Kennisplatform voor noord holland

VvE Biesbosch plaatst 56 zonnepanelen

Geplaatst op 27 februari 2023
VvE Biesbosch plaatst 56 zonnepanelen

De Vereniging van Eigenaren (VvE) van het appartementengebouw aan Biesbosch 79a-217 heeft 56 zonnepanelen op het dak geplaatst. Daarmee kunnen de eigenaren jaarlijks zo’n 17.000 kWh aan energie opwekken en besparen ze aanzienlijk op hun energiekosten. De panelen hebben een levensduur van 25 jaar en een mogelijke terugverdientijd van zes jaar. Een goed voorbeeld van verduurzaming door een VvE, vindt de gemeente.

Voor VvE’s blijkt het vaak bijzonder lastig om woningen te verduurzamen. De meerderheid van de eigenaren moet instemmen, ook met de benodigde financiën. Wethouder Duurzaamheid Floor Gordon bezocht het bestuur van het appartementengebouw: “De VvE van dit gebouw aan Biesbosch is er in geslaagd om een groot aantal zonnepanelen op het dak te plaatsen. Chapeau. De panelen leveren direct energie op. Eén op de zes Nederlandse woningeigenaren woont in een appartement. VvE’s spelen dus een belangrijke rol in de verduurzaming.” Ook de algemene verlichting in het gebouw is inmiddels vervangen door LED-verlichting.

Onduidelijke landelijke regelgeving

Naast een intensief besluitvormingsproces liep de VvE Biesbosch ook aan tegen onduidelijke landelijke regels. Ze hoopten gebruik te maken van de landelijke Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE, voorheen Postcoderoos). In dat geval moeten 75% van de leden binnen de postcoderoos wonen. Dat bleek bij VvE Biesbosch niet het geval. Ook het terugvragen van de BTW is een ingewikkeld en arbeidsintensief traject. Dit is echter per ingang van dit jaar afgeschaft. Over zonnepanelen is sinds dit jaar geen BTW meer verschuldigd.

Advies van de gemeente

Het Servicepunt Energieadvies van de gemeente ondersteunt VvE’s bij het verduurzamen en geeft advies over energiebesparende mogelijkheden en begeleidt VvE’s bij maatregelen om energie te besparen of duurzame energie op te wekken. Het Servicepunt heeft het bestuur van de VvE Biesbosch ook geholpen met een adviseur die een maatwerkadvies opstelde voor het inregelen van de centrale verwarming en gevel-, dak-, en vloerisolatie tussen de 1e verdieping en de onderliggende bergingen en garages. Hierover vindt nog besluitvorming plaats in de algemene ledenvergadering van deze VvE.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: