Kennisplatform voor noord holland

Voorbij Prefab ontwikkelt een CO2-arm beton

Geplaatst op 16 november 2020
Voorbij Prefab

Voorbij Prefab zorgt voor een primeur in de bouwsector: ze slaagde erin een CO2-arm, KIWA gecertificeerd, beton te ontwikkelen, waarmee Voorbij Prefab de CO2-footprint van haar betonnen woningcasco’s tot wel 44 procent terugdringt.

De ambitie om te verduurzamen had de prefab-fabriek al, maar de echte versnelling kwam toen Dorien Staal, Algemeen Directeur bij Voorbij Prefab, vorig jaar tijdens de Betondag het nieuwe woord ‘betonschaamte’ introduceerde. Zij merkte de zoektocht van ontwikkelaars en architecten om gebouwen te ontwerpen zonder beton. Dat was voor haar de trigger om aan de slag te gaan met de verduurzaming van dit mooie product.

Open source ontwikkeling
Het verduurzamen van beton kun je niet alleen realiseren, daar is kennis en support van anderen bij nodig. Daarbij is Voorbij Prefab een voorstander van het open en transparant delen van kennis en inzichten. Vanuit die overtuiging volgden er interessante samenwerkingen, zoals met Theo Salet, Decaan Bouwkunde van de TU/e, en betonspecialisten van het ingenieursbureau ABT.

Hybride
Samen met ABT en de betonexperts van Voorbij Prefab werd de een nieuwe ambitie gedefinieerd: “we willen casco’s maken van CO2-arm beton, zonder dat we concessies doen aan productiesnelheid en kwaliteit.“ ABT adviseerde een hybride variant, waarbij het cement gecombineerd wordt met een alkalische activatie, bekend van geopolymeerbeton. Na maanden onderzoekswerk en verschillende recepturen kwam in juni de technische doorbraak. Een mengsel dat aan de ene kant verwerkbaar blijft, maar aan de andere kant ook snel ontkist kan worden. En zo werd het eerste doel behaald: duurzaam beton met maar liefst 44% minder CO2. Vrij vertaald betekent dat een besparing van 11.500 kilometer rijden met de auto voor elk casco! Daarna volgde de weg naar de certificering die begin oktober onder toeziend oog van KIWA werd behaald.

Woningbouw
Binnen TBI, als groep van 19 zelfstandige ondernemingen in de techniek-, bouw- en infrasector, is verduurzamen een belangrijk thema. ‘’Met onze projecten willen we bijdragen aan een duurzaam gebouwde omgeving en een volledig circulaire bedrijfsvoering’’. Het is daarom geen toeval dat TBI-onderneming ERA Contour al stond te trappelen om met het CO2-arm beton van zusteronderneming Voorbij Prefab aan de slag te gaan. Gelukkig dacht opdrachtgever woningbouwcorporatie Parteon daar ook zo over. Begin november worden de eerste vier woningen in de Zaanse Rosmolenwijk met dit CO2-arme beton gerealiseerd.

De drie partijen zijn enorm enthousiast over de toepassing van het nieuwe duurzame beton en hun samenwerking hierin. “We vinden het fantastisch dat ons project in de Rosmolenwijk het eerste is waar deze innovatie wordt toegepast. We gingen met nul-op-de meter al voor energiezuinige woningen en de CO2-reductie van de casco’s maken de woningen nog duurzamer,” zegt Harry Platte, Directeur-bestuurder bij Parteon.

Maak de toekomst
Voorbij Prefab is vastberaden om volgend jaar in haar fabriek 1500 woningen te produceren van dit groene beton. De ontwikkeling is volledig transparant zodat de volledige sector van elkaar kan leren en nog meer stappen kan zetten om te verduurzamen. Alle projecten die nu voor 2021 op de planning staan, worden dus met dit nieuwe mengsel als ‘Groene Voorbij Casco’s’ uitgeleverd. De verwachting is dat vanaf 2022 CO2-heffingen, MPG-scores etc. een veel grotere rol gaan spelen en daarvoor biedt het Groene Voorbij Casco een interessante oplossing.

Over Voorbij Prefab
Met bijna 85 jaar ervaring is Voorbij Prefab een betrouwbare en zeer innovatieve leverancier van hoogstaande kwaliteitsproducten in prefabbeton. Met onze betrokken werknemers werken wij elke dag hard aan de beste producten waar onze klanten blij van worden. Wij richten ons op twee segmenten, woningbouw en industrie. Vanuit onze hypermoderne gerobotiseerde fabriek aan het Noordzeekanaal maken wij prefab casco’s voor grondgebonden woningbouw met een opvallend hoog kwaliteitsniveau, tot op de millimeter nauwkeurig en met een strakke afwerking. Perfectie in prefab is wat wij nastreven. www.voorbijprefab.nl.

Over ERA Contour
Als duurzame stedelijke vernieuwer ontwikkelt, realiseert en renoveert ERA Contour al jarenlang plekken waar mensen gelukkig en veilig kunnen leven. Sterke steden en gelukkige klanten is onze ambitie. Onze projecten ontwikkelen, bouwen en renoveren we zowel in eigen beheer als voor derden. Dat doen we samen met gemeenten, corporaties, andere ontwikkelaars en de eindconsument. Zo creëren we ruimte voor mens, stad en maatschappij. ERA Contour is onderdeel van TBI, een groep van ondernemingen die onze leefomgeving op een duurzame manier vernieuwt, inricht en onderhoudt. www.eracontour.nl

Over TBI
TBI is een concern dat onze leefomgeving op duurzame wijze vernieuwt, inricht en onderhoudt. TBI kenmerkt zich als een flexibele (netwerk)organisatie. Met negentien zelfstandige dochterondernemingen wordt marktgeoriënteerd samengewerkt binnen de segmenten Techniek, Bouw & Ontwikkeling en Infra. In 2019 werkten gemiddeld 5.994 medewerkers (fte’s) door heel Nederland aan woningen, kantoren, scholen, ziekenhuizen, wegen, tunnels, bruggen, sluizen, fabrieken en scheepsinstallaties. Van kleine initiatieven tot grote, spraakmakende projecten voor publieke of private opdrachtgevers. De totale bedrijfsopbrengst van 2019 bedroeg €1.850 miljoen. Voor meer informatie zie: www.tbi.nl.

Over Parteon
Woningcorporatie Parteon is een maatschappelijke onderneming met als primaire taak huren, beheren, verkopen en ontwikkelen van woningen voor mensen die niet zelfstandig in woonruimte kunnen voorzien. Als de grootste sociale huisvester in de Zaanstreek werken wij samen aan goed en betaalbaar wonen. Daarbij zijn de huurders onze drijfveer. Met als doel dat zij plezierig wonen in de Zaanstreek. www.parteon.nl.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: