voor zodat we altijd de regie over onze eigen planning houden”, legt Van Westen uit. Die flexibiliteit is geen overbodige luxe in een werkveld waar een storing altijd ongelegen komt en die je voor je klanten zo snel mogelijk wilt oplossen.

Pietje precies

Ze houden van netjes en precies bij Van Westen Elektro. Niet alleen de busjes en de werkplaats zijn goed georganiseerd en opgeruimd, dat geldt ook voor de manier van werken. “Al zeg ik het zelf: schakelkasten maken is echt een vak apart. Als die netjes en precies zijn, is het bijna vanzelfsprekend dat de installatie ook mooi voor elkaar is.” Gereedschap opruimen, een overzichtelijke werkplek, bij de klant de boel even aanvegen: het gaat om het totaalplaatje. “Onze opgeruimde stijl kenmerkt ons zeker.”

Dicht bovenop

“Wij kijken altijd scherp mee naar het ontwerp. Aangeleverde tekeningen lopen wij altijd helemaal na: klopt alles en zit het ook logisch in elkaar? We nemen niets voor zoete koek aan”, zegt Van Westen. “Komt misschien doordat we over het algemeen minder standaard elektrotechnisch werk doen, maar eerlijk gezegd: zo zou ik het altijd doen. Samenwerken met andere experts vind ik fantastisch, maar we blijven wel zelf nadenken.” En dus worden ze in veel gevallen bij het complete traject betrokken. Van het ontwerpen en tekenen tot en met bouwen, bekabelen, testen en in werking stellen. “Doordat we er van begin tot eind zo dicht op zitten, weten we precies hoe de machines werken en kunnen we onze kennis maximaal benutten.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: