Kennisplatform voor noord holland

WerkgeversServicePunt Zuid-Kennemerland & IJmond: Opleiden is het sleutelwoord

Geplaatst op 21 augustus 2020

Het coronavirus heeft de arbeidsmarkt behoorlijk op z´n kop gezet. In verschillende sectoren is sprake van baanverlies. Maar er is in de sectoren zorg, techniek, transport en logistiek nog steeds een groot tekort aan personeel en dat is niet zomaar opgelost.

Het aantal mensen dat een beroep doet op een ww-uitkering of bijstandsuitkering is in de afgelopen periode enorm toegenomen. Het gaat om mensen die zo snel mogelijk weer aan het werk willen, maar door de huidige situatie op de arbeidsmarkt vaak niet terug kunnen keren in de voor hen bekende sector.

“Als we kijken naar de eisen die gesteld worden aan functies en die vergelijken met de beroepsrichting, het opleidingsniveau en de werkervaring van werkzoekenden, dan zien we een mismatch”, aldus het WerkgeversServicePunt Zuid-Kennemerland & IJmond. Opleiden is het sleutelwoord. “Denk bijvoorbeeld aan een leerwerktraject, waarbij nieuwe werknemers de mogelijkheid krijgen om praktijk en opleiding te combineren (beroepsbegeleidende leerweg = bbl). Door mensen ´on-the-job´ op te leiden kun je als werkgever nieuwe werknemers specifiek en gericht opleiden.”

Investeren in werknemers

Maar ook investeren in werknemers is onmisbaar, stelt het WerkgeversServicePunt. “Om-, her- of bijscholing speelt hierbij een grote rol. Wanneer werknemers bijtijds bij- of omscholen blijft hun kennis actueel. Dit is belangrijk, zeker nu de werkomgeving voortdurend veranderd door internationalisering, technologische ontwikkelingen en regelgeving. De kenniseconomie stelt hoge eisen aan de kennis, vaardigheden en diploma’s van werknemers.”

Het opleiden van personeel heeft nog meer voordelen. “Scholing motiveert en bindt werknemers aan een bedrijf. Door werknemers op te leiden wordt gezorgd voor doorstroming van personeel en blijft de ervaring en kennis binnen het bedrijf. Hierdoor is ook nieuwe instroom mogelijk voor functies op een lager niveau. Voor dit niveau zijn veelal meer werkzoekenden beschikbaar.”

Terug naar de schoolbanken is niet altijd nodig. Werken en leren zijn in veel gevallen prima te combineren en er zijn vaak verschillende mogelijkheden. “Denk bijvoorbeeld aan het halen van een ervaringscertificaat (EVC). EVC staat voor: Erkenning eerder Verworven Competenties. Dit betekent dat wat je geleerd hebt op school, in je werk of privé wordt beoordeeld en erkend. EVC maakt zichtbaar welke kennis, inzichten en ervaringen de werknemer heeft opgedaan.”

Subsidies

Om scholing te stimuleren zijn er verschillende subsidies beschikbaar, ook op de werkvloer. “Werkgevers profiteren zo van financiële regelingen voor het scholen van bestaande werknemers én het opleiden van leerlingen binnen hun bedrijf.”

Veel sectoren beschikken daarnaast over een O&O-fonds. “Deze fondsen dragen bij aan een evenwichtige arbeidsmarkt en maken het door middel van subsidies mogelijk voor bedrijven om te investeren in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van hun medewerkers. Het vinden en behouden van geschikte medewerkers wordt hierdoor eenvoudiger.” Wie meer wil weten over subsidies, de mogelijkheden om leerwerktrajecten binnen het bedrijf aan te bieden of personeel bij-, om- of her- te scholen, kan contact opnemen met het WerkgeversServicePunt Zuid-Kennemerland & IJmond. Tel. 088 – 501 91 91, mail: info@wspzkij.nl

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: