Kennisplatform voor noord holland

Waar let je op bij de aanschaf van een nieuwe CV ketel?

Geplaatst op 6 september 2023

Vroeg of laat kom je op een punt dat je toe bent aan een nieuwe CV ketel. De gemiddelde levensduur ligt zo tussen de 12 tot 18 jaar, dus de kans dat ook jij er vroeg of laat een nodig hebt, die is vrij groot. Omdat de keuze tegenwoordig best groot is en de wensen van ieder huishouden anders zijn, hebben wij een aantal tips voor je, wanneer je een cv ketel gaat kopen. Zo is een cv ketel kopen voor een huis met 3 kinderen anders dan wanneer je bijvoorbeeld in een appartement woont met z’n tweeën. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat het waterverbruik een stuk lager is, maar ook de capaciteit voor het opwarmen een stuk minder hoog hoeft te zijn, dan wanneer je een huis met twee verdiepingen moet verwarmen. Om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt, hebben we een aantal tips voor je bij de aanschaf van een nieuwe ketel.

Het vermogen van de ketel

Het vermogen van de CV ketel is één van de en zo niet, de belangrijkste factor bij het maken van je keuze. Het vermogen wordt meestal uitgedrukt in kilowatt (kW) en is afhankelijk van de grootte en isolatie van je huis. Een te kleine ketel zal niet genoeg warmte leveren, terwijl een te grote ketel onnodig veel energie verbruikt. Het is daarom belangrijk om nauwkeurig het benodigde vermogen te berekenen. Daarbij is het ook belangrijk te kijken naar de plek waar de ketel komt te hangen en de ruimte die je hebt. Stel dat je kiest voor een compacte intergas hre 36/30 ketel, dan heeft deze de capaciteit om bij 40 graden maar liefst 15 liter per minuut door de leidingen te pompen. Voldoende dus om rustig en vooral lekker warm te kunnen douchen.

Rendement van de ketel

Een ketel die snel warm wordt is handig, maar het rendement dat je uiteindelijk behaalt op basis van het verbruik, is voor de portemonnee natuurlijk veel belangrijker. Het rendement van een CV ketel geeft aan hoe efficiënt de ketel is in het omzetten van gas naar warmte. Een hoog rendement betekent dat de ketel weinig energie verspilt, wat resulteert in lagere stookkosten. Kies daarom voor een ketel met een hoog rendement, zoals tegenwoordig de bekende HR ketel. Uiteraard zijn ook hier de nodige verschillen in en is het vooral ook belangrijk wat je verbruik is. Het is daarom altijd aan te raden een expert te raadplegen, zodat je op basis van je wensen en ook verbruik de juiste keuze kunt maken, die ook past bij je budget.

Installatie en onderhoud

Het aanschaffen van een nieuwe CV ketel is een ding, maar ook de installatie en vervolgens het onderhoud is iets om goed over na te denken. Kies voor het installeren van je nieuwe ketel altijd voor een erkende installateur, zodat daar in ieder geval geen discussie over kan ontstaan op het moment dat er binnen een aantal weken of zelfs maanden iets aan de hand is. Naast het installeren, is het ook belangrijk je ketel jaarlijks te laten nakijken. Niet alleen wordt er dan gekeken of deze nog wel veilig is, maar ook worden belangrijke onderdelen schoongemaakt, wat niet alleen de levensduur, maar ook het rendement ten goede komt.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: