Kennisplatform voor noord holland

Winaars Student Company van het Jaar bekend

Geplaatst op 29 mei 2023
Winaars Student Company van het Jaar bekend

Vandaag maakt Jong Ondernemen met trots de winnaars bekend van de prestigieuze titel Student Company van het Jaar. In een spannende strijd streden tien teams van mbo- en hbo-studenten tegen elkaar tijdens de finale in het Beatrix Theater. Na een intensieve competitie mag An Open Book van Zadkine uit Rotterdam zich een heel jaar lang de beste Student Company van Nederland noemen in de categorie mbo. In de categorie hbo ging de eer naar Buddy-Bag van Hogeschool Inholland Alkmaar. In juli zullen ze Nederland vertegenwoordigen tijdens Gen E van JA Europe, het grootste ondernemerschapsevenement van Europa, dat plaatsvindt in Istanboel.

Het ondernemerschapsprogramma Student Company van stichting Jong Ondernemen heeft dit schooljaar bijna 4000 studentondernemers van het mbo en hbo geïnspireerd. Gedurende het programma hebben de studenten in teamverband een startup opgericht en een jaar lang gerund. Ze hebben functies verdeeld, hun doelgroep bepaald, nagedacht over hun product of dienst, een ondernemingsplan geschreven, startkapitaal vergaard en daadwerkelijk verkocht. Het hoogtepunt van dit programma is de competitie Student Company van het Jaar.

De finale bestond uit tien start-ups, vijf in de categorie mbo en vijf in de categorie hbo, die zich na een voorronde en halve finale kwalificeerden. Onder de deskundige leiding van presentatrice Ingrid Jansen presenteerden de jonge ondernemers hun bedrijf en product of dienst aan een jury. Ze kregen drie minuten de tijd om de jury te overtuigen.

De winnaars van Student Company van het Jaar 2023 zijn:

Categorie mbo: Eerste prijs: An Open Book van Zadkine uit Rotterdam. Deze company, bestaande uit vier jonge ondernemers, heeft An Open Book bedacht, een boekmaat gemaakt van duurzaam hout waarmee je comfortabel een boek kunt vasthouden tijdens het lezen.

De mbo-jury bestond uit Andre Leeflang (oprichter Belief it or not fashion), Roos Verkerk (merkstrateeg, Bureau Geroosterd), Bawar Ahmed (Young Metrics en investeerder), Tjip Schievink (oprichter Easie).

Categorie hbo: Eerste prijs: Buddy-Bag van Hogeschool Inholland Alkmaar. Deze company, gerund door vier studentondernemers, biedt een veilige, duurzame en weerbestendige oplossing voor het opbergen van scooterhelmen. Ze streven ernaar om de helmtassen sector duurzaam te maken en voorzien in de behoeften van helmdragers die hun helm veilig willen opbergen.

Publiekslieveling

Naast de titel Student Company van het Jaar werd ook de Publiekslieveling-prijs uitgereikt. Het publiek kon stemmen op hun favoriete Student Company tijdens de finale. Met bijna 500 stemmen ging de Publiekslieveling-titel naar Dispray van het Hoornbeeck College. Het team wint een interview met De Jonge Ondernemers Podcast.

Stichting Jong Ondernemen

Jong Ondernemen is een stichting die voor scholen al 30 jaar de hele leerlijn van actuele ondernemerschapsprogramma’s verzorgt. Wij willen dat alle jongeren op school de kans moeten krijgen hun ondernemende houding te ontwikkelen. Jaarlijks doen we dat al voor 120.000 jongeren. Onze ambitie is om dit in 2025 voor minimaal 300.000 scholieren en studenten te doen, elk jaar weer. Op die manier zou iedere jongere minimaal één keer in zijn schoolcarrière met ondernemerschap kunnen kennismaken. Ook willen we dat ondernemerschapsonderwijs vast in het curriculum komt van het primair onderwijs tot hoger onderwijs. De economie vraagt immers om ondernemende werknemers en baanbrekende ondernemers.

Foto: Ruben Phillipse

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: