Kennisplatform voor noord holland

Vier de Zeehavendagen Amsterdam bij Het Scheepvaartmuseum

Geplaatst op 21 juni 2023
Vier de Zeehavendagen Amsterdam bij Het Scheepvaartmuseum

Met een bruisend publieksprogramma doet Het Scheepvaartmuseum op 24 en 25 juni mee aan de tweede editie van de Zeehavendagen Amsterdam: een jaarlijks terugkerend evenement waar het havenbedrijfsleven de deuren opent voor het publiek. Er staat een mooi programma klaar voor jong en oud, zowel in als rondom het museum.

De Amsterdamse haven: van verleden naar heden

In het museum zelf kunnen bezoekers een hoop ontdekken over het verleden van de Amsterdamse haven. Verspreid over het hele weekend geven rondleiders flitstours langs de replica van het VOC-schip en de tentoonstelling Amsterdam Havenstad en vertellen zij over migratie uit en naar de haven door de eeuwen heen.

Deze verhalen werken door in het heden, en ook dat laat Het Scheepvaartmuseum tijdens dit evenement niet onderbelicht. Zo kunnen bezoekers in de Noord-hal van het museum voor het eerst twee nieuwe portretten bewonderen die fotograaf Cigdem Yuksel maakte van vrouwen die – met hun man of zelf als arbeidsmigrant – naar Amsterdam kwamen.

Zin om hierna zelf in de kunst van het portretteren te duiken? Kies dan zelf een pose en maak een familieportret in de fotostudio.

Vertier in de buitenlucht

Ook in de buitenlucht zijn er genoeg leuke activiteiten te beleven: kijk vanaf de museumsteiger naar demonstraties van blusboten van de brandweer en ga mee op vaartocht op het stoomschip de Christiaan Brunings. Bezoekers kunnen ook op bezoek bij de nabijgelegen Museumhaven en Museum ’t Kromhout met de authentieke pendelboten de Jaro (voormalig veerboot Marken-Volendam), de Brittannia (111 jaar geleden gebouwd op werf ’t Kromhout) of de Jan van de Heyde II (een oude brandweer blusboot).

Leuke tip voor bezoekers die in hetzelfde weekend ook in Amsterdam-West te vinden zijn: neem een kijkje bij het Zeemanshuis. Deze thuishaven voor zeevaartbemanning, gelegen aan de Radarweg en daarmee centraal in het havengebied, stelt tijdens de Zeehavendagen de deuren open met een pop-up installatie met portretten van zeelieden.

Foto: Mike Bink

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: