Kennisplatform voor noord holland

Niet alleen als ondernemer voordelen van een inkomensverzekering

Geplaatst op 13 augustus 2022
Inkomensverzekering

Een verzekering heb je in alle soorten en maten, van een telefoonverzekering tot aan een inkomensverzekering. Naast dat je deze verzekeringen op persoonlijk vlak kunt afsluiten, heb je deze ook voor ondernemers. In dit artikel lees je van een aantal verzekeringen wat deze inhouden en welke voordelen deze bieden aan jou als ondernemer.

Inkomensverzekering

Een inkomensverzekering is er in meerdere varianten. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld het inkomen van werknemers verzekeren. Dit houdt in dat wanneer een werknemer door onvoorziene gebeurtenissen niet in staat is om te werken, is hij of zij verzekerd is van een inkomen. Hierdoor blijf je als werknemer een financiële zekerheid hebben, ook bij langdurige ziekte. Voor een werkgever heeft het als voordeel dat je bent beschermt tegen kosten die betaald moeten worden, als een werknemer door medische redenen niet meer in staat is om te werken. Daarnaast biedt een inkomensverzekering ondersteuning bij eventuele re-integratie. 

Ziektekostenverzekering 

Waar een arbeidsongeschiktheidsverzekering in sommige gevallen verplicht is voor zzp’ers, is een ziektekostenverzekering dat voor iedereen. Ongeacht het feit of je zelfstandig ondernemer, in loondienst of zzp’er bent, is het verplicht om voor kosten die worden gemaakt door medische behandelingen, jezelf te verzekeren. Naast de maandelijkse premie van gemiddeld 120 euro die betaald moet worden, heb je ook te maken met een eigen risico. Het eigen risico bedraagt in 2022 385 euro. Dat betekent dat de verzekerde de eerste € 385 zelf moet betalen. Pas daarna betaalt de zorgverzekeraar de kosten. 

Verzuimverzekering

Bij een verzuimverzekering worden de kosten gedekt, wanneer een medewerker door gevolg van medische redenen niet kan werken. Het is daarom raadzaam om een verzuimverzekering af te sluiten wanneer je (veel) medewerkers in dienst hebt.

Een verzuimverzekering is niet verplicht voor werkgevers. Echter wanneer een medewerker ziek wordt, kan het al snel 250 euro per dag kosten. Daarnaast bij langdurige ziekte, moet het loon in de eerste twee jaar voor 70% uitbetaald worden. Mede hierdoor, is het aan te raden om een verzuimverzekering af te sluiten om deze kosten zorgvuldig op te vangen. Zo voorkom je ook dat je in de financiële problemen komt, wanneer er medewerkers thuis zitten door ziekte. De kosten voor een verzuimverzekering, liggen rond de 1,5% en 5,5% van de totale loonkosten. Ook bij een verzuimverzekering wordt er gebruik gemaakt van een eigen risico. Pas wanneer dat bedrag wordt overschreden, gaat de verzekeraar vergoeden.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ook voor ZZP’ers is het verstandig om het inkomen te verzekeren tegen onvoorziene kosten of gebeurtenissen. Als ZZP’er heb je namelijk geen vangnet, die er wel is wanneer je in loondienst werkt. Hierdoor is het aan te raden om naast een ziektekostenverzekering, ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Zo ben je tijdens (langdurige) ziekte, toch verzekerd van een inkomen. 

De premies die maandelijks worden betaald, zijn afhankelijk van de leeftijd en de branche waarin je werkt als ZZP’er. Dit kan dus voor elke ZZP’er verschillend zijn.

Kortom, er zijn verschillende verzekeringen die je als werkgever of zzp kunt afsluiten. Hierbij is een ziektekostenverzekering verplicht voor iedereen. Daarnaast kun je vrijwillig een extra verzekering afsluiten. Hierdoor ben je ook tijdens langdurige ziekte, verzekerd van een inkomen. 

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: