Kennisplatform voor noord holland

YourGift Cards, cadeaukaarten met maatschappelijke impact

Geplaatst op 1 december 2022
YourGift Cards, cadeaukaarten met maatschappelijke impact

De afgelopen jaren is YourGift Cards uitgegroeid tot hét platform van cadeaukaarten voor met name de zakelijke markt. Onderscheidend aan de YourGift cadeaukaart is dat deze breed besteedbaar is en tegelijk een maatschappelijk impact heeft. In gesprek met salesmanager Karin van Oevelen-Schurer en directeur Toon van Dooijeweerd van YourGift Cards.

Wat is de ontstaansgeschiedenis van YourGift Cards?

Toon: “In 2006 zijn we begonnen. YourGift bracht de eerste breed besteedbare cadeaukaart in Nederland uit die zowel fysiek als online te besteden was. Door de groei en aanwezigheid in het digitale betalingsverkeer, was YourGift een van de eerste partijen die zich aansloot bij een EGI, een Elektronische Geldinstelling. Waardoor het saldo op de cadeaukaart voor 100% is gegarandeerd. Mocht er dus ooit iets verkeerd gaan met YourGift, gebeurt er niks met de kaartwaarde van de giftcard, voor zowel de kaarthouder als acceptant.”
Karin: “In eerste instantie waren wij actief in de Business-to-Consumer markt, maar we hebben uiteindelijk de keuze gemaakt om ons vooral te richten op de zakelijk markt, zoals bedrijven en overheidsinstellingen. Gaandeweg bleek dat we daar we écht het verschil in maken.

Wat maakt YourGift Cards anders dan andere cadeaukaartbedrijven?

Karin: “We willen ervoor zorgen dat de cadeaukaarthouder in heel veel verschillende winkels, zowel fysiek als online, met de kaart kan shoppen. Onze kaart kun je daarbij ook omzetten naar allerlei andere soorten cadeaukaarten. Dit is handig bij bijvoorbeeld Bol.com, die alleen eigen kaarten accepteert. Dat omzetten van je kaart kun je op onze website heel gemakkelijk doen. Binnen no time heb je de juiste kaart in je e-mail. En ook niet onbelangrijk: met onze kaarten kun je voor een maatschappelijk impact zorgen, doordat wij een drie procent donatiebonus geven…”

Wat houdt die donatiebonus precies in?

Toon: “Bedrijven die onze cadeaukaarten inkopen, krijgen bij ons geen korting, maar wél een bonus. Wij betalen namelijk drie procent van de waarde van de kaarten en met dat geld mag het bedrijf in kwestie zelf de keuze maken waaraan dat geld gedoneerd wordt. Dit moet wel altijd voor een goed doel of een maatschappelijk project zijn, omdat we staan voor een betere wereld.”
Karin: “Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld het ministerie van Justitie en Veiligheid als grote klant. Met onze drie procent bonus kon maar liefst 28.500 euro besteed worden aan een goed doel. In overleg met ons gebruikte het ministerie dat geld voor een programma van de stichting Digisterker. Dat programma werd in dit geval gebruikt om ex-gedetineerden zo goed mogelijk in de maatschappij terug te laten keren. Dat project is dus mede door ons gerealiseerd en daar zijn we super trots op!”

Waar halen jullie die drie procent precies vandaan?

Toon: “Dat halen we uit onze marges bij winkels en andere cadeaukaarten. Dat is onze enige speelruimte. Er zit dus geen addertje onder het gras.”
Karin: “Drie procent klinkt weinig, maar op onze marge is dat echt heel veel. En de impact die het heeft is geweldig! Dat is vooral te zien als we de donaties fysiek overhandigen aan een goed doel of maatschappelijk project. Je ziet dan de blije gezichten en weet waarvoor je het doet. Wat is er bijvoorbeeld mooier om straks in de donkere maanden wat extra te geven aan de mensen die het nodig hebben, zoals warme fleecedekens of warme sokken? Dat zijn wel acties die we de komende tijd willen gaan doen.”

Met hoeveel mensen doen jullie dit leuke en mooie werk eigenlijk?

Karin: “Het feitelijke team van YourGift bestaat uit vijf mensen, maar we werken ook intensief samen met medewerkers van Paerel Investment, waarmee we ook samen in één gebouw zitten, De Paerel aan de Herengracht in Amsterdam.”
Toon: “YourGift is namelijk onderdeel van Paerel Investment, waar ik ook directeur van ben. Kort uitgelegd is Paerel Investment een impactinvesteerder die in binnen- en buitenland investeert in bedrijven met een hoog innovatief gehalte en die maatschappelijk een positieve bijdrage leveren. Hier past YourGift Cards dus prima bij!”

Hoe werkt het als ik als bedrijf kaarten bestel?

Karin: “Je kunt fysieke kaarten toegestuurd krijgen, maar uiteraard ook via de digitale snelweg. Dan krijg je de cadeaukaarten in je email. Sinds de coronacrisis zie je dat mensen steeds vaker voor de digitale kaart kiezen en dat is qua duurzaamheid ook alleen maar goed natuurlijk.”
Toon: “Een ander voordeel is dat je je kaart ook niet meer zo snel kwijtraakt en dat je direct door kunt klikken naar onze website, waar je met jouw kaartnummer jouw saldo en aankoopmogelijkheden kunt zien.”
Karin: “Nog over duurzaamheid gesproken: onze producten zijn tegenwoordig allemaal met een FSC-keurmerk gemaakt. Dat betekent dat onze nieuwe fysieke kaarten van een afbreekbaar materiaal zijn gemaakt, dus niet meer van plastic.”

Maar een echte cadeaukaart is stiekem toch wel leuker om te krijgen dan een digitale…

Toon: “De kracht van een cadeaukaart is natuurlijk het verrassingseffect en de bijbehorende presentatie. Onze klanten kunnen daarom ook kiezen uit verschillende soorten kaarten, van luxe gouden kaarten tot duurzame kaarten, onder de naam YourGreen Gift. Deze zijn speciaal te besteden bij duurzame acceptanten van ons. Het is mooi om te zien dat onze klanten steeds vaker voor YourGreen Gift kiezen.”
Karin: “Ook kun je onze cadeaus personaliseren met een eigen look and feel. We werken bijvoorbeeld met attentiebrieven die je helemaal zelf kunt ontwerpen en waarbij je kunt kiezen uit diverse kleuren enveloppen. Voor de kerstuitvoering van de attentiebrief hebben we zelfs een bijpassende kerst-envelop. Onderaan de brief kunnen we dan de giftcard plakken, uiteraard in dezelfde stijl. Je kunt zelfs een QR-code in de brief afdrukken die je naar een persoonlijk bedrijfsfilmpje brengt voor bijvoorbeeld een toespraak voor het personeel. Kortom: bij ons zijn legio mogelijkheden om een cadeaukaart leuker weg te zetten en je bent dus ook nog eens goed bezig voor een betere wereld!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: