De afgelopen 45 jaar zag ‘IJmondiale ondernemer’ Cees Duijn alle vormen van recycling voorbijkomen. Tot zijn verbazing merkte hij dat de zorgsector wel wat innovatie kon gebruiken. Sinds 2022 timmert hij met Blue2Green Recycling aan de weg en helpt ziekenhuizen, tandartsen, dierenklinieken en aanverwanten hun bijdrage te leveren aan de circulaire economie.
Sinds 1992 kunnen ziekenhuizen hun specifieke ziekenhuisafval (SZA) kwijt aan ZAVIN te Dordrecht. De afgelopen 35 jaar is er nogal wat veranderd op het gebied van wet- en regelgeving, techniek, duurzaamheidsprincipes en zorg voor mens, dier en planeet. Het verhaal van Cees, eigenlijk zijn reis, om te komen tot een oplossing die zorgt dat de Nederlandse zorgsector kan voldoen aan de gestelde ambities van de Green Deal Duurzame Zorg – greendealduurzamezorg.nl – is een avontuur en daarom waard om opgeschreven te worden. Spoiler alert: het resultaat is een schitterende bijdrage van de scale-up Blue2Green, die nu al een vijfde van het medisch afval verwerkt in een bedrijfshal van 2.500 m² in Velsen-Noord.
Verwerkt en dus niet verbrandt. Want vele gebruikte materialen en instrumenten bevatten kostbare grondstoffen die nog prima opnieuw gebruikt kunnen worden in toepassingen, ook weer in de zorgsector. Inmiddels zijn er werkbare afspraken met vier van de zeven Nederlandse UMC’s en verwerkt Blue2Green volgens vergunning maar liefst 3.000 van de jaarlijkse 18.000 ton ziekenhuisafval wat resulteert in besparing van ruim 2.600 ton CO2. Zo’n 75% van de grondstoffen, zoals kostbare metalen en plastics, keert keurig terug in de keten. Daar komt ook de naam vandaan. De in de medische wereld toegepaste kleuren blauw, geel en grijs vormen na een proces van decontamineren-, recyclen-, malen- en granuleren donkergroene plastic korrels. Klaar voor hergebruik.
Het verhaal van Blue2Green
Cees: “Al decennia ben ik expert in vast afval en heb een enorm breed en diep netwerk in binnen- en buitenland. Ik werk internationaal met mijn adviesbureau InnoMax – innomax.nl – en een handelsfirma. Exploitatiemaatschappij Blue2Green Recycling B.V. is een scale-up die is ontstaan uit het fundament van mijn achtergrond en ervaring in de milieusector, recycling en circulariteit. We ontwikkelen plannen voor bedrijven en aanbestedingen, bijvoorbeeld op het gebied van bedrijfsafval. Wij maken massa-balans schema’s en bestekken voor bedrijven als AEB, AVR en grote internationale spelers. Na de oorlog in Libanon bouwden wij een enorme recyclinginstallatie in Beiroet om het burgeroorlog afval op te ruimen. Nou ja, die is drie-en-een-half jaar geleden tijdens die enorme explosie in een klap weggevaagd. Dat soort dingen.
Tijdens een van mijn internationale werkzaamheden kwam ik in de Filipijnen een artsenechtpaar tegen. Ik ben verbonden aan de PUM – pum.nl – een impactgerichte organisatie vanuit de VNO-NCW en het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking (BZ). Deskundige, betrokken en ondernemende seniors zetten hun expertise in tijdens vrijwilligersprojecten. Samen versterken ambitieuze ondernemers het duurzaam verbeteren van een gemeenschap. Via de genoemde twee artsen kwam ik in aanraking met high-tech decontamineer technologie. Het is natuurlijk niet goed als medisch afval op straat terecht komt en voorbijgangers eraan beginnen te plukken. Met alle gevolgen van dien. In andere delen van Azië zag ik hetzelfde probleem. De WHO en UN faciliteren op die plekken met het plaatsen van machines om de veiligheid van de bevolking te garanderen. Gebeurde dit niet, dan verbrandde men het afval of stopte het in een gat in de grond.
Ik raakte geïnteresseerd in die apparatuur omdat ik kansen zag om ook in Europa medisch afval veilig en duurzaam te verwerken. De fabrikant bleek Ecosteryl in Mons (Bergen) in Wallonië, België en leverde Proven Concepts aan inmiddels 60 landen. Het Waalse familiebedrijf Ecosteryl is een OEM-er en hardware leverancier. Vrij snel na mijn kennismaking nam ik via mijn handelsfirma de vertegenwoordiging van hun decontamineer apparatuur op me met het idee om Nederland, België en Duitsland te interesseren voor deze techniek.”
Van afval eindelijk grondstoffen maken
Cees: “De markt bleek nog niet rijp, want elke zorginstelling bracht het afval gewoon voor verbranding naar de ZAVIN, nota bene een monopolist. Die fabriek kan vanwege de ouderdom en emissieproblemen echter niet voldoen aan de vraag, met als gevolg dat afval uit Nederland soms naar Antwerpen moest voor verwerking. Volgens de regels mag dit eigenlijk niet, maar er was geen alternatief. Sterker nog, ziekenhuizen en dergelijke wisten tot de Green Deal Duurzame Zorg niet waar en hoe ze met hun afval om moesten gaan. Met als gevolg dat ze hun duurzame ambities niet waar konden maken. Ik maakte van Blue2Green een exploitatiemaatschappij en het lukt nu wel. Wat doen wij met dit afval? Als je infectieus en dus gevaarlijk medisch afval decontamineerd (ontsmet) is het gelijkgesteld aan bedrijfsafval en mag het volgens reguliere principes worden verwerkt. Recycling komt hiermee in zicht en dit sluit aan op mijn bedrijfsfilosofie om van afval grondstoffen te maken in de ruimste zin van het woord.
In 2022 schreef mijn bedrijf een Position Paper waarin volgens het Landelijk Afvalbeheer 3 (LAP3) – lap3.nl – en Sectorplan 19, (medisch afval) uitgelegd wordt hoe om te gaan met deze problematiek. Na validatie door Royal HaskoningDHV kreeg onze aanpak autoriteit en goedkeuring. Met dit certificaat gingen we de markt op. Bestaande partijen zagen hun verdienmodellen in de knel komen, wilden er niets van weten en graag doorgaan met waar ze mee bezig waren. Je kent de uitspraak van Cruijff wel: als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg.
Ziekenhuizen reageerden anders. Die hadden inmiddels hun Green Deal Duurzame Zorg ingericht, waren positief en zagen kansen om CO2 en grondstoffen te besparen. Volgens de door hen gebruikte methode viel er immers niets te hergebruiken, en via Blue2Green kon het wel. De Nederlandse zorgsector verontreinigd net zoveel als Tata Steel in IJmuiden en zij zagen in mijn dienstverlening eindelijk een mogelijkheid om hun ambities waar te maken. Ook voor mij was het een openbaring om, na 45 jaar in de recycling, te ontdekken hoeveel er te winnen valt om de zorg te verduurzamen.”
Aansluiten op de Green Deal Duurzame Zorg
Cees: “De duurste instrumenten en disposables worden eenmaal gebruikt en daarna weggegooid. Via Blue2Green is er nu een methode om bij te dragen aan de ambitie om in 2030 55% CO2 te besparen. Tijdens mijn fysieke presentaties die ik door heel Nederland hou, vallen continu schellen van de ogen en monden open als ik de sector met hun cijfers confronteer. In praktijksituaties laten wij professionals in de zorg via dashboards zien hoeveel besparing mogelijk is voor hun ziekenhuis en hoe ze kunnen aansluiten op de Green Deal. De wil is er, het begrip is er en langzaam vervalt de tegenwind van de inzamelaars-, transport- en afvalsector.
Inmiddels hebben we hier in Velsen-Noord een omgevingsvergunning aangevraagd en gekregen. Al het medisch afval van ziekenhuizen gaat in afgesloten polypropyleen vaatjes. Wij nemen deze in en na decontaminatie-, recycling-, malen-, wassen- en granuleren maken onze partners er opnieuw deze vaatjes van. Afgezien van wat tegenwind van de aanpalende sectoren houdt alleen de netcongestie onze groei tegen.”
Informatie
Bel Cees op 06 53 31 43 09 of bezoek blue2greenrecycling.nl en ontdek de mogelijkheden om medisch afval duurzaam te verwerken.