Kennisplatform voor noord holland

VCA: niet verplicht, wél een aanrader

Geplaatst op 26 september 2023

In Nederland is veel aandacht voor veilig werken. Zo zijn werkgevers bijvoorbeeld wettelijk verplicht om medewerkers in bepaalde functies persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen. Andere voorwaarden zijn weliswaar niet per se wettelijk verplicht, maar worden in bepaalde sectoren wel zo toepast. Een goed voorbeeld daarvan is de Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers, beter bekend als VCA. Wat houdt dat eigenlijk in en wat zijn de voordelen ervan?

Wat is VCA?

VCA is ontstaan uit een toetsingssysteem voor het veiligheidsbeleid van petrochemische bedrijven, een decennia of drie geleden. Door de jaren heen is VCA uitgegroeid tot een breed inzetbare tool om de veiligheid op de werkvloer te vergroten. Medewerkers kunnen certificaten op individueel niveau behalen, maar er zijn ook certificeringen op bedrijfsniveau. Of VCA nodig is voor bepaalde functies of sectoren, blijkt vaak uit een risico-inventarisatie en -evaluatie.

Bedrijven kunnen voor zowel individuele VCA-cursussen en examens voor medewerkers als het opzetten van VCA-systeem voor een bedrijfscertificering terecht bij VCANederland.nl. VCA-cursussen en -examens worden onder meer in Amsterdam gegeven en afgenomen.

Verschillende typen VCA-certificaten en -certificeringen

Met individuele certificaten kunnen medewerkers aantonen dat ze op de hoogte zijn van veiligheidswet- en regelgeving. De meestgekozen VCA-cursussen voor persoonlijke certificaten zijn VCA Basis en VCA VOL. VCA Basis is voornamelijk bedoeld voor uitvoerende medewerkers. VCA VOL is meer geschikt voor zzp’ers en leidinggevenden binnen bedrijven. De cursus is door middel van klassikale behandeling van de lesstof (gemiddeld een dag), een boek of e-learnings te volgen. Om het certificaat te ontvangen moet een cursist het VCA-examen van de cursus voldoende afsluiten. Een VCA-certificaat is tien jaar geldig.

Een bedrijfscertificering toont aan dat het bedrijf aan bepaalde veiligheidseisen voldoet. Het type bedrijfscertificering dat je kunt behalen, is afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Voor kleinere bedrijven tot 35 medewerkers is er VCA*, voor grotere bedrijven en hoofdaannemers is er VCA**. Een bedrijfscertificering wordt uitgegeven door een onafhankelijke certificatie-instelling als blijkt dat de organisatie beschikt over een goed functionerend VCA-systeem. Een bedrijfscertificering is één jaar geldig.

De voordelen van VCA

VCA-certificaten en -certificeringen hebben diverse voordelen. Allereerst hebben medewerkers die veilig kunnen werken meer plezier in hun werk. Ook waarderen zij het dat bedrijven investeren in hen. Daarnaast verlaagt VCA het risico op bedrijfsongevallen, dat minder verzuim en daardoor minder hoge werkdruk als gevolg heeft. Tot slot laat je als bedrijf ook echt zien dat je professioneel te werk gaat. Niet voor niets wordt VCA steeds vaker verplicht gesteld in aanbestedingen en opdrachten.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: