Kennisplatform voor noord holland

WBG wil netschaarste pragmatisch aanpakken

Geplaatst op 7 oktober 2022
WBG wil netschaarste pragmatisch aanpakken

Op 29 september kwam Liander met het bericht dat de maximale capaciteit voor het leveren van elektriciteit is bereikt in grote delen van Medemblik, Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland en Hoorn. Een drama voor particulieren, maar ook ondernemers die zich in onze regio willen vestigen of willen uitbreiden. De Westfriese Bedrijvengroep wil snel en pragmatisch aan de slag om oplossingen te realiseren.

WBG-voorzitter Hans-Peter Baars: ‘De Westfriese Bedrijvengroep heeft al lang zien aankomen dat de grenzen aan de netcapaciteit aanstaande waren en heeft aan de bel getrokken. We zijn permanent in gesprek met Liander vanuit de Stichting Energieneutrale bedrijventerreinen (SEB) en het Duurzaam Ondernemersloket (DOWF). Dit is verschrikkelijk voor onze ondernemers die, naast de hoge energieprijzen, nu ook te maken krijgen met schaarste op het net. Het zet de rem op de komst van nieuwe bedrijven en het treft ook onze bestaande Westfriese ondernemers die willen uitbreiden of verduurzamen met bijvoorbeeld een warmtepomp, zonnepanelen en/of elektrisch transport.’

Tijd voor actie

Bashar al Badri, directeur van het Duurzaam Ondernemersloket: “Om het ondernemersklimaat in de regio goed te houden en de energietransitie niet te vertragen, moeten we snel en pragmatisch mogelijk aan de slag met oplossingen. Zoals:

Zo snel mogelijk starten met congestiemanagement

Dat betekent dat ondernemers hun piekverbruik van elektriciteit op een later moment plannen of eigen energiebronnen inzetten. De ondernemers krijgen hier een vergoeding voor. Liander onderzoekt nu of hier interesse voor is. Die is er zeker. De WBG vraagt Liander om hier het Duurzaam Ondernemersloket en haar leden bij te betrekken en om hier snel werk van te maken.

Inzetten van tijdsgebonden energiecontracten

Binnen de nieuwe energiewet is het sinds deze zomer mogelijk voor netbeheerders om meer flexibele transportcontracten aan te bieden. Zo kunnen wij slimmer gebruik te maken van de bestaande ruimte op het net. Door bijvoorbeeld tijdsgebonden contracten aan te bieden. Zodat ondernemers buiten de pieken om meer stroom kunnen krijgen en alleen in de pieken moeten afschalen. Dat geldt bijvoorbeeld voor koel- en vriescellen, vloerverwarming etc. waar tijdstip iets minder belangrijk is.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: