Kennisplatform voor noord holland

Weed Burger in ruil voor gesprek met politiek & consument

Geplaatst op 11 maart 2022
Weed Burgers in ruil voor gesprek met politiek & consument

Eet je plantaardig? Dan ben je goed bezig; voor je eigen gezondheid én voor de duurzame toekomst waar we met z’n allen naar toe willen. Geen nieuwe boodschap, maar toch houdt menig Nederlander vast aan de ingesleten gewoonte om (te) veel dierlijke producten te consumeren. Waarom eigenlijk? En wanneer wordt er door de overheid nou eens dat extra zetje in de goede richting gegeven? Mark Kulsdom, founder van het iconische plant-based merk The Dutch Weed Burger, tourt tijdens de Nationale Week Zonder Vlees met zijn foodtruck door het land om Weed Burgers te eten natuurlijk, maar ook vooral om in gesprek te gaan met koplopers en change-makers onder het motto: serving positive change.

Met de Dutch Weed Burger foodtruck tour van 7 tot en met 14 maart heeft Mark één doel: op een positieve en laagdrempelige manier radicale verandering teweegbrengen in ons voedselpatroon. Tijdens de tour gaat hij actief in gesprek met verschillende doelgroepen die een rol spelen in de transitie. Zo gaat hij o.a. langs bij schrijfster en ‘anthropologist of the future’ Roanne van Voorst, directeur van Stichting Wakker Dier Anne Hilhorst, ProVeg en Green Food Lab, het Food Consultancy & Communications Agency dat ervoor zorgde dat het Week Zonder Vlees-initiatief uitgroeide tot een landelijk fenomeen. Ook brengt hij een bezoek aan politiek Den Haag, waar hij naast de fractie van de PVDD van een lekkere lunch te voorzien ook andere politici hoopt te spreken. “We horen veel over vlees-tax en halvering van de veestapel, maar wanneer wordt er nou eens doorgepakt? En hoe kijken politici als Thierry Baudet nu eigenlijk aan tegen een shift naar een plantaardiger voedingspatroon?”.

Link tussen eetpatroon en grote wereldse problemen

Daarnaast wil Kulsdom de koplopers belonen en een hart onder de riem steken. “We gaan op zoek naar een superfan bij de Albert Heijn waar The Dutch Weed Burger het meest verkocht wordt. Ik ben wel benieuwd wie het merk allemaal koopt. Uiteraard bezoeken we ook een Jumbo, waar we sinds deze week in de schappen liggen.” Door ook de consument op te zoeken kunnen Nederlanders zelf proeven hoe goed, lekker en verantwoord producten zonder dierlijke ingrediënten zijn. Voor Mark biedt dit direct een aanleiding voor een gesprek. Is de link tussen hun eetpatroon en grote wereldse problemen wel duidelijk (genoeg)? Om welke reden wordt er wel of juist niet gekozen om vega(n) te eten? En welke rol zou de overheid in de transitie moeten spelen volgens hen? Zo hoopt Mark niet alleen antwoorden te krijgen op zijn eigen vragen en daarmee zicht op de huidige situatie, maar ook ogen te openen, daar waar nodig.

Gedurende de Week Zonder Vlees is de food truck tour te volgen via het Instagram-kanaal van The Dutch Weed Burger en blijven consumenten op de hoogte waar zij een gratis Weed Burger kunnen proeven en met Mark in gesprek kunnen gaan.

Zeewier in opkomst

De gratis Weed Burgers zijn niet enkel een manier om het gesprek te openen, maar direct ook een manier om de consument zeewier te laten ontdekken als ingrediënt voor next generation food. “Het is tijd dat deze unieke plant de verdiende aandacht krijgt”, vindt Mark.Niet zonder reden: zeewier en algen zitten namelijk vol mineralen zoals ijzer, vitamines, eiwitten, aminozuren en, niet te vergeten, omega vetten. Waar vis enkel goede vetten bevat door het eten van deze zeeplanten, kan deze stap gerust worden overgeslagen. Niet voor niets heeft zeewier een plek bemachtigd in de alternatieve schijf van 5 en wordt een dagelijkse hoeveelheid van 10 gram aanbevolen. Als pionier in het gebruik van zeewier in de plantaardige producten van zijn iconische merk, voelt Mark zich een aangewezen persoon om de voordelen aan het licht te brengen. “Wim Hof zegt het zo mooi: ‘we have the ability to respond’. Dit is mijn mogelijkheid om te reageren op de grote klimaatproblematiek waar we helaas al middenin zitten!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: